Беше Јасна, раните вели се од лошиот фат на бебе. Ама зошто баш се длабоки и нногу на број и болни, 10дена ќе користам локална терапија. Па се надевам ќе се средат, за левата сум викнала на време ама за десната малце сум закаснила лом е…. Ама рече 3недели да успееме и ќе биде после уживање. Бебето си ја надминало родилната за 20гр за 11дена. Кажа добро јадело ама како се снашло со фатот
Девојки здраво, бебето утре ќе прави 4 недели а уште се мачиме со цицањето. На почетокот се трудевме да е само на доење, ама не ја врати родилната тежина за 2 недели и беше вознемирена и додававме ад 1-2 пати дневно. Потоа за следните 4 дена се врати на родилна тежина. Последнава недела има качено 190г исто со 1-2 ад дневно 30-60мл. Има редовно мокри пелени, меѓутоа бара млеко многу често во денот и е вознемирена. Навечер ми се полни градите и е задоволна, но како што се празнат не се издржува до вечерта... Пијам лактамикс, лактил, холе, грчко семе, моринга, овесно млеко, ја ставам на гради на 2-3ч, а често и cluster feeding подолго и почесто. Што би ме советувале? Дали уште има надеж да се појача млекото?
2-3 часа особено 3 да не е малку за толкацко бебе? Не бара почесто? 2 часа максимум кога е помало.. Ако сакаш екслузивно да доиш има некои ствари за зголемување лактација гледам како power pump, обрати се кај Јасна консултант за доење, ќе ти каже што како.
3 часа има најмногу навечер помеѓу оброци или претходниот оброк ако бил формула па да поспие. Инаку дење постојано бара и поголемиот дел е на града иако од втора половина на ден се троши млекото... Со Јасна од почетокот се консултирам и ми ги препиша работите што ги пијам, за power pumping ќе ја прашам. Ако има совет некој што бил во слична ситуација.
моето на 2часа и нешто плус некогаш вица, некогаш на саат ипик. Помалфе од саат не побарал. цица денес го измери Јасна и топ напредува….
Здраво мајки на комбинирана исхрана сме ад и давам да цица измеѓу. Педијатарот кажа ако можам да измолзам таа количина што треба да ја пие да му дадам мајчино наместо ад. Но бебе е многу раздразнето после пиењето на измолзеното како да му е малку, го ставам на гради и цица како воопшто да не пиело претходно. Ве молам за совет бебе е 12 дена би сакала колку што може да е повеќе на цицање но вака ми се чини како да е гладно цело време
Може да е гладно. Пробај со ад ако се намири можно е да е гладна и да не и е доволно. Колку измолзуваш?? Ако имаш млеко нели е подобро цело време да си цица бебе, не ми е јасно зошто да молзиш ако бебе си цица нормално па и почесто да го ставаш на града.
Измолзувам бидејки ме интересира дали имам доволно млеко претходниот ден матичниот педијатар ми вика меки ми биле градите и дека немам доволно млеко, од прилика 80-90мл заедно од двете измолзувам
Молзи на секои 3 саати откако ќе цица бебето за да му дадеш знак на телото да произведува повеќе. Тоа што ќе измолзеш во денот дај му го навечер место ад. Овој совет ми го даде бабицата. Ние така успеавме за 2 недели да тргнеме ад. Период на cluster feeding е нормално е бебето да бара повеќе.
@blodixx не можам да го корегирам мислењето погоре грешно сум се изразила. Не на секои 3 саати откако ќе цица бебето туку нека цица па додатно измолзи се откако ќе заврши и така секои 3 саати. Знам дека е тешко ама период е.
Бебе што се дои максимум на саат и пол два се нуди, на почеток. Три часа е премногу. Можеби има грчеви, нешто да го мачи, дали убаво фаќа, осеќаш ли како голта. Ако си од Скопје, викни ја Јасна, многу помага.
Јас пак со плус рани, Јасна ми покажа положба но не можам. Еднаш ќе фати убаво, па не, па пак убаво и се така… ќе има ли крај на болното доење? Да пробам со силиконски брадавици?
Пробај со силиконски , јас бев ко тебе ама не успеав никако да се спасам. Силиконските доста ми помогнаа Крај на болното доење валда има, јас не дочекав да го видам се откажав, болките еве уште ги памтам 5год подоцна... викни ја пак таа Јасна да ве види
Ќе ја викнам сакам бар неколку месеци да дојам…Па после ќе видиме. За 10тина дена сме на контрола и кај педијатар да видиме како е со килажа баш до тогаш. Ако не полудам до тогаш со доењето колку време се мачече ти?
Во систина советот беше да ја и отворам устичката штом ја приближам до града да ја фатам кај вилицата од двете страни нежно и они рефлексно повеќе го отвараат устето. Најважно е што подлабоко да влегува градата не само пупката од градата, Јасна сигурно ти покажа. После секое доење ставај ланолин и не облакај прслуче или маичка да впие убаво
Јас купив силиконски од Зегин не се баш ефтини и не ги користам буквално еднаш ги пробав и толку ако сакаш ќе ти ги подарам ако ги користиш само да си ги земиш некако Btw на нив пишува големина s не знам дали ќе ти е ок мене мислам дека и тоа не ми беше ок
И кај мене беше, бебево со Јасна цица растура, јас не знаев да го наместам. Јас првото 1 год со силиконски го доев, ова не сакав, ама... 1 ден откако си замина Јасна му давав да цица без, изгледа немал добар фат кога ме пукна маститис, еве 3 месеци уште со силиконските сум . Досадни се за одржување, али особено за краткорочен спас топ се, земи. Па после кога ќе ојача ќе фаќа поубаво. Мојов вакум не правеше кога јас го местев како помал, сега вакум прави сила има ама ете не сум ги тргнала уште од траума .
Јас користев силиконски првиот месец, без нив никако не фаќаше. После, кога видов дека и повеќе сила има и повеќе соработува за цицање, ја викнав Јасна и за еден ден успеавме да се откачиме од силиконските. Ама без нив мислам дека дефинитивно ќе се откажев првиот месец. Така што, во мојот случај се покажаа доста корисни. И само сакав да ти кажам да не се обесхрабруваш, мене на почетокот ми изгледаше тешко и искрено мислев дека никогаш нема да се научи ни бебето ни дека јас ќе се научам како да го местам, ама се се среди за брзо време. Еве сега скоро 5 месеци има, сам си се мести со устето.