Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Исто и јас чајот, ќерче е 4+ по 3 на ден пијам некако рутина ми стана а и убав ми е:lol:

TheGoldenPeach and velesanka like this.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

И мене ми е убав, а дали помага и на синко не знам искрено, грчеви пак си има. Ама страв ми е мастит да не направам зошто имам многу млеко јас.

Eli23 likes this.
  3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Беблак направи 6 месеци пред некој ден. Негде ми е прочитано дека мастит само првите месеци може да се направи. Еве два дена како ме наболува едната града и бебе нервозно цица од неа а ја проверувам прска млеко. Вчера и денеска се осеќам изнемоштено и имав некоја глупава тт ама не знаев со што да ја поврзам. Градите ми се меки оти лактација е воспоставена, ама напипав странично грутчиња ситни и топла е. Прв пат ставам лист зелка, да дадам на бебе да цица од таму додека е листот или да го тргнам. Е стварно у ПМ мислев се спасив од маститиси, што е сеа ова што му се згреши?! :doh:

Eli23 likes this.
  4. Mucika

Mucika Популарен член

Никако чај за доење ако имаш млеко за извоз. Вода, други течности, леден чај, сокови, што сакаш пиј си. Нормално те тера да хидрираш и убаво е да пиеш не ќе кратиш на течности. Патронажните знаат да речат макс 1л вода, лактациски консултант нема да ти рече намали со вода ако си жеден, има други начини ако треба млеко да се намали. Немој со сила да пиеш, ама сепак хидрирај. А мастит нема да фатиш, имаш искуство, ќе го спречиш на време ако осетиш дека иде натака. Само чаевите што се за зголемување на лактација прекини ги.

Камо сега да ја имам потребата за толку вода ко на почетокот, многу убаво се осеќав, сега заборавам вода да се напијам. Пиев по 3-4л на ден ко ништо, вода, компоти, леден чај, само тоа ме одржуваше во живот, ама ме тераше, не пиев со сила, секоја секунда бев жедна.

IRBBB, Eli23 and AngelOfArh like this.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Исто ко што опишуваш... Искусна сум со молзење ама доење ми е ново. Кога молзев немав волку млеко, сега и ова ми е ново. Ама во право си, ако се деси мастит знам како да го средам.

IRBBB and Eli23 like this.
  6. Mucika

Mucika Популарен член

Ставај зелка и ладно после подој мене многу ми олеснуваше тоа, дури не верував, еднаш да заборавев одма беше полошо.
    Да си продолжите така и да си цицате долго. (fingers)

IRBBB, Freckles. and AngelOfArh like this.
  7. Mucika

Mucika Популарен член

Тргни го нека цица, па стави нов, кога нема да те лади веќе смени пак со нов. Ми нема логика само во првите месеци да може да добиеш мастит, не мислам дека сме ослободени од ризикот дур се дои.

IRBBB and Yowannty like this.
  8. Dan.ata

Dan.ata Активен член

Verojatno imate procitano deka rizikot od mastitis e najgolem vo prvite meseci, no realno vospalenieto moze da se sluci vo bilo koj moment dodeka trae laktacijata. Dokolku imate tvrda i bolna grutka, probajte so masazi, zelka i topli oblogi, i najvazno cesto cicanje/molzenje ( togas verojatno imate zapusen kanal). No dokolku gradata e bolna na dopir, otecena, topla, a voedno cuvstvuvate iznemoshtenost, imate temperatura, vednas da se javite na pregled kaj lekar (togas verojatno e mastitis).

IRBBB and Yowannty like this.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Јас сум со мастит, а бебе е 5 ипол месеци. Исто како кај тебе, и тука пишував дека прво ми се појавија грутки на градата, па топла беше и болка. На крај на Итна отидов и завршив со антибиотик. Еве ја, поминува.

Eli23 and Freckles. like this.
  10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Јас мастит фатив после година доење. Со регулирани, скратени подои ама завршив и јас на специјалист. Се спасив со масажи и облоги.

JuLleE, IRBBB and Freckles. like this.
  11. Freckles.

Freckles. Популарен член

Како да се спречи мастит? Има нешто превентива? Јас читав за сончогледов лецитин, ама во аптека ме прашаа сакам ли да го одбијам бебето, го менувал вкусот.

12. twoB

twoB Истакнат член

Редовно празнење на градите, било со цицање било со измолзување.
    Ако веќе осетиш дека ти се формира грутка во градата, тогаш почесто ќе ја нудиш таа града за доење. По можност брадичката на бебето да биде свртена кон грутката додека цица, за да може да се отпуши каналот и да се разгради грутката.
    Ако веќе дошло до затоплување на градата тогаш туширање, масирање, облоги со зелка помагаат доста
    Ако пак качиш тт тогаш би ти препорачала парацетамол и консултација со лекар. Но, доколку го увидиш на старт и го превземеш горенапишаново не би требало да дојдеш до качување на тт.

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Храна и доење?! Мешунки не јадам, зелка исто, ама што е со киви? Јадам цитруси не сум приметила да му смета, имам домашни киви што сега баш стасуваат и се преубави, па ме интересира дали смеам да јадам. И кафе, пијам едно наутро, дали би сметало уште едно? Со големото немав ваков проблем освен еднаш од грав и зелка и прекинав да ги јадам, па затоа и сега не планирам ни да пробувам.

14. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

За киви не знам, кафиња обавезно пијам по две, а некогаш и три, не сум приметила да му сметаат.

AngelOfArh likes this.
  15. Freckles.

Freckles. Популарен член

Кафе смета мислам зашто се премногу мали да го обработат кофеинот во поголема доза и ги спречува да спијат/ им забрзуваат и работа на срце . Јас сабајле си правам јако турско за мој мерак, а после пијам 2-3 безкофеински.

AngelOfArh likes this.
  16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Кофеин им се дава како редовна превентива или терапија на прематурчиња во клиники и освен што имаат бенефит од него, не е забележано дека било како им смета. Така што слободно можеш да пиеш 2-3 нормални кафиња на ден без грижи.

JuLleE, IRBBB, Doktor F and 7 others like this.
  17. Freckles.

Freckles. Популарен член

@Yowannty значи ќе спие и ако пијам кафе како нормаллен човек. Зашто реално бескофеинското само вкус на кафе. А на мама и треба и да ја држи будна.

Iris-1234 and tina2018 like this.
  18. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Mamicki ne znam kade gresam....

Bebevo e skoro mesec, prvite 2 nedeli bese samo na Ad (30ml) i molzeno majcino zavisi koga 30ml koga 50ml maax...ne umeese da cicaa.
    Posle vtorata nedela pocna da faka cice. Eve si se nauci i si cica koga ke pobara. Cica nekogas 15 min nekogas 30min, go ostavam kolku saka, pa samo se trga odnosno mi zaspiva na grada. E jas si zamisliv koga ke pocne da cica pocesto deka AD ke go otfrluvam leka poleka, no ne e taka. Znaci se izmolziv da vidam kolku ima mleko od 2 gradi izvadiv 75ml ( ne znam.dali e malku ili dovolno, kazete vie, bidejki osekam.deka e mslku, poso po sekoe vtoro cicaanje pak posegnuva po sise, i ide pak da ima na 3-4 casa sise so 60ml..
    Ne znam kako da postapam i sto da pravam, kako daa go hranam

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Е како малку, не е малку 75мл. Ако цица како што кажувате. И моето цица и навечер давам шише, чисто за да отспијам малку јас, ама планот ми е да го тргнам и тоа. Моето и подолго цица, кога пола саат, кога саат, па и подолго некогаш, мали се, нормално е. Пробај денски да не даваш шише, само навечер.

20. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Probav denes daa ne davam sise, ama na 3 obid morav sise. Se tegnese, nejkese cice i pocna da rika glasno i da crvenee i mu dadoov sise ispi 40ml a 60 mu napraiv

Lucky1312 likes this.