Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. sakambebe

sakambebe Истакнат член

Nemoj mila,herba life posledno sto citav e zabraneto vo poveke zemji,znaci nesto ne e vo red.Da ne si napravis nekoj problem

SofiMar_ likes this.
  2. Kejtovska

Kejtovska Истакнат член

mamicki ja koristi li nekoja krema? iskustva?

Attached Files:

3. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Јас ја користев и тоа сега брзо и воопшто не ми помогна.
    Ова забиве се леле леле. Како стиска, гмечи, мене почетокот не ми беше болен, ама затоа сега...:x Кога ја гледам како зинува со устето влакненцата ми се наежуваат. Само кокосово мачкам, тоа ми ги омекнува колку толку.

4. BirMelek

BirMelek Популарен член

Jas ja koristam. Me nervira sto e premnogu parfimirana. I posle tus pak mirisaat gradite. Zatoa 2 dena ne sum stavila. Sega stavam ad kapki. Inace ne zabelezav podobruvanje posebno ni od friziderm ni od lanolinot na lansinoh. A tolku mi gi falea i dvete. So ad kapkite mi e super zasega

Kejtovska likes this.
  5. sakambebe

sakambebe Истакнат член

Srekna nova godina mamicki

BirMelek, Kejtovska and LadyC like this.
  6. џунџуле

џунџуле Популарен член

Баш ми е мило што бараш совети се почесто. Значи дека се подобро ти е.
    Среќна нова година.
    Значи имав и јас пецкања многу. Од млекото беше. Провери да не има некоја бела точка на едната грда блистер го викаат. Масажи, молзење ќе помине. Надоаѓамлеко затоа. Ако има нешто сомнително кај гинекологот обрати се. Или тука :)

Kaetana and Girl-Rabbit like this.
  7. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

@sakambebe Дали му поминуваат за кратко време бубулиците, во смсла денес се појавуват утре ги нема? Истиот случај го имаmе и ние, и моето бебе е точно еден месец старо, и се појавуват црвени бубулици со мала жолта точка внатре како гнојница, но за брзо време пак се повлекува, Бевме на педијатар, педијатарот кажа дека не е страшно, нормална појава кај некои бебииња биле тие бубулици, да не се плашам и паничам, сечистела кожата, но и да не сумдржела дома многу топло. Но кај нас се појавуват и на другиот денисчезнуват, па ќе излезена некое друго место.

8. sunmoonstars

јас ја користев и не беше лоша кремата, НО кога си купив Ланолин разликата беше ОГРОМНА :) со едно мачкање и брадавиците ми се смируваа веднаш.

Last edited: Jan 1, 2017
  9. sunmoonstars

@џунџуле Сакаш да кажеш дека тоа пецкање на градата е нормало, и е резултат дека надоаѓа млеко така ли? Зошто и јас од неколку дена (покрај тоа што ме болат градите) имам пецкање како со иглички да ме боцкат во градите и се чудев од каде сега и оваа почнав да го чувствувам, што се случува..?

10. butterfly*

butterfly* Популарен член

Da taka e istoto custvo i jas go imam,pa sinko brzo golta kako da ke mu go zeme nekoj :D

LadyC likes this.
  11. irena.1

irena.1 Форумски идол

@M&M и @Kaetana да си ги доите децата до кога вие сами одлучите. Јас син ми го доев до 17 месеци. Планот ми беше до 2 год, ама морав да го одбијам зошто останав трудна. И пак планирав да го дојам ама од сплет на околности не можев.Коментарите од средината беа божем дојам дете во школо што оди. И тоа пропратено со безобразни коментари од типот грав јаде ти му даваш да цица или дека глупости правам тоа е дете што може шише млеко да испие а јас го молам да цица за мој ќеиф. А син ми беше бебе што не ми направи ни еден единствен проблем од раѓање до 17 месеци кога цицаше. Од раѓање ноќе не цицаше. А не ми направи проблем ни при одбивањето. И мене ме советуваа да се мачкам со сенф или кафе и такви работи. Јас се одлучив за постепен процес. Односно во рок од три недели кратев подои. И тоа се покажа доста успешно.

Kaetana, M&M and Girl-Rabbit like this.
  12. џунџуле

џунџуле Популарен член

Колку што памтам, надоаѓа наеднаш млеко а каналите ае сеуште неразработени па од тука пецкањето.
    Значи, ќе внимавате на болни, топли и тешки гради. Така не треба да е. Бидејќи има пецкање, постои веројатност некој канал да се запуши, што и не е правило секако. Во случај да се болни, топли и тешки градите добро е малку одмолзување, доплибоблоги пред подој и ладни после тоа.
    Инаку симтоми се силна главоболка, треска или блага температура од млекото. Ако има и болки во зглобовите, премор, висока температура, и чуство како да ве прегазил воз значи се запушил канал.
    Веднаш масажи, одмолзување, топли облоги и ќе помине.
    Значи, да не ве паничам не мора да значи. Јас имав вакво искуство па сепак да споделам

sunmoonstars and Kaetana like this.
  13. Kaetana

Kaetana Популарен член

Од досегашното искуство.. речиси да нема мајка која дои а не поминала низ овие проблеми со градите. Тоа ме тера да мислам дека едноставно певите 2-3 месеци се такви во кои и градите се навикнуваат на константно доење. Мислам дека е период во кој што и да се мачкаме едноставно треба да помине.

Ланолин, кокосово, капки.. се тоа помага за одржување на еластичноста на кожата и помага при рагадите, но вистинскиот лек е трпението и времето!

Girl-Rabbit, M&M, danichap and 3 others like this.
  14. sakambebe

sakambebe Истакнат член

Ne se gubat,kako se poveke da gi ima,mu se rasirija i na vratceto i na glavceto,zedov hipermangan,da go banjam,pa ke vidam.I kaj nas se takvi so zolta tecnost,ama se poveke se sirat

15. sakambebe

sakambebe Истакнат член

Auuu ne mozam da poveruvam kolku li moze psihata da ai poigra so lugeto,site vikaat sama ke si dades kuraz,ama taa prokketa psiha e posilna e od se.A kakovo belko da imam,ne gledam nisto,osven toa sto ednata grada nikako da mi pomine,razraneta mi e,sega stavam ad kapki,pa ke vidam da li ke pomine.

16. apple12

apple12 Популарен член

И ние го имаме истиот проблем, еве цела недела го бањам со хиперманган и почнаа да се сушат и лупат, сеа како шмиргла е, душа мала... и го поминуван со чај од камилива.. ако не поминат деновиве ќе барам друго чаре :)

17. sunmoonstars

претпоставувам дека се исто како кај моето бебе, само кај нас изчезнуваат побрзо, на нас педијатарот така ни кажа дека е честа појава кај бебињата таквиот вид бубулици, дека се чистела кожата така, ми вели се чисти бебето....а од што се чисти не прашав :)

18. sunmoonstars

@џунџуле Бидејќи ми изгледаш така поискусна мама и детално си запознаена со проблемите околу почетокот на мајчинството, објаснуваш се детално и стручно ( а јас сум една неискусна млада мама, со прво бебче) ќе си дозволам да те прашам и малку банални прашања што можеби не се толку важни, но дали градите така болат, тежат, пецкат...се до крајот на доњето или тоа е само во првите месеци додека се воспостави убаво лактацијата, додека сеуште лудуват хормоните? Зошто ако е така преку целото време додека се дои, тоа било могу мачно, градите ги осекам како голем товар, опседната сум околу нив зошто ако не ги третирам мислам ќе ми пукнат од болка и тежина.... А колку се потам тоа е друг проблем, веќе еднаш отворив тема потење при доење, зошто се потам ко прасе и згора на се мирисам веднаш штом ќеизлезамод бањата, пак замирисувам,,,,

19. BirMelek

BirMelek Популарен член

Jas nemam vreme koga.da.mi nateznat.gradite. Beba e postojano obesena na cice. Nikako da.fatime.red. Koga ke.pobara i davam. Ne znam.kako e podobro. Inaku za smrdenje i jas smrdam ne mozam da se podnesam. Antiperspirant ne smeam da koristam.mislam. Tusot ke zamaskira na saat dva, ama pak a naredno doenje se zasmrduvam. Dosega nikogad potta ne mi mirisala vaka. Kako ke izleguvam nadvor? :(

20. Annath

Annath Форумски идол

Ако не поминува, туку се шири и влошува, консултирај педијатар, не е исклучено да се работи за бактериска инфекција. Ништо страшно, се лекува, се чисти, ама тоа доктор ако ти потврди дека е инфекција.

Градите не болат цело време, туку додека да се воспостави понуда - побарувачка, односно додека бебето само не си фати некој ред. Најчесто е во првите три месеци. После тоа градите ќе бидат меки, нормални ( иако поголеми отколку кога не доите), нема да боли, а брадавиците ќе зараснат (до првите запчиња). Меѓутоа опасност од маститис постои секогаш, тоа да не го исклучувате.
    Потењето е исто повеќе присутно во првите три месеци и е добар знак - се создава млеко и се полнат жлездите. А специфичниот мирис е од хормоните, мајка природа го регулира тоа. Немојте анти перспиранти да користите, мирисот оди во млекото. Најдобро е кристален камен или слични препарати кои нема да го намалат потењето, но барем го сузбиваат мирисот.

ludoto19, SofiMar_, Kaetana and 3 others like this.