Освен пивото исто и варена пченица е добро за лактација. А кажете ми вие што доите, искуство со градник за доење? Морам да го имам, полесно ќе ми е? Баш денес ги гледав во Анжи и се мислев дали да земам.
Да полесно е барем на почетокот. Доколку не земеш таков, земи некој памучен без корпи за да не те стега. И земи си влошки за гради од аптека, мене тие Тото од Тосама ми се добри
Јас зедов ама некако не ми беше прктичен,незз ни јас зошто.Зедов модел на NBB model 1180 чисто памучно без жици вез ништо.Ми се виде мн практичен.Еве сме скоро па 17 месеци и сеуште се доиме кога сум дома и навечер само такво прслуче носам комотно ми е и практично.А тоа за доење на другарка ми и го дадов.Таа задоволна,презадоволна.Види земи ќе си видиш што ти е тебе попрактично и удобно.
Mackaj se i ponataka so lanolin bu trebalo za nekoe vreme da prestanat da te bolat. Mene me bolea samo na pocetokot i so dvete deca, se mackav i posle nekow vreme prestanaa voopsto da.me bolat. Vidi eventualno so silikonski bradavuci jas ne sum gi korisyela taka da nekoj drug neka kaze mislenje za ova. Inaku nemozes da procenis po toa dali ti se tvrdi gradite i dali ti protekuva mleko dali imas mnogu ili malku. Eve jas veke 8m dojam na pocetok poveke mi protekuvase, mi se stvrdnuvaa gradite, nekogas pak mi bea mnogu meki a malata odlicno ai cicase i mnogu dobro napreduvase. Sega poretko se slucuva da mi protece, recisi nonstop mi se pomeki gradite a pak siper si cica. Nakmnogu mozes da bidis po toa kako ti napreduva bebeto.
Се сложувам, и јас градник купив дури после две недели од раѓањето. Исто како што и пред да се породам непромислено плеснав пари за стаклено шишенце, а ќерка ми шише никогаш не "фати".
[Dobro pak sisinja trebaat ako davas cajce ili sokce ponatamu.Staklo si e staklo,ic ne sakam plastika za mene,a ne pa za bebeto
Па и јас така рачунав, сепак стаклото подолго време ќе се користи и може да се врие, ама буквално ништо не сакаше со цуцла, чајчиња со лажичка дававме, а вода почна од оние со клунче.
Koga sme veke kaj odviknuvanje od sisinja so cucli,mozno li e bebto da pielo mleko od sisinja,a posle da ne saka da vidi sise? Moevo si imam problemi se mislam deka imam malku mleko i deka nisto ne jade.Minatiot mesec bese malku bloen i kaci mnogu malku 570gr.Sega saka samo od grada i cica po 3-4 min se trga i spie.Oti po tolku malku cica se mislam deka e nenajadeno i zatoa samo nudam sise so dohrana,a ono ne saka da vidi pluka i vrte so glavata.Koristam Aptamil...se mislam mlekoto li ne go saka ili siseto?Porano cicase i piese dohrana oti bese gladno, sega neke.Pelenki polni 1-2 vo denot,nekogas ic i zolta e kakata...ama oti prethodno ne mi kaci mnogu i sega malku vreme cica se mislam e gladno... Preska bas ja izmolzev ednata grada, ne do kraj i izvadiv 60ml cisto da vidam ima li nesto vo niv...ama mnogu brzo cica,a oni se se meki... .a i sto ne ucea 20 min na edna grada i zaradi toa se se plasam da ne e malku...
Зашто мислиш дека 570гр. е малку?? Колку е старо твоето бебе?? Бебињата обично во првиот месец се поправаат најмногу по 1 кг, а после како растат качуваат по 500, 600гр. месечно. Штом полни памперс и каката му е жолта, немаш причина да се грижиш. Моето е такво, цица по 3 мин и само спие...и јас бев опседната со тоа, но докторката се убаво ми објасни..а и се консултирав со многу стручни, а и искусни лица...така да, не се секирај... Штом ти се меки градите, тоа значи дека со бебето сте си фатиле ред...и уживај малку! Само позитивно...
Dva meseci e staro bebeto,ama se zagriziv oti prviot mesec samo kaci 1250, a vtoriot samo polovina od prviot mesec...mislam deka e malku kilazata sto ja kaci, ama ako e toa normalno vo red togas
Ginekologot mi dade Panteksol da mackam dali ste go upotrebuvale.Mi rece samo od nego ne i lanolin i silikonski bradavici duri ne mi zazdravat gradite.Koga se mackam osecam pecenje zarenje na gradite So malata se molime so silikonskite bradavici pomalku mi cica nova i e situacijata izgleda belkim pobrzobke mi pomini da ne mi se odbie Da ne ima nekoj so vakvo iskustvo?
Ич да не се секираш, битно е тоа што го кажа, да полни пелени ... а колку ќе качува кило и пол или само 500 гр. тоа не е битно... има случаеви каде што ќе качи бебето еден месец само 500 гр., па после ќе не можеш да го сопреш...Стварно опушти се и уживај со бебето...
Јас одлучив да ја форсирам ќерка ми (2 ипол недели стара) само на мајчино млеко. Тешко ми е само кога имаме грчеви и преку ден мн малку спие и нон стоп ми е на града бидејки само тоа ја смирува да не плаче и да се успие макар на пола саат. Ме загрижува само тоа што еве два три дена многу малку и многу ретко кака. Еднаш во два дена. Гасови има многу. Додека, кога и давав дохрана какаше и по неколку пати на ден. Можно ли е да не и е доволно моето млеко па затоа да не кака како на почетокот?? Јас имам повеќе млеко но кога се молзам сепак не успевам да измолзам повеќе од 50/60 мл од двете гради. Знам дека многумина од вас велат дека млеко има многу повеќе отколку што може да се измолзи но сепак тоа ми е единствен показател колку внесува малата.
Доколку каката е жолта, немаш потреба од загриженост... Може да се случи бебето да не кака и по 7 дена, се тоа за докторите е нормално... Јас мојата малечка уште на почетокот ја заучив со цуцла и само со цуцето се смирува и многу подобро ги поднесува грчевите...велат дека цицањето делува смирувачко за бебињата и за да не ја држам нон-стоп на града, ја заучив со цуцлата...и сега само така се смируваме и заспива... џабе ја држиш на града, еве, примети ја дека само ја цица брадавката, а не голта... затоа јас и понудив цуцла... А за млекото дали и е доволно, ќе знаеш по напредувањето на бебето... измери ја. И не се замарај многу, стресот знаеш дека лошо влијае на млекото.. опушти се и уживај со бебето
Жолта е каката, да. Еве утре ќе ја носиме здравје на педијатар, да и одбереме матичен и ќе видиме како напредува во тежина. Се надевам се ќе биде ок.
Немаш потреба да се грижиш, млеко е доволно. Нормално е бебето да кака на два дена, норм е да има гасови (голта воздух додека цица), затоа држи го по цицање да ждригне. За утеха, грчевите се полесни кај мајчино млеко. Можеш да даваш и чајче бекутан, по 50мл дневно и пробиотик. Честито за одлуката, правилна , само напред