Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. JustBeautiful

JustBeautiful Популарен член

Не знам во која тема да прашам, за тие што престануваат со доење. Јас го доев бебче првите два месеци и тоа со дохрана плус затоа што немав доволно млеко. Пробано и со чаеви и со измолзување ама не добив доволно млеко. Тој почна да ми ја одбива градата и една недела се мачевме дур скроз не престана да цица. Кога ќе ја стиснам градата излегува капка млеко. Сега слушнав дека си требало да примаш терапија за градите скроз да се испразнат? Дали некоја има примано? Гинеколог ништо не ми рече во врска со ова, а кога бев не знаев и не прашав…

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не сум пиела ништо, имав по некоја капка може уште неколку месеци, само од себе застана.

JustBeautiful likes this.
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Имам пиено парацетамол и ибупрофен.

Мака имам и јас, блистер кој никако не поминува 2 месеци стои, осеќам и внатре ме боли таа града, левата, па сега 2, 3 дена не сака да цица од неа, се трга, плачи, се нервира, ќе почни да цица и по 2 мин се трга, го ставам на десна, нормално си цица, си продолжува без проблем. А има млеко, таа града сама течи додека цица на десна, плус поубава е и брадавицата, поголема. И првото вака ми правеше, па фудбал позиција помагаше некое време, сепак на 9 месеци скроз ја одби, а така со маки дотогаш беше доењето.

Со блистерот нз што да првам, пробав со жешка вода и крпа да го тријам неколку пати не излегува никако, некој друг начин?

@Sun&Moon јас продолжив со Прегназон истите во бременост ги пиев.

Sun&Moon likes this.
  4. atz1995

atz1995 Истакнат член

И кај мене исто престана да цица после 2 и пол месеци. Но јас немав многу млеко, повеќе пиеше АД. Не направив ништо. Првата недела излегуваше капка ако стиснам, а веќе не.

5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Кај мене на стискање престана да тече кога останав бремена. Само прекинува млекото немаш потреба од терапија додека немаш грутки,мастит,тт итн. Кај некои и после 5 години од доење кога ќе стиснат знаат да им протече капка некоја.

Sofi.ja, Bebence29 and JustBeautiful like this.
  6. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се подалеку од доење.. претходниве 3-4 дена прегладне дете, и го слушав стомачето кога заспиваше. Сега и полузаспана денски одбива да цица.. или цица 5 мин, и тоа не активно. Пробав така со перница, ноќен подој успешен - денски неќе. Кенкава, нервозна, плаче на града, плаче после подој. И вчера и денес функционирам со молзење, една доза пред неа сум. Пример тоа што молзев синиќа откако заспа, ми е за денеска од сабајле ако неќе да цица. И видно е различно бебе, повесела, гуга, си игра со тропалките, помокри и се пелените. Молзам и преку ден 120, и ги пие.. некогаш само 100.
    Многу ми е жал ако ни заврши доењето, ама многу. Ама греота ми е да ја гледам нервозна, сега и треба јадење и за раст и за развој...Слушам во 4 скок бараат да се на храда, па можда ќе посака. Ама не знам што друго можам да направам. Можда не треба да пијам нит чаеви нит таблети, не знам
    Ќе пробам да функционирам со молзење, додека има.

7. jolooo_

jolooo_ Истакнат член

Исти бевме ние се мачевме последно никако неќеше да фати се молзев и му давав, потоа зедов силиконски брадавици и еве веќе 2 месеци си цица убаво и си напредува некогаш го нудам без силиконска но не сака

8. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Нормално било и после година дена ако стиснеш да излезе капка.
    Така ми кажаа кога бев на ехо на дојки. Немаш потреба да пиеш терапија за намалување на млекото.

9. Irimiri

Irimiri Истакнат член

И моето е скоро 19 месеци и цица како новороденче. Не знам како ќе го одбивам. Никогаш не цицал само навечер ама сега плус и зголемува. Не знам како ќе го одбивам, а му зборам цело време дека е голем ама џабе.

10. deniz333

deniz333 Популарен член

Zdravo mamicki
    Na doenje sme bebe se rodi 3640gr na ispis 3430gr prvata nedela od koga si dojdovme doma stavi samo 50gr, narednite dve nedeli stavase Po okolu 300 gr nedela e Sega ovaa nedela stavila samo 135gr I nekako epten malku mi Se vide, dnevno I'ma Po 4 5 kakani peleni ubavo si kaka normalna boja, e Sega od sto bi mozelo da bide toa sto ovaa nedela stavi epten malku koga e na grada nekogas e nervozna I place jas toa go prepisav na Grcevite bidejki ovaa nedela I se pointenzivni ama nikako ne pomisliv deka mozebi e gladna na um sum da dadam ad cisto da vidam Dali ke go saka.. sovet sto da pravam?

11. sweetgirl92

sweetgirl92 Популарен член

Јас ќе ти кажам како го решив на два пати блистерот. Што не значи дека е правилно и ризично е знам. :drunk: Со стерилизирана игла го дупев блистерот и веднаш осеќав олеснување одма почнуваше да шприца млеко. Само што јас не сум го оставала толку време најмногу до 2-3 дена. Мене многу болно ми беше ко ќе ми се направеше цела града неможев да ја допрам.

lackygirl likes this.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас мислам да не ризикуваш со ад. Не може да качува исто секогаш, 300гр неделно е доста, гледај за месецот просекот го има достигнато, така да остави да цица, грчеви среди и почекај ќе видиш. Од комбинација ад и мајчино уште толку ќе има грчеви.

deniz333 and Ceneva like this.
  13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

800 грама за 3 недели напреднало бебето. Тоа е во нормални граници,не посегнувај по ад.

AlchinovaR1979, MartinaMM and Ceneva like this.
  14. NNK19

NNK19 Популарен член

Дали некоја пиела серапептазе за време на доење? На елактанција вика милд риск, и кои антибиотици сте ги пиеле, отеков од заб ама шубе ми е (facepalm)

15. deniz333

deniz333 Популарен член

Ne napomenav deka gradite mi Se postojano meki I nekako gi custvuvam Kako prazni pak ke vidam za Edna nedela Kako ke bide, ke zemam I caj poredovno da pijam Sr nadevam deka ke se sredi.

16. deniz333

deniz333 Популарен член

Cetiri nedeli taa pravi denes a sinoka I bese poslednoto merenje, malku se zagriziv deka prvoto mi stavi 1200gr za mesec a ona nema ni kilo staveno...

17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Не се сите луѓе исти нели? :)
    Важно е дека напредува,не стагнира,не заостанува. Можеби пораснала во должина.
    Оптимален раст е од 800 до 1000г во првиот месец, така да не се грижи

18. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

И јас сакав да прашам тоа, јас и ти сме тука негде породени, и мене почнаа да ми бидат помеки градите, со првото некако ко покасно да ми се воспостави убаво лактацијата.
    Ај нека пишат поискусните, нека не смират малку. Инаку и моето на последна контрола добро беше, имаше 260гр за една недела. горе долу си викам океј е :sweat:

19. deniz333

deniz333 Популарен член

Super si I kaj mene taka stavase ednata nedela 265gr slednata tocno 300gr a ovaa samo 135gr epten malku. Dali pies nesto za da zgolemis laktacija?
    Ne napomenav jas prvoto ne go doev voopsto I pojma nemam od ovije raboti

MartinaMM likes this.
  20. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Феминки, знма имаше некоја членка што си го ранеше бебето со свое молзено млеко со шише, ама не можам да ја најдам наназад низ постови. Сакам да прашам за количина, колку пати, чување, мешање..