Dali moze nekoja majka na 9m ili 10m bebce da mi kaze po kolku podoi imaat (preku den i navecer) i kolku obroci i uzinki?
Малку постара е мојава, 11 е. На 9-10 месеци поради стагнирањето во тежина кој го имаше намалувавме подои, па веќе беше со 4 оброци, една мала ужина и 1-2 подои. Подојот беше само пред спиење и инцидентно ако се разбуди во текот на ноќта или преку ден.
Мојов спие два или трипати дневно, и до скоро цицаше пред секое заспивање денски, еднаш пред спиење навечер, и неколку пати во текот на ноќта. Во последно време малку е затнат и нервозен (од забите претпоставувам), и на секој саат се врти околу мене, ме тегне, маицата ми ја крева А па ако ме види со голи рамена, раце веднаш бара да цица, мисли за цицање сум се соблекла инаку сме со три оброка задолжително, и во зависност од времето измеѓу оброците некогаш грицка нешто како ужинка (бисквитче, лепче, банана).
Мамички кој чај за доилки го користите? Јас пијам лакта микс на гуд нејчр. Задоволна сум. Има ли влијание за намалување на грчевите на бебето или?
Да, ги намачува грчевите! Јас пиев помешано анасон и ким (во последно време и грчко семе додавам) но исто така многу ни помогна и варен компот од суви модри сливи...еден ден да не се напиев, веднаш се мачеше со мешето!
Kazete ni tocno so ne smean da jadam od ovosje I zelencuk I koe meso smeam da go jadam. Vcera jadev dziger pileski, bebenceto meseto go pukna. Aj ve molam pisete so ne smeam da si napram spisok. Preku glava mi e od ovie grcevu
Ние мака имаме од чоколадо, колбаси... Од друго не сме имале. Не јадам јагоди ради алергии и ореви и кикирики. Кога јадам благо е хиперактивна, па сега не јадам Лимон јадам од прв ден, не ми сметана бебето, прво не знаев дека не треба ама чим тогаш немаше мака, нема ни понатаму. Грав, леќа, боранија, грашок прават гасови и не јадам. Не сум пробала, ама паи не ми се ризикува. Упте малце 3 месеци ќе има па за малку ке се воздржам.
Така е по правила. Иако кај нас брзо поминаа оние секојдневни грчеви. Сега има еднаш неделно, и тоа ако јадам глупост некоја - на пример ставам повеќе зачини во јадењето. Ама поминува, издржи. Претешко е. Ама ќе помине. После ќе потпорасне и нема да плаче толку. Ке плаче за јадење, ке плаче аз спиење. И тоа по малце, а ти ке знаеш за што и топ ќе бидете. Издржи сега.
Kako mine vremeto se poveke mislM deka ne e do jadenje. Se pazam I pak ima grcevi. Eve sega I stolica ima na nekolku dena
Majki da prasam kolku podoi treba da ima 8 mesecno bebence, moevo cica 3 pati vo tekot na denot i plus navecer edno 3 - 4 pati, zavisi kako ke se razbudi???
Ќе поминат грчевите, без гајле, ќе се среди и столицата, не паничи , мислам дека веќе ти кажаа дека кај бебе кое е само на доење може да се случи да не кака и до десет дена . Моето првите недели какаше на секој подој...потоа смени еднаш денот...па на два дена...па еднаш и осум дена...сега имаме скоро четири месеци и се случува некој ден и двапати да се искака, некој ден и да прескокни . Следи си го бебето, дали е задоволно, дали има мака, дали мешето му е подуено и тврдо...опушти се и не паничи. И давај му и пробиотик секој ден, помага и за грчевите и за столицата.
Можеш во шише со чајче или млеко или во лажичка турај по малку и растворај со твое млеко. Можеш и со шприц веќе растворено