Наидов на интересна статија па да ја споделам. https://www.breastfeedingbasics.com/qa/nursing-beyond-the-first-year
Мами хелп, 20 дена сме, само на доење и еве вчера и денеска имаме проблем, штом ја ставам на града цица 5 минути и ми заспива, ја оставам во креветче се буди и пак бара, не знам што да правам, сирото детенце се намачи и гладна и ненаспана е! Имајте убав ден
Не значи дека е гладна, може не сака да е сама, осеќа дека те нема, а сака топлина и близина. Ќе си пуштиш филм, ќе се разголиш, и одмори и ти со неа. Со бебчево така си прегледав 10 сезони Friends...
I jas taka na pocetok koga znaese po saat i pol da cica eee sto serii se uz agleav. Sega idi sedni pres tv da te vidam. Sekoj si znae kako mu e najdobro mene mi bese najlesno da i davam da cica on demand ☺ ne na saat.
Mamicki ne sum nova no postojano ve sledam, Imam 4mesecno since koe do mesec ipol si cicase bez problem, davav koga ke posaka. No neznam sto se sluci, naednas pocna da odbiva cicanje, najprvin od desnatangradaba potoa i od levata, prestana da cica preku den koga e buden. Cica samo koga e vo poluson, potocno koga se budi vo tekot na denot.Mnogu cesto mu se prispiva na saat ipol, spie po 40-45 min i koga se budi togas cica Neznam kako povtorno da go nateram da si se najade pa da si zaspa i da spie barem po 1-2 saata. A on legnuva gladen i normalno se budi za kratko, nemoze da prezaspie i place deka e nedospien Nekoj sovet ili iskustvo?
@Love86 и јас сум со иста шема, 2 месеци е јаде будна е 1 час,спие 40 мин става и пак каде, тоа ти доаѓа некаде на 2 часа јадење, и е нормално. Денски нема преспиено повеќе од 1 и пол. А навечер 4 часа спие, дали од 12 до 4 или од 1 до 5 различно, и после пак исто на 2 саати јаде
I mojata e ista. Niw sme na ad. Od toploto e so garancija. Mojata jade samo noke. Preku den mnogu slabo. Se pocna koga pocnaa gorestinite. Care nemam, jedino ja ranam noke koga ga spie.
Мојата е 5+, одкако фатија жештините ни се расипа и редот и сонот, целс ноќ цица на саат два и почна многу лесно и немирно да спие!
@slobodka se si mislev deka e nekoj period, ke ppcne da si cica normalno, no gledam deka ponekogas i koga se budi odbiva da cica. Mozebi treba na 3saata da cica. Neznam veke sum izmorena, znaci koga spie mora da sedam do nego za koga ke se razbudi dodeka ne e rasonet da cica, oti ako se rasoni tolku e, ne saka posle za ziva glava, a gladen e i le place
Спие во оние од тритекс шпихозните, кратки со кратки што се, покриена само на половинчето со чаршавче памучно, прозор ни е отворен во другата соба и отворена врата но еве десетина дена живи ненаспани сме (на гости сме кај мајка ми па можеби и од промената ѝ е, иако и тука порано си спиеше). И плус дење не и се цица ама ноќе - цела нок драгстор ми е цицката
Ne, mojata ima skoro cetiri meseci i pocba da vrzuva cela nok bez da se budi za jadenje. No kako ja naviknav sa jade navecer glesam sega ponekogas se budi i ona sama, verojatno se naviknala vo toa vreme da jade.
Немој да ја будиш.Ке си имаш мака во иднина.И до 2 год ке ти станува после од навика.Искористи и наспиј се.Да е гладна ке стане,со празен стомак не спие никој.
I jas taka si velev, no veruvaj, ako jq ostavam samo na denska kolicina nisto nema jadeno. Treba za nejzina vozrast i kilaza da jade od 700 do 1200 ml, a ona denski samo 300-350 ml. Mnogu malku e toa. Cekam sega so dohranata koga ke pocneme, ke ja skratam noknata doza.
А сега само на мајчино ли е, оти викаш ќе почнете со дохрана. Се измолзуваш па имаш прецизен увид во кличината на испиеното?
Ne e na Majcino. Na ad sme celo vreme. Pogresna tema sum se ubacila, ama si pisav pogore. Zatoa znam kolky pie.
Сега сфатив што сакаше да кажеш. Под дохрана мислеше со кашите кога ќе почнете претпоставувам. Доброто е што имаш увид во количината на внесено млеко. Имаш ли можности редовно да ја мереш? Споредувај тежина за да видиш дали ги качува оние 20-30 грама на ден. И јас доколку имам впечаток дека детето не внесува доволно преку ден би постапила исто и ќе гледам некоја капка плус да стави во мешето.