Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. M&M

M&M Форумски идол

Mislam deka e ok. Na mojata i nese gore dole okolu 109 i ne.mi dale terapija. Vidi referentni vrednosti konsultiraj pedijatar najdobro

maja.mitrova likes this.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Da

Kaetana likes this.
  3. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Не се секирај поминува и мојот исто така беше скоро 2 недели од болница си спиеше сам во креветче но пред да наполни 40 дена тука една недела ми се побрка по цела ноќ плаче пишти само со мене сака да спие креветче никако.....милото на +25степени му било ладно па го виткав во кебенце и си заспиваше сам потоа се нацица и заспива..а сега еве сам спие пак без проблем.

4. danichap

danichap Moderator Staff Member

Мамички има причина зошто педијатрите не препорачуваат спиење во исти кревет со бебенцето.

Се имаат случено голем број несакани случки, плус мајката е преморена во оваа фаза и рефлексите и осетот, посебно во малите часеви, не и се на високо ниво.

Cka, Smizzy, wings and 1 other person like this.
  5. Kaetana

Kaetana Популарен член

Ke uletam kako lajt motiv na temava (oti bash toa i sum), i ke nafrlam odredeni pravila:

- Normalno e bebe da plache i da ne e gladno,
    - Normalno e da prespiva cela vecher, ili da ne spie i da cica celo vreme,
    - Normalno e da kaka na sekoj podoj, ili da kaka ednash na 10 dena,
    - Normalno e da bara na 3 saati, i da bara na 15 minuti,
    - Ne postoi nehranlivo ili slabo mleko,
    - Ne postoi metoda so koja majka / svekrva / tetka / strinka "od oko" kazhuva deka nekoj nema dovolno mleko...

EDINSTVENO merilo za dali majkata ima mleko e dali deteto mokri peleni, i kako napreduva na vagata. Tolku. Se drugo e irelevantno.

I ne gledajte na saat dodeka gi doite decata! Davajte kolku saka i koga saka. Preku glava od tie glupavi soveti od pedijatri, koi na kraj samo go zagrozuvaat doenjeto...

Znam, ke rechete - pedijatarot e doktor, a nie sme samo uplasheni i neiskusni majki... no iskustvoto na poveketo od nas tuka pokazhalo deka rabotite vo realnosta se malku poinakvi!

6. Smizzy

Smizzy Популарен член

И само уште едно си заборавила: Никој (ни доктор, ни баба, ни тетки/стринки) не го познава бебето подобро од мајката!

Mama Maja, Ctete, zuto and 10 others like this.
  7. џунџуле

џунџуле Популарен член

да се надоврзам и јас, она што мајката мисли дека е најдобро за детето и е најдобро.

Mama Maja and M&M like this.
  8. alisijad

alisijad Популарен член

Jas go dojam plus dohranuvam, nekogas cica i po cel saat, nekogas pomalce. Ne znam od sto zavisi ama nekogas go zasituva moevo mleko, nekogas ne place pa mu davam ad :?:

9. џунџуле

џунџуле Популарен член

Плачењето не значи дека е гладно.

Mama Maja, zuto, Girl-Rabbit and 3 others like this.
  10. blessed.an

blessed.an Популарен член

Исто сме и ние по цел ден цела вечер на 15 мин сака да цице..Поврака на цицка и пак продолжува да си цице..Дали е нормално тоа..Бевме на контрола бебе за точно недела качило 600гр педијаторот рече да му давам да цице барем на саат ипол два..Но си бара бебето си јаде рака и плаче ако не му дадам..Незнам навистина што да правам очајна сум кога ми рекоа така на контрола.

11. zuto

zuto Форумски идол

Колкаво е бебето? Ако е во првите 3-4 месеци сигурно го мачат грчеви, па цицањето му е утеха.
    Инаку 600 грама е доволно и на месечно ниво да качи, а камо ли неделно.

Моево еве 5 месеци е и нон стоп е со рацете во уста, цица палци, мислиш живо ненајадено.

Mama Maja, Kaetana and blessed.an like this.
  12. alisijad

alisijad Популарен член

кaј нaс знaчи :( зa секундa ќе гo испие шишенцетo и се смирувa. Уште oд бoлницa е нa aд , пoкaснo ми дoјде млекoтo и тaкoв сoвет дoбив дoење плус дoхрaнa.
    Прoбувaв дa јa исфрлaм дoхрaнaтa нo не бивa.

LadyC likes this.
  13. blessed.an

blessed.an Популарен член

@zuto. 17 дена имаме

14. zuto

zuto Форумски идол

Грчеви го мачат бебето, бара утеха во цицањето и се прецицува, па вишокот го повраќа. Скоро сите поминуваат низ тоа.

Kaetana likes this.
  15. џунџуле

џунџуле Популарен член

И нас не искараа на контрола, со совет помалку да цица, инаку на саат ипол цица се уште, и навечер исто. Детето ќе си се стабилизира со време, ич не и се замарам. Штом е на мајчино, многу-малку тоа е, важно да напредува.

Girl-Rabbit and blessed.an like this.
  16. Kaetana

Kaetana Популарен член

Ајде уште еднаш - бебето треба да цица кога сака и колку сака. Само така бебето може да ја контрилира количината на млеко што ќе се излачува во градите на мајката. Ова е многу важно, затоа што количината ќе се менува на долги патеки.

Запомнете уште нешто - не постои гојазно или дебело бебе кое е само на доење!

Башка, бебето што напреднало 600 грама за една недела не значи дека следната недела ќе качи уште 600. Башка ако е родено со помала родилна тежина, многу е нормално да напредува повеќе.

Во однос на адаптитаното - сите бебиња кога ќе се напијат адаптирано одма се смируваат и заспиваат. Тоа е затоа што е потешко за варење од мајчиното млеко, а башка доените деца го добиваат наеднаш од шише а досега цицале и се мачеле да дојдат до млеко, па голема количина за брзо време (речиси на екс) од млеко кое е потешко од мајчиното и те како ќе ги папса.

А мајките најчесто си викаат - ете, детето било гладно, види како се смири одма и заспа. Грешка.

Еден оброк ад кај бебе може комотно со текот на времето да се исфрли. Еден не менува ништо, а претставува голем ризик за доењето во иднина.

Но разбирам дека ви е страв. Немате искуство, а педијатрите сакаат само задоволни клиенти, а никако да се помачат со нив. Па најлесно е - ад.

Kitten, Mama Maja, Cka and 8 others like this.
  17. kallias

kallias Популарен член

Zeni i majki, kjerka mi e 10 i pol meseci. Otkako e rodena cica denje nokje, se budi nokjta 2-3 pati za cicanje, jas sum hronicno nenaspana, nervozna sum naredniot den, ne mozam obvrskite po doma da gi sredam, plys imam uste edno dete za pogagjanje i se resiv do 1 god. da cica i posle da ja odbivam? :( Ic ne sakam da ja odbijam, ama ic, da si spie preku nokj i da ne mi se budi za cicanje, preku den i cel den bi ja doela, toa ne mi e nikakiv problem, naprotiv, uzivam dodeka ja dojam, ama nokjnovo me uscrpi, taa beter od novorodence e nokjta so cicanjeto, na 2 saati se budi, kenka, place, cucla ne sska ni da pomirisa, shisheto so voda mi go buta, a stom ja zemam i ja ulegnam, znae deka kje cica i naaa usta tolkava otvara (facepalm)
    Sega si razmisluvam, da probam vecerta pred da zaspie da i dadam Ad, ako go pie de, mozebi taka kje mi spie povekje vo tekot na nokjta? M? A preku den pak neka si cica, me izmori psihicki ova nokjnoto, sekoj den po 2 saata dali spijam od 24 saata, of sho se budi, machno mi e i teshko.
    Ajde davajte mi sovet, dali da probam da i dadam samo pred spienje Ad, si vrlam mozebi kje ja drzi po sita, da ne mi se budi? :(

18. alisijad

alisijad Популарен член

Не е секoгaш тaкa. Еве пиеше вo 9 чaсoт и oд тoгaш е буден. Еднoстaвнo мoевo млекo не му стигaлo, тoa видoв денес кoгa зa 20 мин oд двете грaди измoлзив едвaј 30мл.

anastasijaki likes this.
  19. Annath

Annath Форумски идол

И да и дадеш АД пак ќе се буди. Не е гладна, туку се буди од навика. Јас син ми го одбив на 13 месеци од истата причина, бидејќи сите тројца бевме хронично ненаспани. Престанав да го дојам и после неколку дена прекина да се буди толку често, а после некое време почна само еднаш да се буди, па дури имаше и ноќи кога спиеше по цела ноќ. Е сега после пак менуваше, ама друго е кога не доиш, полесно е да го презаспиеш.

@alisijad и јас како тебе почнав... дека не можев да одмолзам, посегнав по ад млеко, и тука ми беше грешката. Но како и да е, мојов сам си го откажа тоа млеко кога потпорасна малку и полесно му беше да влече од града.

kallias and alisijad like this.
  20. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Истo и ние сме нa дoење плус aд. И пo сaaт ипoл дa ми е нa грaдa не му стигa плaче се нервирa. Вo врскa сo спиењетo мoевo пoсле aд не спие, сaкa вo кoличкa, вo рaце, a не реткo бaрa и цуцлa. Не е прaвилo декa пoсле aд мoрa дa спие.