Друго прашање Педијатарот ми рече да јаде на 3 макс 4 саати. Навечер да го будам. Ама 2 вечера е толку успан што не се расонува па жал ни е , го оставаме и чекаме сам да побара. Сега имам грижа на совест
И мене ми рекоа да го будам на максимум 4 саати ако сам не бара на почеток. Тоа било за да не дехидрира зашто мнгоу мали бебиња сеуште немаат некој развиен систем за сами да бараат ако се успијат. Тоа важеше некои две-три недели потоа не. Ние на почеток за да го расониме му менувавме пелена.
Е па тогаш можеби стварно не му треба цицање ноќе. Остај го нека спие. Мене еднаш слабо ми напредна па ми рекоа му требна повеќе млеко давај му подој или ад некаде кај 12 ноќе. Неколку вечери по ред пробував да му бутман града нејќе да фати. Ај рековме шише полесно и неколку вечери по ред фрлавме ад млеко зашто ќе повлече од цуцлата и ја пушташе. И толку беше веќе не пробав. на наредна контрола супер беше.
Синко на мењање пелена зградата ќе ја разбуди. Друго не го буди, а ова сигурно. Е ако се успие само што ќе фати цице после тешко оди будењето. Еве и јас сега почнав да читам како може да се разбуди. Сега пробувам со исправање на рамо и ова мислам дека ќе има ефект. Пробај така
И на рамо се успива Инаку и кај мене плаче на менување пелена, си викам од кај излегува толку глас Ама овие 2 вечери тоа не помагаше
И кај мене не помагаше менување пелена. Јас првиот месец го соблекував скрос гол па да се разбуди. Морав да го разбудувам зошто ми падна на килажа првата недела
И јас мислам дека тоа важи првите недели додека сеуште имаат жолтица па се успиваат од неа. Мојата последнава недела почна по 7-8 часа сон да сврзува. И јас имам грижа на совест да не е многу време ама си викам ако е гладна вришти зградата ја крева. Почнав и да не и менувам пелена навечер да не ја расонувам. Ова ми е совет од патронажната сестра. Едит: Се извинувам сега видов дека во тема доење сум пишала ние сме на ад.
Очигледно ќе менуваат секојдневно. Ама ќе мора да пробуваме разни работи зошто мене и дење ми заспива на града. Туку некој дали има искуство само што ќе го ставам на града другата ми се растекува сама од себе. И уште едно прашање сега за сега не одмолзувам, а еден подој сеуште ни е од една града. Незнам дали е попаметно да одмолзувама, ама страв ми е да не ми надојде уште повеќе, а сега за сега имам и повеќе од доволна количина за да се нацица?
Јас ставав тетра кога доев. Скоро секогаш, посебно во вечерните подои, течеше и од градата со која не доев, па мораше така, да не бидам утоп. Малецко е твоето, на старт сте со доење...јас сеуште не би почнала со одмолзување. Би почекала да се воспостави лактација според потребите на бебчето...за да не дојде до престимулација. Во оваа фаза би одмолзувала само доколку чуствувам тврди гради, грутче или мастит. Може не е грешка и сега, не би можела сигурно да кажам...јас би почекала малку, друг можеби поинаку.
@Ano јас би те советувала првите три месеци додека да се воспостави лактација да ги менуваш и двете гради на еден подој. Подоцна можеш да останеш на една града за еден подој, што нормално е многу полесно. Течењето од другата дојка е нормално Стави си улошка или тетра пелена, пешкирче, сеедно.
Фала на советите. Не менувам града во моментов затоа што викаат нели последното млеко е помасно и похранливо па да не не стигам до него ако менувам? Ај ќе видам до наредна контрола во среда како ќе напредуваме без менување на града, ако не ќе сменам тактика. За ова со растекувањето само прашав, зошто немам искуство па ме збуни. Инаку си ставам тетра и терам.
@Ano во ремедика ми објаснија дека штом ти тече од другата тоа значи дека бебе влече. Кога ќе пркне ќе осетиш колку влече Инаку и таму ни ставаа тетра на др. града, а има и влошки кои се лепат на градите, ама за прслуци се повеќе.
Nemam kirilica na mobilniot a moram da pisam od vcera primetiv ednata bradavica epten me boli samo koga cica bebeto, inace Sega vekje Edna godina kje polni. Znaci bolkata e kako bockanjeto so igli. Sega barav na net vika moze da e kandida na bradavica. Se sretnal nekoj so to, neznam sto da praam, pa I need sum vo Skopje vo moment. Tnx
Ubavo si fakja, ne e toa. Edna godina cica, se si e ok. Ne me griza so zabi, zasto na drugata nisto ne mi e.
Majki gradive ovaa nedela gi osekam mnogu prazni posebno vecerva a I sega.Sekogas mi tecese mleko pri spienje na pizamive krugovi sega nisto, bebeto cica noo nekako bervozno e dali slabo mleko mu ide.So pumpa molzev prethodno sega voopsto nemozam izgleda mn mi namalilo mlekoto od sto ke da e I nesto da si ja povratam laktacijata
Razlicni iskustva, no jas od koga e rodeno bebeto nikogas ama nikogas ne menuvav grada na podoj, sekogas bese eden podoj edna grada, eve na 11 meseci seuste sme taka, ako zaspiese pri pocetok sleden podoj od istata ke pocnev(malku pokasno ova) od istata pricina sto ti ja navede, pomasno mlekce. Nikogas ne molzev mleko od onaka, mi se cudea nekoi prijatelki no ne ja sfakam poentata na takvoto molzenje, samo ako trebase da ostavam mlekce za pricuvuvanje i na ppcetokot sosem malku kolku da olabavi pritisikot vo gradi.