Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Moni77899

Moni77899 Истакнат член

Здраво мајки,
    Бебето е 6 недели, на доење сме, уште кога бевме во болница имав меки гради никогаш не го добив тоа чуство на тврди камен гради како што викаат други, бебето уште од почеток ми виси по цел ден на гради ама буквално цел ден цица, знае да заспие многу кратко во раце но ако го спуштам во креветче се буди и вришти се додека не го ставам на града, приметив дека на почетокот на цицање има млеко но потоа почнува на празно да влече обично ке го тргнам и ке се стиснам да проверам најчесто одвај капки има и така цел ден во круг сме.
    Пијам чај на Хип, Лактил и апчиња од грчко семе.
    Првата недела ипол падна на килажа
    потоа почна да накачува.
    Многу ме буни тоа што цел ден вришти доколку не е на града а до сега кога сум го носела на педијатар напредувал.
    Прашањето ми е како да воспоставам ред да цица барем на саат, саат ипол колку толку за да се наполнат градите и за да може да се осети сит, вака и цел ден е на града и пак вришти како да е гладен.
    Сум пробала да молзам, заедно од двете гради вадам 30мл рано од сабајле кога подолго време не цицал а после цицање 7,8мл вадам.
    Мокри пелени има а кака на 3,4 дена.

2. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Кластер фидинг период е, ќе пројде. За жал ќе потрае, но ќе си направи побарувачка колку што има потреба, и само ќе почне на повеќе часа да бара.

merriel0 likes this.
  3. merriel0

merriel0 Истакнат член

Би ти предложила веќе да не будиш навечер. Може си преспие, ти ќе се одмориш а и ќе ви се зголемат количинску подоите преку ден. Консултирај се секако. Незнам која од членките скрати ноќни на околу 3 4м...
    На одличен пат сте, само продолжи така.(y) Но никогаш немој да споредуваш колку цица бебе со колку можеш да измолзиш. Навика на телото е тоа, колку повеќе бебе цица толку повеќе млеко ќе имаш, колку повеќе молзиш толку полесно ќе се измолзиш. Јас 10мл неможам да измолзам :rofl:

st-el and strelec231992 like this.
  4. LeNora

LeNora Истакнат член

Ќерка ми има 17 месеци сеуште ја дојам.. веќе неколку месеци наназад бара да цица многу почесто од порано. Си јаде нормално оброци, ужини.. прво си реков ајде може до забите е, ама не бре, само си бара ме тегне за блуза, не е дека цица којзнае колку ама да цицне битно .. дали е фаза и ако е колку време трае?

5. srce-9

srce-9 Популарен член

Како ќе расте се почесто ќе бара. Не дека е гладна туку тоа и е утеха и бара близина.
    Јас ја доев ќерка ми полни три години, обично ќе бараше да цица кога и се приспиваше или ако нешто се натажи, се удри, падне....

LeNora likes this.
  6. LeNora

LeNora Истакнат член

Значи така ќе си остане се додека цица. Малку ми беше чудно дека сега повеќе почна да бара, а поголема е затоа прашав..
    Фала ти

7. Babygirll3

Babygirll3 Истакнат член

Дали некоја пиела Лактил капсули и колку помагаат?

8. sweetpie

sweetpie Истакнат член

Здраво мајки, На едната брадавица ми се направи рана ставам ланолин но нема подобрување. Што би ми препорачале и дали имате искуство со друга крема што е ефикасна

9. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Мене ми помогна да седам гола, односно после ланолин брадавицата да ми биде отворена, воздухот помага за затварање на раната. Јас додека да воспоставам лактација (скоро 5ден ПП добив млеко) се утепа крв течење. Па околу недела дена се пумпав ма таа града а доев само од десна. 4,5м сме на ексклузивно доење успешно

sweetpie likes this.
  10. merriel0

merriel0 Истакнат член

Јас пиев лактил капсули за да ми надојде млекце кога имаше 2-3 месеци малата т.е. во доненечката криза. (А имав млекце од прв ден). Пола паковање ми помогнало за надоаѓање зошто имам останато лента ипол.

Babygirll3 likes this.
  11. Stelaa Stojkov

Stelaa Stojkov Активен член

Zdr majki da mi kazete dali e iapravno moeto doenje ili ke mi snema mleko bidejki posle poragajot imam visok na kg pa sakam da gi namlam i si pojaduvav najnormano samo ne mnogu kolicinski imam uzina normalno rucek i za vecera jadev ili samo salata ovosje ili samo jogurt ke se napiev nekogash i si mezevme so maz mi meso malku i sl pa mi e strav da ne snemam taka mleko ili dobro postapuvam

12. ...Arthemisia...

...Arthemisia... Истакнат член

Нема такво нешто како снемување млеко од нејадење.

13. Stelaa Stojkov

Stelaa Stojkov Активен член

Taka vikaat postarite pa da prasam od strav da ne snemam

...Arthemisia... likes this.
  14. ...Arthemisia...

...Arthemisia... Истакнат член

Знам, и воедно тоа е најголемиот мит. Единствено што ќе направиш е што ќе си накачиш еден куп кила за кои што ќе се чудиш како да ги оттарасиш после… храни се здраво, и таман си.

15. ☆Ceceto☆

☆Ceceto☆ Истакнат член

Бебето ми е 2 месеци се храниме со комбинација на мајчино и адаптирано, има ретка столица овие денови не може и по 3 дена да се искака. Како да му помогнам, пробав со топломер се олесна дете но педијатар ме искара, вежби и масажи му правам не му помага