Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. ZojaP

ZojaP Истакнат член

ФАла Китен. НА работа сум и најверојатно ќе си одам. Мн ме боли и покрај се. Не е црвена ама огромна грутка е и ме боли дури и кога седам.

Kitten likes this.
  2. Dioora

Dioora Истакнат член

Смеам ли да се напијам аналгин? Мнооогу ме боли глава?

3. slobodka

slobodka Популарен член

Ne, napij se paracwtamol ako dois sekako

Kaetana likes this.
  4. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

A, Analgin zashto nesmee? Me zamisli sega... Jas pred nekoj den se napiv :/

5. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

На подготвителните часови не посоветуваа прво едната града да ја исцица па после доколку има потреба да се префрли на другата.
    Млекото на почеток содржело повеќе вода и шекери а на крај повеќе масти и затоа битно било да се празнат до крај градите.
    Сѐ арно ама како да знам дека веќе нема млеко во градата?
    Мојата цица мин.30 минути, најчесто заспива па ја тргам од градата. Често ниту 2 часа не издржува меѓу подоите, матичната ме советуваше да ги проретчам подоите на 3 часа бидејќи многу ќе сум ја збуцкала (1300 гр.првиот месец качи а овој 1100гр.) но никако неможам, кога ќе си ја викне да плаче се дур не и дадам да цица не престанува. Па решив боље дебело ама среќно дете да имам одошто живчана манекенка :)

6. MissDior

MissDior Популарен член

@Sunshine_1979 не постои дебело дете кое е на доење, тоа со диетите е стара школа на педијатри

ZojaP, M&M, Bozica1980 and 6 others like this.
  7. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Mamichki jas se odmolzuvam so pumpica sekoi 4h.. Gi machkam bradavicite so lanolin megjutoa obavezno pred odmolzuvanje gi miev a sega chitam na lanolinot pishuva da ne se mie pred doenje :?: Ako mozhe da mi kazhete kako e najpravilno?

8. Kaetana

Kaetana Популарен член

@Cka јас ги нудев двете гради на подој. Следи ја малата, ако почне да се буни на едната града, понуди ја другата. Нема златно правило - самото дете си ги прави правилата. Некои мајки дојат една града еден подој, еве јас дојам со две по подој...

Во однос на ждригањето, на почетокот тапкав преку колено, но после увидов дека не мора да го гњавам бебето така... Едноставно го исправував после подој, го држев исправено и за стомачето, и ќе си ждригнеше. Ако заспиеше, оставав да спие без ждригнување. Многу ми викаа дека од тоа се грчевите, ама мое лично искуство е дека ако има изразени грчеви, не ждригај, што сакаш направи, ќе ги има и тоа е тоа.

@MaLeCkO :)
    Аналгинот не се препорачува со доење затоа што се излачува во голем дел во млекото, и плус се задржува долго во жлездите.

@Mariangel
    Ланолинот не се мие при доење, ама јас би го миела и при доење и при молзење. Имаше тема со Биодевојка во која се дискутираше за ова, дека иако вика 100 % чист ланолин, не значи дека не содржи некои други состојки.
    Лично за неизмивање би ти препорачала кокосово масло. И една мала сугестија - намали период на молзење - нека биде на најмногу 3 часа - ова ќе продуцира со посигурна лактација. Те гушкам најмногу и ти ја посакувам целата среќа во периодов! :*

ZojaP, zuto and Cka like this.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Fala vi mnogu za odgovorite, ne znam so ke pravev bez vas. Eve se doime na edna na dve gradi, kolku saka tolku. 2 veceri po red cica so saati i vreska, imam mleko kape,koga ke ja trgnam uste ima mleko vo gradive, povraka nekogas mleko,ama pak vreska i bara da jade. I davam 40ml AD i zaspiva odma i spie 3 saati. Sto e rabotava?

mama89 likes this.
  10. Kaetana

Kaetana Популарен член

Мајчиното млеко е многу лесно и "програмирано" за бебето. Адаптитаното е потешко за варење, и затоа кога ќе се напие заспива, и спие во она време кое е потребно цревата да го сварат адаптираното.

Моја препорака - не давај ад ако нема потреба. Ризикуваш да се намали лактацијата. Не од два-три пати де, ама после нелолку последователни пати веќе е ризик. А тоа плачење, грчење е мноогу нормална работа. Многу фрустрирачка исто така. Ама ќе помине за брзо.

ZojaP, Kitten, Bozica1980 and 4 others like this.
  11. mama89

mama89 Истакнат член

Е зошто ад и даваш кога имаш млеко? Може многу млекл и надоаѓа и не ждригнува и затоа повраќа и пак е гладна.мала е уште ќе се научи...и јас уште го држам да ждригне и го тапкам по грбчето и ждригне некогаш одма некогаш подоцна. И најдобронамерно не давај ад штом си имаш млеко ќе се научите до 40 дена после ќе ти биде песна доењето верувај.Да вратиш назад 5месеци моите први мислења во темава има да се чудиш очајна бев но помина за 2-3 недели маките со градата имав и после уживанција затоа трпение срцка:*

Kitten, Cka and zuto like this.
  12. kallias

kallias Популарен член

Истата песна беше и кај мене на почетокот и заклучив дека не била гладна туку си имала грчеви и затоа плачеше и ми бараше на секој саат да цица, а јас мислев гкадна е и после секое цицање и правев ад и го пиеше па ќе повратеше нешто и така првиот месец, после со препорака на педијатар решив да ја ставам само на града и на половина час ако треба, колку сака кога сака и така правев од вториот месец и се исплати, од тогаш сме само на мајчино млеко, никако ад, џабе сум и давала и тогаш ама кој да знае, јас мислам гладна е штом плаче постојано, а оно не била гладна туку ја болеше меше и после си се стабилизира цела ситуација.
    Јас ќе кажам исто, само на града ја ставај и ќе стимулира лактација и после супер ќе си цица и се ќе се среди, не се секирај, сите сме го поминале тоа :)

mama89 and Cka like this.
  13. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

Зошто даваш ад кога имаш доволно млеко ?

14. Cka

Cka Форумски идол

Posle nekolku saati placenje i visenje na grada neam. Otkako ke i dadam ad mu odmaraat 3 saati gradite i prepolni se.

Se plasam deka gresam. Sea i noseto i se zatna.

15. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

На колку време цица бебето и по колку време трае цицањето ако не даваш ад?

16. Cka

Cka Форумски идол

Вообичаено на 2 и пол или 3 саати. Ама неколку дена , еден период почнува на саат па почесто за после некој саат да вреска и плаче ако не е на града нон стоп. Плускавец ми излезе првиот пат од цицање. После саат и нешто нема веќе млеко. И и давам ад, пие и одма заспива. Затоа мислам дека е гладна.

17. Kitten

Kitten Форумски идол

Тоа не е плускавец мила, блистер е (запушен млечен канал) ама изгледа како бело топче или балонче на брадавицата. Веројатно со цицањето после тоа се отпушило?
    Послушај ги советите околу не-давањето Ад, и јас се сложувам со женскиве. Ќе се среди се со тек на време. Само трпение, бидејќи уште сте во фаза на грчеви нормално е да сака постојано да е на цицка, а ти мислиш дека е гладна. Таа само сака да осети топлина, близина и сигурност. Ако те болат брадавиците, за да имаш пауза од барем 2 саати меѓу доење, нека помагаат бабите, мажето, со нишкање, гушкање.....Јас така за да можам да се одморам ја давав на маж ми да се препотува малце и раце му паѓаа од нишкање...ама тоа е, што да праи човек :)

18. M&M

M&M Форумски идол

Ska jas i denes na 7.5m ja dojam nekogas na 2 saati i toa posle kasicka i porano nekogas. Znae i navecer da cica na 2-3 saati. Ne im e sekogas poradi glad nekogas e samo za smiruvanje. Na pocetok ja doev i na 1 saat ne ni gledav. Dobro mojava ne placese mirna bese ama i so prvoto isto pravev a on si bese placko. Ako gledas deka imas mleko i ako napreduva ubavo podobro e da si gorsiras doenje pa najvwrojatno ke si fati red. Mene mi bese najlesen periodot koga bese samo na cicanje. Ne mislis ni na spremanje ni mienje. Samo da go izdrzis ovoj period na pocetok dodeka se smiri maloto.

19. verena

verena Активен член

Здраво до пред една недела активно си цицаше бебушот но една недела не сака преку дента да цица,не сака ништо да јади му давам со сила по малку лепче,овошен јогурт,млеко но ништо не сака,седум месеци и една недела сме,од сабајле пола јогуртче само има изедено не сака да цица и не сака млеко незнам што да му правам за да го натерам да јади,доколку почни да пија млеко ке престанам да го дојам,некој совет како да го натерам да пија млеко и да јади нешто

20. NIkkita

NIkkita Истакнат член

Мајки ај да прашам за совет
    Малечкото ми е 2 месеци и е само на цицање и машала е супер.Сега сакам за излегвање да му давам вештачко а дома пак по старо на цицање ама се плашам да не ми се одбие
    Совет од вас