Мајчино млеко на собна температура во стерилен сад може да стои 4-6 часа. Во фрижидер може да стои 3-8 дена. И замрзнато 6-12 месеци. Еднаш стоплено млеко мора да се искористи во рок од 24 часа.
Ви благодарам на брзите одговори , малку ми олесна се одмолзувам редовно , бебушка спие по цел ден за носе ја влечам да ја разбудам за да цица ,денес цицаше подолго ,се надевам ке воспоставиме некој ред
Пепитке да ти го пуштам синко мој да не се мачиш со одмолзување јас само се долевам со течности не му стигаат ни две гради се си е гладен! Дај малку за извоз,не ни стига
моментално имам за извоз се надевам така ке остане,само мојава душичка многу се успива па почнав да ја будам на 3 часа за цицање
јас моето го дојам 15 мин и потоа спие половина час и се така. Сега дохрана по колку мл да му давам? поздрав мамички
А од каде идејата за дохрана .Тоа го препорачува педијатар и ќе ти каже по колку мл во случај ти данемаш доволно тоа што станува на пола час не е никаков репер дека ти немаш млеко може тоа е мрзеливо и не се нацицува убаво . Ако добро се сеќавам треба да сте мали зашто до скоро прашуваше за совети пред пораѓај ....а малите бебиња се без сила за цицање затоа на лекар ќе ве измерат и ќе ви кажат како да продолжите
ако му стига млекцето на бебето и напредува добро незнам дали има потреба од дохрана Дохрана се дава после цицање одма зависно од тоа колку е гладно уште
Мамички да ве прашам дали користите некакви витамини во текот на доење. Косата ми паѓа па сакав да прашам дали смеам да пијам б-витамини
Па не знам дали е недостаток на б витамин, но знам порано кога пиев косата ми беше многу густа и убава
Нормално е да паѓа косата после пораѓај и мене ми се случи истото, кога се чешлав снопчиња чиниш се правеа од влакната, малце се исплашив ама прочитав дека тоа се случува од нагло опаѓање на некој хормон. Не е страшно, кратко трае.
После породување на сите мајки им пага косата јас си ги пиев исто Tаблетките Фемибион и додека доев .. И мене исто ми пагаше коса многууу и тоа
не тие се всушност витамините кои ги пиев и во бременоста се пијат и после додека доиш Ама тоа е период кога коса пага , прашај во аптека што би ти рекле
едно прашање ми падна на памет ете мамичи кој доите бар првите 40 дена каква храва конзумирате што јадете а што несмеете да јадете? Викаат дека тешка храва се забранува па сакам да се информирам предвреме за да нема бебето големи грчеви иако знам дека се неизбежни.
избегнувај да јадеш грав, леќа, грашок, зелка, брокула, карфиол, цвекло, немој да пиеш мн кравјо млеко, кисело млеко и јогурт можеш колку сакаш. овошјето лупи го обавезно.
Леле кога ќе ми текне колку бев против доенје не ми се верува сега тоа ми се нај не заменливите моменти со мојата принцезичка не верувам дека кога би ја хранела со шише би ја имала таа блискост што ја овозможува доенјето
Nie si imame problem so doenjeto,bradavicite mi se vovleceni i cicajki mi se stvorija rani na pupkite...sekoe doenje mi e smrt sto da gi mackam ili da stavam?
Во аптеките има повеќе типови на креми за испукани брадавици (пр.Lansinoh со ланолин), но и без нив, за неколку дена би требало да ти поминат раните. Уживај во најубавите моменти од твојот живот.