Хормонална си разбирам ама спушти ја топката малце. Поставуваш прашање и добиваш мислење што не мора да ти се допадне = форум. Никој не ти напиша да не се едуцираш. Мајка во современ свет нормално дека ќе се интересира што ја очекува. Муабетот го испреврте тоталка, без потреба. Предавања за трудници и јас посетував и добив многу корисни совети што 8 месеци ги практикувам. Не планирај кажав во смисла дека не оди секогаш се по план и да не се оптеретуваш непотребно. Ама ете ти реши да се расправаш и да си сфатиш како што ти одговара. И нека.
Како мајка на скоро 9 месечно бебе вака ќе ти кажам. Го посетив секој можен курс што ми беше достапен, прочитав 10тина книги, читав на форумов цело време, се едуцирав, се спремав. Имав купено апсолутно се, до најмал детал. И guess what пак плачев по цели денови и не знаев што со себе и со бебе. Најдобронамерен совет верувам беше во однос на пумпата. Јас ја имам авент електричната. Супер се покажа, мене ми беше максимално искористена првите 2 месеци, зошто бебка не фаќаше града, само со силиконски едвај цицаше, па се молзев. После почна да си цица, пумпа не уклучив од тогаш. Маж ми ми ја купи дур бев во болница зошто ми беше јасно со вовлечени брадавици дека нема убаво да фаќа, башка имав многу млеко. Има жени што од болница имаат млеко, бебе убав фат и потреба од пумпа нема освен ако не сакаш повремено да молзеш за да ти олесни или да оставиш молзено од шише да пие. За ова не ти треба прескапа пумпа иако ствар на избор е секако. Вријат хормони, се ми е јасно, ама кога барате совет а слушате нешто што не ви се допаѓа одминете го и правете по ваше. Едноставно е
Девојки,се премаме полека и за овој процес Прашав пред некое време што треба да јадеме за да имаме повеќе млеко и ми одговоривте. Сега прашањето ми е што треба да јадеме за да нема бебето грчеви или минимално да се намалат. Значи која храна прави грчеви ми е прашањето, што да избегнувам. А и не само грчеви, сите нелагодности кај бебе што можат да се направат да се избегнат. Фала ви на одговорите. Искрено се надевам дека овојпат ќе успеам со доењето, многу сакам.
Кафе 2-3 најмногу. Избегнувај цитрусни овошја,грав,леќа,грашок,зелка. Внимавај и на чоколадо. Од прилика тоа е. Според нашиот педијатар ништо не е забрането кога се конзумира ограничено.
Душо немаш потреба од ваква реакција. Ете јас за себе ќе кажам. Јас со рачна пумпа почнав, и тоа најефтината . И потоа кумата ми даде електрична на авент. Се молзев дур дете не доби сила зошто имав многу млеко и морав да се олеснувам. Тоа беше до кај 3 ти месец. Сега не користам веќе. Авент е многу добра одма да ти кажам. Ако ти е поефтина од таа што сакаш да ја земаш, зимај ја авент слободно нема да згрешиш. Ама имаш и други добри поефтини варијанти. Мене рачна ми вршеше работа, така да било која електрична ке биде ок. Тоа е мое мислење.
Јас буквално бев на компир и ориз ништо друго не јадев за да нема грчеви и пак имаше. Кај синко грчевите не беа од мојот начин на исхрана.
Дали некоја членка има земено на користење ел.пумпа од Јасна што е консултант за доење да ми каже дали се наплаќа тоа користење на пумпа
nz kolku e tocno No imam cueno deka kao ako majkata pie probiotik tretiot trimestar i posle poroduvanje bebeto kje ima pomalku grcevi. Neka me popravi nekoj ako gresam
sea ja vidov avent Za edna dojka e samo i e okolu 10000 jas taa shto ja sakam e okolu 11.500 i e so dve, ne mi ima golema razlika.
Мајки бебе е 2 недели,ја дојам.Првата недела имав многу млеко се измолзував,синоќа цицаше по малку почна да плаче јас мислев од грчеви а таа гладна и дадов адаптирано го испи и се смири.Денес од сабајле е ок цица цел ден, спие.Но пред еден час пак исто плаче и дадов адаптирано пак го испи и заспа,а претходно и дадов да цица.Можно ли е на вечер да се намалува млекото,да го исцицува.
Devojki novite sisina od cikoo Chicoo Perfect 5 Chicco Well-Being baby feeding bottles are the best feeding bottles for babies. The Well-Being bottles offer an Advanced anti-colic system. It prevents the air from getting mixed with the baby's feed, thus helps protect the baby from Colic, regurgitation (spit-up), and irritability. dali stvarno pravat pomalku grcevi, iskustva?
Мене обично поручек ми се намалуваше на почеток, иако не дојдов до ситуација да не му е доволно. Ќе се стабилизирате. Околи шест недели се потребни за да се воспостави лактација и да произведуваш млеко колку што бебето има потреба. Во меѓувреме молзи се и јади/пиј храна што го подпомага доењето.
Исто е и кај мене од сабајле супер цица спие океј е , ама попладне и навечер мора со дохрана . Кога ке се измолзам едвај 20-30 мл од двете гради вадам
Во мојот случај воопшто немаше потреба од пумпа. Имав млеко од почеток и бебето убаво си цицаше, добив совет од педијатар да не се измолзувам за да не направам хиперлактација. Прв пат се измолзев на пет месеци дека бев на блиска свадба па складирав млеко, исто и после неколку пати кога требало да искачам по обврски. Ми заврши работа и рачна пумпа што ја позајмив. Добронамерен совет е да ги истражиш опциите, но навистина додека не се роди детето не можеш да знаеш како ќе биде.
3 недели е бебето , гледај добро храни се , земи си чај за доилки мене многу ми помага тој , викаат и боза да се пие и тоа помагало.
Ако бебето е нервозно после цицање и не заспива пробај дај дохрана, кај мене така се увиде дека малце и е само мојава пие над 100мл сега е месец дена стара. И нормално попладне и навечер да е послабо млекото.
Devojki Na predavanja sustina kazaa deka majcino mleko pravi pomalku grcevi od AD. Dali e do siseto ili do sostavot na mkekoto? Nekoj poiskusen ))