Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Здраво, како да го чистам устето на бебето од кандида? Го поминувам 2,3 пати дневно со сода и вода само, на стерилна газа. Дали треба и нистатин капки да ставам? Јас се мијам и ставам нистатин 3 пати на ден ама уште чеша и боли.

2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Никој не кажа дека збориш на памет, секој доктор си има свој став околку третман на пациенти. Мене без анестезија ми правеше заб во 8ми месец ми рече има друга анестезија ама нема нешто разлика да осетиш околу болката џабе ќе те боцкам. Со оглед на тоа како работи она 100% и верувам што ќе каже.

DaisyDream likes this.
  3. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Zenski za zabarov sekoj razlicno, eve i ja zabar pa po kolegi svasta slusam. Koj kako ucel, do kaj ucel i kako misli, kolku prati novi istrazuvanja.... Jas imam drugarka so ne saka paracetamol da se napie, iako i kazuvav bezbeden e, a ja mavav antobiotici i trudna i eve sega dojam, pijam cefalexin, koj minimalno se izlacuva vo mleko, isto kako i amoxiclav....

Jas sega da prasam.
    Batka cica, imam mleko super e se toa.
    6 dena e golem deckoto.
    Super fakja bradavica. Bese i patronazna, isto vika odlicen fat.
    No, so nepcata mnogu gi stiska i gmeci bradavicite. I vekje kako da se raskrvareni na vrvot.
    Lanolin mackam na medela, mislam edna tuba od golemite jabpotrosiv recisi za 3 dena. Ama nema fajde. Care?
    Dali da se odmolzuvam pa so sisence, iako malce mi e strav volku rano, da nenne saka grada posle.
    Dali ke pomine ova, ke pushti li vakumom negov jak ponataka?
    Ako ima nekoja iskustvo, neka mi pise :l:

4. firequeenn

firequeenn Популарен член

Мајки, со цицање почнавме од вчера ама бидејќи има жолтица многу е поспана. Ќе цицне малце и одма заспива и спие по 4-5 саати. Нормално е толку да спие? И даваат и прихрана овде на болница за да не падне на тежина. Јас сакам да биде само на доење, нонстоп ја ставам на града. Ми е страв да не падне на тежина дека спие доста време и како на трки сум кога ќе се разбуди одма нудам. Трет ден ми е од царски од утре кога ќе не пуштат дома треба да имам повеќе млеко.Само ми е страв дали тоа му е доволно,дека малку количински цица. А не плаче мирна е.

5. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Успано е од жолтицата. И јас го поминав истото минатата недела.

Во болница ми ја носеа гладна да цица,џабе... штом ќе ја ставев еднаш само потегнува ,пушта и заспива.

Ниту можев да ја разбудам,ниту ништо.
    Ја сончаа,и помина жолтицата и почна почесто да цица,сама да се буди и да бара.
    Во болница откако ќе им кажев дека заспива одма и не цицала и даваа дохрана.

Сега сме дома,супер цица. Јас цело време се одмолзував со пумпа за да стимулирам лактација додека не цицаше.

firequeenn likes this.
  6. firequeenn

@Мариаа. фала на одговорот многу ме утеши. Јас знам дека успива жолтица ама ова не се буди со саати. Почнав да си правам филм,дека ќе падни на тежина, дека може да не напредува.
    Пумпа имам дома да не пуштат утре и ако продолжи вака ќе се одмолзувам и тоа ќе и го давам ако и е малце само од града.
    Еве пред 10 мин им ја дадов на сестрите да ја разбудат и нахранат.
    Таа едната ми вели да не немаш млеко ти ,па кога ме стегна за брадавицата мислам в раце ми ја даде. Ужасна болка почуствував. Се увери дека имам. Наместо да ми покаже позициии на доење,начин на држење се научиле само за брадавици да стегаат.

7. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Не се секирај мајка,дома ќе си фатите ред со подои.
    Нормално е во болница да паднат во килажа.
    Со царски мене покасно ми дојде млекото околу 4ти ден.
    Дома нека цица,плус со пумпа после подој можеш дополнително да вадиш млеко.

8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Ќе помине за неколку дена, нормално е да боли на почеток. Мачкај ланолин.

firequeenn and DaisyDream like this.
  9. firequeenn

@Мариаа. Да прашам бидејќи ја спомна пумпата, во фрижидер чувано млеко може да стои до 4 дена. Тоа знам. Прашањето ми е како да го притоплам јас тоа млеко и да му го дадам на бебето во шише?
    Штетно е во микробранова да се притоплува?
    На син ми од тетрапак битолското така го топлам.
    Ама различни се млеката , не знам.
    Исто знам дека ако не го допие тоа измолзено млеко од шишето остатокот се фрла,не се враќа назад во фрижидер.
    @AngelOfArh еве и тебе да те тагнам

10. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Во топла вода ќе го ставиш шишето.

firequeenn likes this.
  11. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Не се секирај мама, на почеток јадат многу малку, не е гладна. И моето беше успано од жолтицата. Во болница кога не го сончаа беше кај мене и нудев да цица на 2 часа зошто имав млеко. Ноќе ми го носеа исто на 2-3 часа. Дома после мака мачевме да го разбудам, ептен беше успан. Ама откако помина жолтицата се стабилизиравме и еве го веќе е голем дечко од скоро 9 месеци и е страствен цицач. :)

AlchinovaR1979 and firequeenn like this.
  12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Нистатин на моето бебе не му помогна. Му помина од Дактанол гел. Јас немав мака со брадавиците, ама претпоставувам можеш да мачкаш и на нив, прашај.

LadyInPainting likes this.
  13. n0Limits

n0Limits Истакнат член

Devojki, za tie sto veke imaat iskustvo so toa, kako po prestanuvanje na doenjeto vi prestana mlekoto? Kako da se spreci sozdavanje novo mleko i pritisokot vo gradite koi se pravat kako kamen?

14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Тесен прслук ќе носиш да бидат стегнати градите, чај од жалфија и одмолзувај малку колку само да ти олесни и тоа кога ќе ти бидат само баш полни и ќе ти дојде на подолго време да си олеснуваш. Можеби првите 2 до 3 дена нема да осетиш разлика али после ќе ти се намали.

n0Limits likes this.
  15. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Porodena pred nedela dena mleko imam morav so pumpa da vadam ko si dpjdov od bolnica deka mi bese mn cvrta ednata plus trreska i se so ide so toa. Probav so cicanje poise ape i ma kraj pak e gladna i ne spie probav so izmolzeno isto e sega ima li nekoja so davala navecer ad a denski cicanje ma 2 saati da moze da funkcionirame deka samo na cicanje nemozam da izdrzam i nemozam da ja smiram nikako i ne mi e ic ubavo gradite mi gi ape i me nervira plus mavecer ka ne cica e izmolzuvam za da ne prekine mleko od esnata vadam 90 od dr okolu 70 ml ima li nekoja na slicen nacin da funkcionirala

16. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Јас да ти кажам мое искуство..на почетокот девојкава моја ко ќе фатеше брадавица, ѕвезди броев, еве ја и ден денес силно стиска додека цица, лакома е многу. Шише не давај, мој совет, издржи, ќе помине. Мене после 2 3 недели ми се навикнаа градите, и еве нè сеа после 40 дена супер сме, ништо не ме боли,а она исто цица плус и на 2 часа, често си цица. Биди упорна со ланолинот и често лади ги градите под чешма или некоја крпа наводенета.

Mumoftwo30, Fenix05 and DaisyDream like this.
  17. simpleewa

simpleewa Истакнат член

А кој сируп за искашлување може? Или чај ..?

18. mache123

mache123 Истакнат член

Искуство и со FreezyDerm Nipple care Restructuring Cream Gel? Покрај ланолин се мачкам и со оваа, многу ми се распукани.. се средуваат или ?

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас користев Алпенкрафт.

20. bojanama

bojanama Истакнат член

Ние првите 2 недели ич не напредувавме. Имаше жолтица, и многу спиеше. По совет од доктор, почнав да се молзам, бидејќи ми намали млекото и почнав да давам и шише. Сега сме супер, малата ем цица ем по потреба даваме од шише. Нон стоп се молзам и складирам, за да можам да излезам и било кој да ја нахрани ако имам обврски. Ако можете комбинирано да храните бебе, супер