Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Цуцла никако.

Бебе цица кога сака и колку сака. Твое е да нудиш цицка постојано.
    Доење не се регулира на час, туку на побарувачка.
    Како расте подоите ке се намалуваат временски, поретко ке бара, поефикасно ке цица.
    Првите месеци се многу важи за воспоставување врска и лактација.
    Се е ок, уживај.
    Не. Само парацетамол, бруфен и вит ц.

DaisyDream likes this.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не, побарај УргентЦ.

simpleewa likes this.
  3. macka.te

macka.te Истакнат член

Здраво. Во вторник правиме 2 месеци. Бебе ми цица со силиконски брадавици. Морав така зошто немав воопшто брадавици. Сега пробувам без брадавиците, фаќа, цица најмногу 5 минути и почнува да плаче и се трга од цицка. Морам да ја научам без силиконски, зошто имав мастит и тамам ми се среди, еве денеска градиве потечени и на десната ко грутка голема и болка во градата.
    Како да ја одвикнам од силиконските и што да правам со градиве? Дали имаат врска силиконските брадавици што ми се прават вака градите?

Isabel likes this.
  4. annamommy98

annamommy98 Активен член

Здраво мајки,бебе има 3 полни месеци, и сме само на доење, прашањето ми е дали анестезијата за заб нешто ке ми смета на тоа што го дојам , ако има некој искуство некакво со заби, нека сподели тука...

5. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Zdravo znenski, bebe e godina I Eden mesec, uste cica. Vadi gornite kecovi pa vlece tegne griza, bradavicite mi se partial napraveni,mislam ke gi otkorne kaj i da e. Preku den ne cica ,jas sum na rabota I tmn ke podpomine bolkata vecer se budi na saat ,saat ipol I ako ne dadam cice place I nema sansi da prezaspie. Mackam lanolin ama ne pominuva. Ocajna sum, mala mi e da ja odbijam od sega greota mi e,plus mleko nikakvo ne prifati,ama bolkata e nepodnosliva,na pocetok ne me bolele tolku bradavicite.. daj kazete nekoe care ako ima Kako da si pomognam ;(

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас кога ме гризе се тргам и не му давам да цица и му кажувам, нема цице ме боли зошто ме гризеш. Три пати се десило досега и толку, сега гризе понекогаш ама кога веќе не му се цица и си игра мајтап, па знае дека секако ќе се тргнам.

Ena0310 likes this.
  7. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Имаше моменти кога ме гризеше и се смееше, ама сега више не го прави тоа туку некако многу тегне кога цица, цело време е у покрет не застанува. И стиска со непцата постојано. А изгледа и некако лошо ги фаќа брадавиците. Не е како еден гриз и да осетам и да ја карам . Туку додека трае цицањето многу стиска и ми направила рани. Тоа трае више недела дена и повише...

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас го "карам" кога ќе осетам болка, исто и он сега болен беше и цицаше и дури цица затоа што не може да дише со заби држи брадавица дише па продолжува да цица. Свикав, се тргнав и не му дадов да цица едно 15мин, после кога дадов душичка со раце си ја држеше градата да не му киднам и зимаше воздух.

Ena0310 likes this.
  9. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Fala na soveti zenski...pocna ubavo da cica fala bogu. Nokeska grcevi. Malce rano, 3 den ama ete. Mu zemav colief kapki.
    Dali pred sekoj podoj da davam?
    I dali od niv se menuva bojata na stolicata?
    Svetlo kafeava mu e generalno, ama imase i malce zelenko. Pretpostaviv od niv e nesto.
    I dali da go budam na 3casa ili da go ostavam sam da se razbudi?

10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Не би требало капките да ја сменат бојата на столицата. Зеленкаста кака е обично знак дека бебето е гладно, настинато или од нешто што јадела мајката. На почеток повеќето бебиња се успани, особено тие што имаат жолтица. Најдобро е да јаде на 3 часа. Ако не се буди сам напрај си аларм и зимај го за да цица. Ноќе не мораш да го будиш, може да си цица и спиејќи. Капки за грчеви и не мораш одма да даваш ако не се јаки грчевите. Моето бебе немаше јаки грчеви и беше исто и со и без капки, а ги пробав скоро сите. Најмногу му помагаа термофорче, вежбички и масажи.

DaisyDream likes this.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

И од грчеви се прават зелени каки, и има логика, од гасовите во цревата.

DaisyDream and Ceneva like this.
  12. Ceneva

Ceneva Популарен член

Тоа сакав и јас да додадам дека и од грчеви може зелена кака. Моето имаше често зелена кака кога имаше грчеви. А супер напредуваше, така да не беше од глад. И сега од антибиотикот имаше грчеви и два дена имаше зелена кака на два пати.

DaisyDream likes this.
  13. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Јас не пишав дека од грчеви не се прават. Пишав дека не се прават од капки против грчеви, или не сум слушнала за такво нешто.

DaisyDream likes this.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

E тоа не разбрав, да и јас не сум чула.

15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Не смееш, првото млеко после анестезија ќе го фрлиш.
    Според мене со силиконските не го извлекуваат цело млеко затоа и можеби ти се појавило црвенило додека кога фаќа на града убаво цела ја опфаќа и цица, силиконската некогаш можеби и нема да ја наместиш убаво па нема од сите канали да влече.

16. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Има безадреналински анестезии кои може без проблем да се примаат и не сметаат на доењето.
    Кажи му на стоматологот дека доиш ќе ти стават таква.
    @Annath може точно да одговори.

17. Giinna

Giinna Популарен член

И јас немам воопшто брадавици и уште во болница ми донесоа силиконски. Првите денови немаше сила да влече, имаше жолтица и се измолзував плус, а сега не ни сака да влече толку. Некои денови нејќе воопшто да фати града, некогаш приметувам само сабајле и приквечер пред спиење кога е поспана фаќа силиконска, иначе цело време од шише измолзено млеко пие само. Демек со шишињата на Медела и давам, ко гради биле ама еве изгледа се навикна на шишенце.
    Ти се измолзуваш ли или само доите? Давате ли дохрана? Напредува ли бебето? Со 5 минути преку силиконска брадавица не знам колку успева да изблече, подобро е да се измолзуваш и заради празнење на градите и за да се дојаде бебето

18. Annath

Annath Форумски идол

Слободно може да правиш заби со анестезија, ризикот за бебето е многу мал, слободно може да доиш одма после интервенцијата, освен ако не земаш лекови контраиндицирани со доење. Ама генерално, анестетиците се безбедни.
    Побарај си лидокаин (се лачат незначителни количини во млекото и нема влијание на бебето) или артикаин ( не се лачи во млеко, многу брзо се елиминира од организмот и нема време да стигне до млекото), кај нас ги има под името Лидокаин (првите) или Артинибса (вторите). Има и мепивакаин (Скандонест), тој се лачи нешто повеќе во млекото , па не е сигурно дали би имало влијание. Со овој список оди на забар и прашај што имаат.

Зошто да го фрла, секако анестетиците не одат во млекото. Читајте малце, тие се генерално безбедни при доење. Одамна е напуштено тоа дека во бременост и доење не се работи со анестезија. Во бременост слободно може да се прават секакви интервенции со анестезија од 4-8 месец, а после породување нема никакви ограничувања.

MeowMeow, DaisyDream and Tiny Love like this.
  19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Кога го прашував стоматологот не ми дозволи при доење и тоа ми го кажа, не за читање или не ако здравствен работник не знае тогаш да си ги искинат сите дипломите

20. Annath

Annath Форумски идол

Па и јас сум стоматолог, не зборам на памет, се информирав за анестетиците, работам кај трудници и доилки со анестезија. Во претходниот пост ти е напишано за секој тип анестетик што го има кај нас, колку е безбеден при доење.

Tiny Love likes this.