Јас би ти предложила одкако ќе се измолзиш прво ставај ги на гради колку толку и 5 мин да се нека цицаат биди многу упорна и издржи,а потоа давај им прво мајчино па ако им е малку тогаш адаптирано.Мене градите ми беа преполни со млеко ама синко цел месец скоро не сакаше да фати цице па едвај така по 2-3 мин ќе цица па пиеше молзено па за 15 мин пак гладен.Јас царски пошто бев породена ми беше тешко мн очи ми се затвараат а морав да се молзам за бебе да не е гладно ама среќа и тоа помина и сега еве 5+ месеци супер ни оди
Тешко е да не знаеш дали детето ти е гладно, но погоре имаш пишано дека за 10 дена качило 350 грама, што е просек 35 грама на ден - во превод - одлично. Знаеш дека единствен репер е напредокот кој треба да причекаш барем една недела за мерење, а во меѓувреме прати ги пелените да се полни. Особено со мочка - што е знак дека детето си е хидрирано. Значи, ако сакаш да сте на ексклузивно доење, без дохрана, треба да стегнеш заби, да речеш, пробувам сега и да видам како ќе оди. И после една недела мерење. Верувам дека имаш и повеќе од доволно, само ти фали ронка сигурност за да можеш да пробаш! Така што, само напред!
Молзеното млеко не е репер дали имаш доволно, но е проблем доколку бебињата се на молзено млеко од шише а не можеш да се измолзиш. Доколку цицаат, зголеми контакт со нив, нуди многу почесто града, а ти гледај да имаш добра исхрана, и да си одморена (колку што можеш да бидеш).
Знам дека не е репер сите тoa сaмo гo.кажувате јaс реков пoрaнo oдмoлзувaв повеке сегa oдмoлзувaм пoмaлку значи млекo.ми се намалиле знам и пo грaдите кaкo ги oсекaм.Прaшaњетo беше дaли мoже дa надојде пaк пoвеке млекo и кaкo.Сегa ги излaжувaм пaк дa пoшмукaaт нo зa крaткo или немa млекo или се измoрувaaт пa нејќат дa цицaaт се кaрaaт.Умoрoт си гo направи свoетo a плус и еднoтo плaчливo и пoврaкa пa цела енергија ми oди тaму ,спијaм сo негo вo рaце.Тaкa дa Кoлку има уште тoлку штo можам прaвaм .
Повеќе течности ,одмор колку можеш и цицање колку може толку.Пробај со рака да се молзиш ,а и топли облоги ставај или туширајсе почесто со топла вода
Завчера пробав да бидеме само на доење и за некоја среќа успеав...си цица па заспие, цица па заспие и така цел ден, се до вчера кога цицањето не му беше доволно па после секој подој плачеше многу силно се додека не се најаде со ад...и се смири и заспа. Но денес нов проблем...плаче цело време, цело време да го оставам на града, цел ден ќе си седи. А и ноќва не спиеше, цела ноќ си плаче. Дали е гладен (бидејќи рачињата цело време му се во уста) или е прејадено (бидејќи мешето му е издуванко ко топче и три пати какаше во рок од 6 часа) не знам, но вака гледам дека не ја бива. Немам контрола од тоа колку јаде и мислам дека тоа е голем проблем
Мајки, би сакала да ве замолам за совет, особено ќе ми значи доколку е од некој со исто искуство како моето. Бебушка е веќе 4 месеци. Одлично напредува. Млеко има во изобилство, се одмолзувам од нејзини две недели, но и покрај тоа градите ми со болка доколку не се одмолзам на време, особено навечер кога лактацијата е поголема. Се надевав дека ќе се среди со тек на времеме, но нема никакви промени. Се плашам да не добијам мастит и дека покрај толку млеко ќе го оставам детето без доење. Имал ли некој вакво искуство и кога се регулирала лактацијата. Пробав со мала количина на одмолзување но не беше решение, така само успеав да запушам канал. Веќе навистина не знам што да правам и како да си помогнам.
Zdravo majki moeto bebe ima 13 dena prvo dete mi e I Imame problem so cicanjeto t.e jas Imam problem imam vovleceni bradavici I koga vlece bebe mi se napravia ragadi boli ubija ve molam spodelete nekoe iskustvo sto da pravam momentalno se molzami mu davam so sisence dali e mozno da se odbie
Da mozhno e bidejki od shishenceto polesno mu teche mlekce i ima shansi potoa da ne fati grada pak, probaj so silikonski bradavici. Mnogu gi falat
@ruruk I jas na pocetok se odmolzuvav I davav so sisence na malata, ama probaj ubo da ja izvlecis bradavicata so pumpata I stavi go bebeto neka vlecit, bebeto najubo mojt da ja izvlecit bradavicata. A kakva pumpa koristis?
Jas ednata grada do 3m ja molzev i mu davav so sise, a od drugata cicase. Isto imam vovleceni bradavici i ne mi se ispaknaa ic, sinko zajakna nauci da vlece, a i omeknaa gradite se vospostavi laktacija i posle si fakjase si cicase... Duri od lakomost fakjase da me cica kaj stigne po gradata Koristev silikonski bradavici, ama nekako ne mi izgledase deka ubavo cica so niv... Mackaj lanolin 100%, D3 kapki kapnuvaj si...
Fala vi na odgovorot @Adina koristam medela pumpa elektricna @mariz stavam ad kapki I edno melemce ama gjabe puknaf ... ovaa svekrvami se zapnala ne nemas mleko ete be ti tece... kaj moze pumpa da izvece pojce od bebe
Го има, јас од зегин го земав.И додека се доите гледај сами во соба да бидете. Ова за да ти бидеш поопуштена.
Pa i nemora da znaci, jas sto ne mackav ne mi se opravija (lanolin na medela, do krema antibiotik stignav, solkoseril) ragadi dupki imav, krv mi recese duri od ednata i zatoa do 3m ne mu ja dadov da ja cica, koga mi pomina mu ja dadov @ruruk gledaj videa na youtube kako da go namestis bebeto, nepravilna polozba na doenje moze da pravi problem na gradite, probaj so pokazalec i sreden stiskaj ja gradata izmegju pred areolata i taka pikaj ja kaj bebeto vo usta, kako e svrteno bebeto taka mesti ja rakata.. Vremeto leci se, duri i rani na gradi
Pa dobro spored moeto iskustvo dadov sovet, ne deluva kaj sekogo se isto ama ne ja chini mnogu da proba.. Znam kako boli, krv gnoj edvaj izdrzhuvav i samo lanolinot me spasi togash.. @ruruk ne znam vo Mk kaj go ima, najverojatno po aptekite bi trebalo da go ima. Ovde jas od apteka go zemav. Se nadevam ke ti pomogne
@ruruk jas go zemav od aptekine Betty sto pisuva, prasaj prijatelki ako imas so bebinja bolje i da ti pozajmat bidejki iskreno nemoze da se istrosi, gusto e sporo se trosi... Moeto imase rok do 2017 pa go dadov na edna prijatelka... 600/650den e, ima i poeftin lanolin, ama ovoj e 100% lanolin, Purelan na Medela, zolto paketce..
Mene mi omeknuvase bradavici, mi tecea sami duri koga kje namackav, ama bolka ne namali voopsto, ednata me bolese no doev, drugata ne pomisluvav da ja davam 3m... No morav ednata da ja davam da ne mi se odbiese od cicanje... Da si kazam i jas moe iskustvo da ne kupi lanolin i da ocekuva za 2 dena stvarno da i pomine, a ako ne i pomine da se cudi da ne e samo do nea
Da toa I jas go primetif koga sum sama sum pohrabra nekako navecer najcesto a preku den svekrvami mi stoi nad glava sea cica sea ne cica nosot pazi gotovo go ugusi deteto abe puknaf