Fala.ti lolipop. Taka napraviv, ama dzabe e, ke go frlam, prethodno cicase, ova go planirav za dohrana ubedena deka cicanjeto nema da i hide dovolno, ama ne go sakase. Ili sakase da spie, ili dovolno i bese cicanjeto ne znam sto da mislam.
Сигурно доволно и било цицањето затоа не сакала, сега мораш да го фрлиш штом веќе си го стоплила. Обично моево преку ден кога цица се нацицува само од едната града, а навечер пред спиење ги исцицува и двете до крај и не му е доволно, па тогаш знам да дадам од измолзеното со шприц. Инаку го собирам и замрзнувам. Кога треба да фрлам срцево ме боли.
Да ве прашам дали кога ви доаѓало млекото сте имале температура?јас сношти трески имав ми дадоа парацетамол сега сум ок сестрата рече можеби е од млекото но јас немам вакво искуство па затоа ве прашувам.Поздрав
Јас имав третиот ден, само што си дојдов дома... Мислев ќе помине, но петтиот завршив со мастит на едната града.. Ставај бебуш на града, а и пробај со масажа и да се одмолзуваш да не ти се затне некое каналче.. Јас дури и со антибиотик амоксиклав завршив.. Нека ти помогнат сестрите замоли ги, рачно да ти покажат.. Се надевам се ќе се среди, ќе поминеш само со парацетамолот
Poslem paracetamolot se spusti eve sega sum dobra gledam sto povejke na grada da go drzam,prvpto dete ako go doev dolgo pak mi e sega se novo i bolno po malku
Majki seznajki po kolku vreme teae eden podoj kaj vasite bebinja od dva meseci.nie sme 40dena i vo posledno vreme picna mnogu nrzo da coca.pa neznam dali ne mu e dovolno mlekoto ili bebeto ednostavno brzo so cica
Малава е 2.5 недели и само на доење, без дохрана за сега. Редовно полни пелени и до сега има качено 500 гр за пола месец, односно од испуштањето. Последниве неколку денови како да ми стагнира... она цица, полни пелените ама вагата не мрда. Прееска ја мерев пред доење и после доење, испила 60гр. Веднаш шотоа и дадов флаша со мое одмолзено да се допие, да не немам повеќе млеко а она да е гладна, го плукаше. Ништо не испи. Претпоставувам овие 60 доволно и биле. А мене некако малку ми стои. Искуства? Градиве ми се многу меки. Знам дека тоа е знак за воспоставена лактација, но нели таа фаза е после некој месец? Сега ми стои рано. Пимислувам дека имам малку млеко, дека исцицува, па поради тоа се толку меки во оваа фаза. Пијам по 2 литри чај за доилки, плус уште 2 литри вода/млеко. Совет некој или искуства се добредојдени.
Мене уште со првото ме учеа патронажните едно доење да траело по 40 минути. Три деца доев и ниедно доење толку не траело. Колку сака бебушот толку. Полни пелени,мирен сон и качување на тежината се показатели на нахрането и задоволно бебе
Дани јас мислам дека секое дете е приказна за себе еве моето на ден качуваше на минимална граница 19-20гр. но сепак напреднуваше дете весело без плачки си цицаше по 10-15мин кога како зависи. Јас пиев многу млеко/јогурт,вода искрено чај за доилки само една кутија потрошив на хип и толку а потоа си правев чај од ким и јадев многу кромид.
Дани јас знам дека со второ дете побрзо се воспоставува лактација. А ова со мерењево толку често ти е само нервоза на глава, искрено Мери ја најмногу еднаш во две недели, само така ќе добиеш померодавен податок. Нормално дека има денови кога јадат помалку, а и денови кога јадат повеќе. Важен е месечниот напредок. Штом качила 500г за две недели, детето супер си напредува преку цицањето.
Породена сум пред 4 дена денес ми дојде млеко но малото само спие ми рекоја има жолтица,значи го ставам на града ке фати и заспива ми дадоја да се одмолзам но што ке правам дома дали ке треба пумпа да купувам или можеби ке се расони за брзоваши искуства
@irenadaniel пробувај да го будиш со расоблекуваење, скокоткање на стапалата, јас ја галев кај ушињата. Мора да цица што е можно повеќе за да помине побрзо жолтицата и да добие на сила да влече. Моето беше сонливо бебе ама за некој ден се повлече. Пред да си одиме од болница му направија и фото терапија. Оставај го да се сонча пред прозор. Преку ден обавезно дома да биде светло и кога спие за да развие чувство за ден и ноќ, јас и до ден денес палам светло ако надвор се стемнуваа рано. Ако не цица доволно, обавезно купи или позајми пумпа за да поттикнеш млеко.
Isti bevme i nie majka so mnogu zoltoca i beba spuese po cel den.nikoj nisto ne mi objasni vo vrska so doenjeto.na mene prvo dete.za tri dena epten mi namali mlekoto,pa si kupiv pumpa i dve nedeli ja hranev samo od izmolzeno mleko bidejki nemase sila da cica.e sga veke mnogu podobro.blagodarejki na pumpatA i sokot od borovinki si go veativ mlekoto i sega za sega sme samo na doenje se nedevam deka i ponatamu ke e taka
Jas ja imam na chicco okolu 1800 od zegin ja zedov i sum zadovilna od nea.na avent se okolu 3000 a babynova e okolu 500 denari ba inam slusnato deka izmolzuvanjeto so nea e mnigu bolno
Мами синко кога цица цело време се бутка во градата а цица и нозе трие зошто така..? Период ли е тешко може млеко му иде или..? Искуства
Prvo da e.zdrava i ziva princezata. I ne veli deka edvaj cekas da begas. Doma ke gi povlecis tie zborovi. Eh so mi bese ubo mene tamu kupi odmorena i naspana Za pumpa najubo kupi si od plodnost. Jas taka si kupiv. Iskreno ako ne bese taa nemase da imam mleko. Bejbi nejkese da cica vo pocetok pa se molzev. Cel kolostrum go primi so isklucivo izmolzuvanje. Ako ne kupev od plodnost na beganje, nemase ic da kupam i nemase da ja hranam so majcino sega. Na lansinoh ja zedov okolu 2000 denari. @lejla5 go poracav sokot. So netrpenie go cekam