Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. fairy88

fairy88 Популарен член

I sinko cica 5 min i se trga od gradata.Isto e roden dosta krpnicok nad 4 kg,a sme dva meseci.Vikam da ne mu e malku pa mu davam dohrana,samo sto ne ja pie se mrsti i poveke frlam odosto ispie.

@Mariangel jas se odmolzuvav dolgo vreme, barem ti znaes kako minav posle poragaj.Ne se sekiraj dovolno mleko imas.Isto odmolzuvav po 50-60 gr so racna pumpa.
    Vo ovie dva meseci bebeto dali ima polovina mesec cicano,se se odmolzuvav zaradi nesto.
    Za poveke mleko pij caj za doilki i malzbier(jacmenovo pivo),samo gledaj da e bez alkohol.Jas bas gledav nekoi sodrzat alkohol,citaj na etiketite.:hug: :*

Last edited: Apr 12, 2016
    Kaetana and Mariangel like this.
  2. Dioora

Dioora Истакнат член

Еве и јас благодарение на вашите совети се обидувам целосно да исфрлам ад. Ја дојам малата и и давам кога ке посака, само внимавам да не е тоа на пола саат бидејки несакам да ја научам да си игра со брадавиците. Ако побара пробав со цуцла и гледам успева по што сфатив дека не е гладна на секој пола саат. Е сега единствено ме загрижува тоа што она коа ке се успие цврсто и по 3-4 саати не цица.Во текот на ноќта се случува и по 5 саати да спие.Пробав да ја будам на 2 саати ама џабе она спие и крај. Ми е страв да не е прегладнета дека толку време не цицала. Совет?

3. joy1

joy1 Форумски идол

Да е гладна ке се разбуди.За некој месец ке се молиш да не станува ноќе верувај ми.

SpangeBob and Kaetana like this.
  4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Ако напредува убаво, не ја буди.
    Бебиња што спијат знаат да надокнадат преку ден па да бараат почесто да цицаат. Нуди кога и да посака.

А ако не напредува баш, нуди во сон. Бебињата многу успешно цицаат и во сон.

5. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

Не бери гајле, не е гладна затоа спие толку долго. Можеш целосно да исфрлиш ад. Истата ситуација сме и ние, дење на 3 часа, ноќе на 5. Дење можеш да ја будиш за да има правилен ритам, а ноќе оставај ја да спие, ако треба и подолго од 5 часа.

6. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

A moevo since noke cica pocesto odkolku preku den :( Pak pocna da se budi pocesto i bidejki imam kila na papok, a on e 10kg nemozam da go zemam celo vreme vo race i probuvam mu peam, go galam, go vrtam od edna na dr strana...dzabe, dodeka ne mu dadam da cica ne zaspiva.
    Mozno e da e tolku gladen? Mislev navika mu e posto primetiv den dva samo ke cicnese i zaspivase ali sea pak isto se budi i cica po 3/4 min ubavo

M&M likes this.
  7. Kaetana

Kaetana Популарен член

Да не му се сменети ден и ноќ?

8. Moonlight!

Moonlight! Активен член

Моја беба има 7 недели...
    Преку ден,(почнувајќи од 8:00 часот наутро), и давам да цица на секои два саати, а навечер заспива во 21:00 и се буди сама во 1:00, па во 5:00 за цицање... Е сега, прашањето ми е, Дали да продолжам преку ден да и давам да цица на два саати или да чекам сама да побара??
    Почна да ми повраќа после подоите...
    Научени сме така уште од првиот ден и ако поминат 2 саати, од градите почнува да ми тече млеко...тоа е знак дека е време за цицање:D
    Поздрав!

9. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Κолκаво е? Да не е сκоκ? Може и запче да е. Κај нас беше исто таκа κога имаше сκоκ во ρазвој и запчиња κога му излегуваа... по цеееееела ноќ на гρада беше!

10. M&M

M&M Форумски идол

Dobra si stom e 3-4m. Po 1 saat znae navecr da cica ja dremam polusednata. Na 3 saati mi se budi nekogas i pocesto i koga e pomalku od 3 saati znae i so cucla da zaspie. Ti se veruva deka porano po 6 saati vrzuvase na prvo zaspivanje8)

11. *Ѕвездичка*

Ч
    Чекај тоа да побара, можеш пополека да зголемиш растојание.

Moonlight! and Mi-Ma like this.
  12. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Neznam :?: preku den si e aktiven i prespiva po 3 pati po pola saat/saat ali nokite ne se izdrzuva :x
    @SpangeBob ima 8m i 6 zapcinja i jas celo vreme vikam ajde zapcinja mu rastat ali od 2ri/3ti mesec e postojano vaka nikogas do sega ne svrzal 4/5 saati, a kamoli pa da prespie cela nok (facepalm) Na periodi i na 15min se budi ali pretezno na 2saati kako i preku den taka i navecer. @M&M moevo cucla ne prifati :| Tvoeto bar ete si spielo predhodno i sega mozebi e period za zapcinja :) Ali moevo od koga e roden e vaka i veke pagjam nemozam da izdrzam. Jas lezejki go dojam i neuspeavme da se navikneme sedejki :lol:

13. M&M

M&M Форумски идол

Of sonce 6 zabi bravo, mojava e strbava uste nieden. Moze mu e do toa ili ednostavno deteto si e takvo. Sum spomnala i dr pat mene prvoto mi bese takvo mnogu se budese do 1 god navecer pa i posle ama kolku tolku namali. Koga ke.mi tekne kolku bev umorna edvaj izdrzuvav posebno na rabota. So ova bar na pocetok de odmoriv sega gnjavi poveke ama toa e ke se izdrzi. Izdrzi nekako ke porasne ke pocne da spie ili nestongi maci ili ednostavno neznaat da vrzuvaat son neznam bar da znaat da kazat ☺

Mi-Ma likes this.
  14. Kaetana

Kaetana Популарен член

Не му се сменети ден и ноќ тогаш.
    Такво си е детето... Башка сега доаѓа и уште еден скок во развој на 9 месеци, па стегај заби...

Mi-Ma likes this.
  15. danichap

danichap Moderator Staff Member

Не знам дали е за тука мислењево, ама да споделам искуство.
    Последниов месец ја доев малава само навечер, постепено намалувавме. Делумно поради тоа што секако доев само од едната града, делумно бидејќи не ни имав многу млеко и детево не напредуваше...

Последниве 10 дена секоја вечер приметував болки во јајниците и како грчеви.
    При денешниот преглед, одкако се елиминира бременост и некаква инфекција, докторот ми кажа дека при намалување на доењето се случува често да се добијат болки во матка/јајници и телото да реагира на промените.
    Не кај сите, или со помали или поголеми споредни ефекти, но е чест случај.

И конечно сум задоволна од матичниот гинеколог. Прв преглед ми беше после бременост, на 40 дена, денес втор, ама далеку подобар од предходниот.

Sunshine_1979 and Kaetana like this.
  16. Eli23

Eli23 Форумски идол

17. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Епа тогаш тоа е ноρмално однесување. Моето до 9 цицаше на 2 сати ноќе. Κаκо новоρоденче. 9 месеци повеќе од 3 и пол сати немавспиено. Ама после сκоκот се се смени. Сега цица 2 пати ноќе само. Без пρестан спие 6 сати! Суууупеρ ми е! Се надевам и κај вас ќе смени на подобρо! :*

Mi-Ma, M&M and Kaetana like this.
  18. Moonlight!

Moonlight! Активен член

Фала на совет... ќе почнам да зголемувам полека :*

19. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Kako shto ochekuvav pochna mlekoto da mi se namaluva poradi dodatni stresovi denovive.. Pochnav od vecherva da pijam chaj Lakta miks mislam se vikashe na Alkaloid :) Shto drugo ke mi kazhete da jadam/pijam, shto e izvodlivo za jadenje ili pienje vo bolnicava?
    A taman se izraduvav deka mi rekoa deka izgleda za nekolku dena ke mozham da go dojam sinko.. Ajde barem vo toa da imam srekja, da mozham da si go dojam bebcheto i da trgne veke i kaj mene na ubavo..(se izvinuvam najmnogu ako stvoriv malku negativnost so nekoi zborovi)

kelebeim*** likes this.
  20. *Ѕвездичка*

Варена пченица и пиво многу стимулираат