Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Кога ќе почне доењето првите денови,недели додека се воспостави лактација. Ќе приметиш сама ако ти се разранети, ако те болат или се со крв мачкај. Кога ќе ти стане удобно доењето ме мачкај веќе привикнати ќе ти се градите

Tory likes this.
  2. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Јас цитрусни избегнувам, и сметаат на газето. И грашок, леќа таков тип не јадам. Иначе се останато си јадам без проблем.

Elly989 likes this.
  3. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Можеш да почнеш и од сега, јас така си почнав.

Tory likes this.
  4. Dennings

Dennings Популарен член

Совет за одбивање бебе што цица преку цела ноќ а денски еднаш, некогаш ниеднаш. Ама ноќта не проаѓа без цице едно 4-5 да цуцне само. Дали да истерам недела две со плачки и да не давам или сама по себе ќе се тргне? Жал ми е да ја оставам да плаче цела ноќ а знам дека тоа е причината поради која што станува…. Ама и претешки се веќе ноќите. Не знам што е паметно…Годинка сме

Снегулк@23 likes this.
  5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

А заспива со цице?
    Јас од вчера нешто демек почнав со одбивање... :)
    Година ипол е моето.
    Исто така,дење знае после градинка да побара,а до вечерта може уште еднаш,па за заспивање, па уште 10 пати во текот на ноќта(ова ми беше причина за да го почнам процесот на одбивање)
    Вчера му дадов еднаш дента.
    После побара пак. Ме напна,ја намачкав едната со сенф. Почна да плаче ,сака да ја проба. Ја проба се згади,ја бара другата,и таа ја намачкав ама не ја проба. Ми ја спушташе маицата и одозгора бараше други цициња чисти :( за заспивање му раскажав приказна и му пеев песнички. Заспа без цицање,ноќта 2-3 пати цицаше. Денес цел ден не цицал, 2-3 пати побара. Едната града камен тврда со грутки. Заспа исто како вчера. Но се разбуди по пола саат,нишкав,му пеев,го галев,ништо не помогна. Цицаше и заспа.

Планот ми е прво неколку дена денски да не цица. Па тоа цицање за заспивање да го одбијам. А ноќните претпоставувам сам ќе ги отфрли,бидејќи е битно да не заспие цицајќи,да се научи да презаспие без цице.

6. снежана2023

Пробај преку ноќ кога ќе побара да цица земи ја до тебе гушни ја и запеј и тивка песна, пробај така да ја успиеш...кај мене почна да делува ако се буди на саат,два пробувам да ја презаспијам без цицање ако се противи малце дај и време да се смири или може мм да оди да ја земе и презаспие

7. Dennings

Dennings Популарен член

@Sofi.ja цица пред да заспие ама не заспива на цице. Денес кај 8 цицаше , до 9 скокаше ме кубеше ме тепаше, и си заспа. Одамна веќе не заспива на цице затоа не знам зашто ноќе уште бара. Ќе пробам и јас скроз денски да и укинам па пополека да се движиме кон укинување и ноќно. Знам ќе има многу плачки и непроспиени ноќи дур сфати…
    @снежана2023 сум пробала со нишкање да ја презаспијам, некогаш е успешно некогаш не, а некогаш и мене ми е полесно да цицне зашто во момент се успива. Не ми се нишка цели ноќи, ама ќе морам да бидам упорна

Sofi.ja likes this.
  8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Тоа е,ќе мора да стиснеме заби неколку дена..

9. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Mene mi se namali skroz mlekoto mislam nemam veke posto ne cica on ne se molzam jas.
    Odamna ne cica preku den otkako zajade ubavo obroci nejkje mleko. Ne pa da go legnam za cicanje boze pazi odma se izvrtuva da stane. Na 22 prai 1godina. Mnogu mi e zal sto vaka prekinuvame ama e bolje sam si saka
    Ne bara da cica i da mu recam sakas cice i da mu ja pokazam samo ke se smee i mi ja pipka. Ne znam dali pisuvav preku den koga i da go ponudev me grizase i se smeese i navecer pred spienje koga ke go ponudev samo ke me griznese. Ama me maci edno sto navecer se budi i ja vadi cuclata i bara cice i sega jas mu davam i on samo ke povlece ednas i si ja vrakja cuclata
    A nemam mleko. Go terav maz mi da proveri hahaha i rece nema nisto ne tece
    Probav i caevi i apcinja dzabe
    I sea me interesira kako da go naucam na mleko od sise nikigas nejkjel. Go nudev tetrapak ednas mi upali cokoladno mleko ispi okolu 80ml u 1h popolnokj. Sinojka isto mu ponudiv pivnuvase po malku. I naucen e pie od sise so cefka i niedno drugo

10. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Никако не го учи. Немс потреба да пие, особено не навечер, а најмалку чоколадно млеко. Види го составот само колку шеќер има, ништо хранливо. Штом си јаде убаво преку ден, освен вода навечер ништо друго. Млеко воопшто и да не пие не е страшно, пример мојава никогаш никакво не пиеше. Нека си јаде кисело млеко, јогурт и таман ќе му биде.
    И супер што си пие од шише со цевка. Верувај цуцлите само проблем прават. Или цефка или клунче ама тврдо, не силиконско.

11. Tea SK

Tea SK Популарен член

Јас ќерката ја одбив на година, исто така беше, преку ден еднаш, преку ноќ 100 пати се будеше.
    Чим не е цицач стравствен одма ќе се одбие навечер, не верувам дека ќе имаш плачки со недели.
    Маж ти може да ја презаспива навечер кога се буди за цицање?
    Јас така направив, спиев во дневна, да не ме мириса и да не паѓам во искушение да и дадам. Првата вечер не плачеше многу, татко и ја презаспиваше со цуцла. Втората вечер беше плачки баш плачки. Третата вечер не се разбуди, ја преспа цела ноќ, никогаш се немаше случено од раѓање. После тоа не и текна на цицање.
    Сама навечер дека ќе се тргне тешко, од навика станува.

sani99 and Lady Miami like this.
  12. Dennings

Dennings Популарен член

Денски може секој да ја заспие а навечер ако осети дека не сум јас (баба,тато) има плачење до зајдување. Затоа ќе имам мака мислам. Ќе треба ем да не и давам ем само јас да ја нишкам..

Tea SK and sani99 like this.
  13. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Исто и мојата и затоа никако да се одлучам. Пиши како ќе поминеш ако го почнеш одбивањето или ако имаш некој совет. Среќно!

Dennings likes this.
  14. PoisonIvyFatale

PoisonIvyFatale Истакнат член

Дали може да има некакво влијание доаѓањето на циклусот врз млекото? Осеќам дека ќе ми дојде а Сум читала некаде дека може да се намали млекото од циклусот па ме интерсира дали е тоа точно и што правите во тој случај?

sani99 likes this.
  15. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Кај мене немаше никакво влијание прв пат после породување кога добив(добив малата кога направи годинка) а еве и секое следно добивање нема мака, си цица нај нормално.

PoisonIvyFatale likes this.
  16. снежана2023

Мене ми се намалува ама бебе си цица пак таман и е. Кога ќе ми заврши ни се враќа млекото. Откако почнавме со храна и давам повеќе кашички

PoisonIvyFatale likes this.
  17. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Има ли антибиотик што е дозволен при доење?

18. Madi

Madi Истакнат член

Панцеф е дозволен, може и други да има ама не знам кои.

intj_girl likes this.
  19. Monas95

Monas95 Истакнат член

Јас пиев Амоциклав, дури примав и гарамицин и декса

intj_girl likes this.
  20. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Да ве насмеам и на себеси да си се изнасмеам. Вие што ме памтите имавме неуспешна доеничка приказна и после три месеци се префрливме на ексклузивно молзење (веќе 10ти месец). Дигнав раце бидејќи едноставно не се научи да цица и откако го средивме потфатеното јазиче. Вчера на зафрканција викам дај да пробам. Луѓееее мислите г*мна му давам, простете на вулгарноста. Такво гадење со туркање, абе се утепав од смеење, нејќеше ни да ѝ се доближи :D:D:D

tambelina and Besbes24 like this.