Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. qqqe15!!

qqqe15!! Истакнат член

а во друг сад може ли повеќе? знам дека е до 4 дена

2. pravnicka_2604

pravnicka_2604 Популарен член

Леле извини, до 4 дена е да, истото важи и за шише од млеко.

qqqe15!! likes this.
  3. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Добро можно е детево да се нацицува за 5 минути ? Дека ги тргам полека силиконските и немам осет. Со силиконски си седи на цицка и откога ќе се најаде не влече туку си игра како со цуцла, а вака без силиконска ќе се нацица за 5 мин и после ја пушта и се трга.. не знам дали е најадена или се трга од нервоза дека е навикната на силиконската..
    Иначе многу лакомо цица.. Можам ли некако да ја научам пополека да цица зашто многу се дави не знам како да и тече помалку од градиве..

Last edited: Mar 12, 2025
    MariaBouli likes this.
  4. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Таман е, и мојата толку цица. Еве 700 грама само напреднала… Шпагета, а цица. И така лакомо, ќе се удави.

5. Orchidea

Orchidea Популарен член

После вториот скок спие пола час и цица по 5 минути. Кога ќе почне да се трга назад го исправам и ако плаче му давам пак, ако е мирен тоа е тоа :D

6. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Јас кога ќе ја исправам плаче некогаш ама ако ја вратам не цица, фаќа и пак се трга. Никогаш не знам дали е најадена

7. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Како и кога почна да ги тргаш силиконските? Ние сме 6 недели и многу сакам да ги тргнам, ама не ми успева. Пробувам на сред цицање, или кога ќе сменам града, ама само еднаш успешно демек цицаше иако мислам дека ништо не исцица, и од тогаш се нервира не сака. А фатот ни е за никаде и со силиконска и без, ама пу пу пу со силиконската јаде, напредува, но не знам како да ја натерам да ја лапне вистинската :D

8. Dodo1

Dodo1 Популарен член

До сега имам пробано неколку пати безуспешно. Еве денес сме цел ден без силиконски. Видов дека поубаво ме фаќа и пробав. Прво почнав на пола подој да ги вадам, а овој пат не ги ни ставам. Ама ете, не знам дали ќе успеам. Нереално ми е да се најадува со 4,5 минути цицање. Ќе консултирам педијатар секако

MariaBouli likes this.
  9. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Јас се мислам дали да се консултирам со Јасна, да ми помогне и со ова и плус со тоа какви пози да фатам со големи гради зошто грбот ме здоболе висејќи над неа, а каде ми е крајот :sweat:

10. merriel0

merriel0 Истакнат член

Колку е бебуш? Јас почнав само легната на кревет кога беше бебла 3-4м. Другшие неможев. И царство и тврдина од перници направив, све траеше кратко а грбот у бонус...

MariaBouli likes this.
  11. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

6 недели :) Дааа, почнав и јас така од пред една недела, претходно и така не можевме да се наместиме ама сега ни успева, и нема поубаво, особено за навечер/сабајле :D ама би сакала да знам како да се наместам и во некоја друга поза чисто како опција, ако постои за нас :rofl:

12. Калатеа

Калатеа Популарен член

А зш висите така? Леле да ме види мене некој како дојам.:tmi:
    Таман ќе се наместам, сакала ќерка ми палента, вода, сок, грицки, па ајде станувај да даваш, стојам и го дојам буквално.
    На фотеља потпрена, нит перница нит бутур не најдов саглам, легната навечер само да не се расонам, на страна она да не го закача и да не го кубе(facepalm) итн.

13. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Па јас мислам дека не знам како да се наместам со градиве Е корпа и виснати што ги имам. Башка со силиконски се храниме моментално, па дали силиконската да ја држам, дали градата, дали бебето, дали главата на бебето. Да имам 4 раце мислам ќе се наместам некако, ама со 2 тешко :rofl: И затоа најлесно ми е да си помогнам и со гравитацијата :D

14. Johanna22

Johanna22 Активен член

Мислам дека и моето е скоро колку твоето бебче, те читам цело време и исто како јас да пишувам, скроз исто беше и со моето.
    На почеток мака мачевме со доење, по 40 минути на града ми беше со силиконска, е сега еве веќе скоро 2 недели како ја тргнав силиконската и цица многу побрзо, за 3-4 минути е веќе нацицан а и доста лакомо цице.
    На почеток имав исто мисла и се грижев дека е гладен, ама на контрола за 7 дена беше напреднат 300гр. :inlove:
    Веќе се поголемки и имаат повеќе сила, сигурно е најдена ако после подој ти е мирна.

Dodo1 likes this.
  15. Калатеа

Калатеа Популарен член

А нели ти е полесно седната, он во раце кај тебе, а ти потпрена на некоја перница со таа рака што го држиш? Не знам како да најдам слика баш во позава.:D
    Баш дека ти се Е, “подолги” се па не мораш да се мачиш толку:D

MariaBouli likes this.
  16. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

@Dodo1 скроз реално е да се најадува за 5 мин. Имам пишувано првото толку цицаше, врвот беше 10 мин кога потпорасна и се друго околу и беше поинтересно.
    Еве второво ми е 12 дена, на доење е само и исто макс време што цица е 7 мин ако се загрцне. Инаку околу 5. Патронажна помина ми вика малку е, мора по 15 од една цицка. Жено бре како правосмукалка е ја празни градава со 5 влечења мислам.
    И еве вчера на контрола ја мереа качила 350 гр за 8 дена со 5 мин на цицка.
    Не се секирај. Ако полни пелени и е мирно после подој ок си е се.

Noemi and Dodo1 like this.
  17. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Дали само моево дете се загрцнува од плунка бе? Многу некако често ми се загрцнува. Онака рандом и ќе се загрцне. Па и закашла. Денес на педијатар се е супер. Не знам што и е.

18. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Леле како ги тргна сестро златна кажувај :rofl:

MariaBouli likes this.
  19. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Она уште од многу мала цицаше брзо временски. И мене ми викаа по 15 минути од една града па 15 минути од друга ама немаше шанса. Дојде и Јасна виде како цица лакомо и ми рече дури дека бебево воздух не зима додека цица затоа и се засркнува. Ептен лакома. И еве ја и ден денес е така. Денес цел ден и давав без силиконска и цел ден така по 5 мин макс цицаше, на два саати и давав. Спокојна си е цел ден си има дремки убави од по 45 минути до саат. Си викам да е гладна ќе плаче бе.. ама заплакува после цицање,мислам дека малце и е чудно без силиконска и се лути. Ваљда не плаче дека е гладна..

20. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Зошто користиш силиконски? Има некоја причина или?

Откако почнавме со доење, до ден денес јас вака си ја дојам, поза cradle, нај пријатна ми е, си ја галкам уз пат :inlove: сум пробала 2 3 пати легната, не можам, нема шанси, ме иритира некако, дури мислам нервоза ми ствара, ко некој да ме влече тегне.

Пробај некоја од позиве за да не се искривиш, која ќе ви е згодна на двете.

Screenshot_20250312_214444_Gallery.jpg