Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. pandelka

pandelka Популарен член

Ептен се напнува со будењето и доењето на 2, 2 и пол 3 часа. И јас бев иста, будија навечер, два часа небила цицана а то кутро баш кома ни усте отварат за цицање. Само сум ја малтретирала. Па и преку ден не цицат иста количина на млеко , некогаш појќе некогаш помалку. Мене на советувалиште ми предложија да не ја будам а исто ми кажаа и количина на млеко која треба да ја испие во текот на денот- тежината на бебето помножено со 150. Епа не се програмирани целосно време иста количина на млеко да цицат.

karibian and eli25 like this.
  2. eli25

eli25 Форумски идол

Точно. Јас сум приметила кога давам измолзено некогаш ми пие 110, некогаш 70,90. Со тек на време сам ќе си процениш што е најдобро.

karibian and pandelka like this.
  3. pandelka

pandelka Популарен член

Па и временски требало пола саат , 45 мин да цица. Моево аку цицат 45 мин активно, со секое тргање и голтање, само ќе повраќаат вишок млеко. Понекогаш 10 мин, 15 мин, понекогаш 5/6 аку и требам да сум крај неа за утеха од грчеви- секако е можно кај нас. А ми цицала и 45 мин, ама со паузи и со дремење и молење. Фала му на Бога, секој памперс ни е утоп, значи супер цицаме.

eli25, Ano and forumce like this.
  4. forumce

forumce Форумски идол

Педијатарот неќна на контрола ми кажа штом секоја пеленка ѝ е мокра значи си цица. Лошо е кога ја ставиме пелената и после 3 часа не е измочкана.
    И јас не ја будам ноќеска, кога стане тогаш ѝ дадам да цица. 2,3 пати станува ноќеска, зависи од тоа кога ќе заспие вечерта. А преку ден на саат, саат и пол до 2 макс.кога ќе се успие си цица. Не гледам на саат на колку време и колку цица. Кога си побара тогаш.

eli25 and pandelka like this.
  5. pandelka

pandelka Популарен член

Јас пак се замарам, знам дека грешам шо се замарам и шо гледам на саат кога цицала и колку. Јас пак и давам, ама мислам дека не е најадена убо по немат врска знам. И исто знам дека не е исто мајчино и вештачко, од мајчино побрзо се огладнува ама ете.
    Пак ќе.речам, педијатриве ептен не напнувет. Мене ми рекоја цицање на 5/6 мин на секој саат небило цицање, можит и тоа ми влијае.

eli25 likes this.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Па да затоа што на почетокот кога бебето почне да цица млекото е поретко, поводено да речам, нема толку масти и не може бебето да се засити. Затоа се препорачува доење од 15,20 мин од едната града и после другата да му ја понудеме, а на нареден подој прво да му ја понудеме градата која била последна на претходниот. Ама мислам дека ниедно бебе така не цица, нема толку сила. Поцица малку и одма заспие и за кратко пак му се јаде. Затоа и сестрите во болница кажуваат да ги кубеме и скокоткаме за да не заспијат.

eli25 likes this.
  7. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Моево бебе се буди навечер на секој два часа. Цица 5-10 мин. Пак заспие и за неполни два часа се буди за цицање,жива ненаспана сум, преку ден спие и по 3 или 4 часа брз да се разбуди мислам дека има заменето ден со нпќ. Ај за некој месец може ќе смени ќе биде поголем инаку сме 2 месеци.

eli25 likes this.
  8. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Моето од почеток цица 7-10 мин само од една града, па по 2 и пол или 3 часа 7-10 мин од друга града. Навечер еднаш или два пати станува, никогаш не сум го будела, па за 1 месец напреднавме 1 550 гр. Значи можи и за 5/6 мин да се нацица.

ma4e1311, V.odolija, Ano and 2 others like this.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

и моето сега цица толку. скоро исто сме напреднати. др. вика имало јак цук. али на почеток цел ден на града беше ( еден подој саат и пол :sweat:)

Ano, SophiaBella and pandelka like this.
  10. pandelka

pandelka Популарен член

И ние сме така овие неколку дена , 5,6 мин ама на саат, саат и пол бараме освен ако се разаспие и спиет 2/3 часа. Шо е за право 400 гр бевме+ ние за една недела.
    Еве денес се слушнавме со патронажната и и се пожалив дека цица по 5 мин, одговорот нејзин беше дека е сосем доволно 5-10 мин, дека мускуллињата и се појаки и може побрзо да цица а недела претходно муабет беше на педијатарот дека така не е цицање.
    Сепак памперсите ни се полни, а тоа е добар знак.
    А во однос на будењето, косе кубење и слично, ела жабава моја разбудија ко ќе заспиват. Си спиет и точка.

eli25 and SophiaBella like this.
  11. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Лелее саат и пол :sweat: ние од почеток сме вака, одма воспоставивме ред не можам да се пожалам. Ама па многу е лаком, трга колку шо не можи да голтни и многу често ми се засркнува.
    @pandelka мене на болница ми рекоа дека можи и за 5 минути да се нацица. Мојот цица многу брзо и активно без застанвање, сигурно затоа кратко.

12. orhideea

orhideea Форумски идол

Здраво мајки ве молам за совет.
    Бебево за 4 дена прави 2 месеци.

Првиот месец си цицаше и дохранував 1-2 во денот. Потоа ми дојде циклусот и млекото ми намали многу и тогаш му беше на бебево првиот скок во развојот и не сакаше да цица ептен беше нервозен и вриштеше кога го ставав на града. И сега скоро и да немам млеко. Бебево одвај еднаш во денот ако поцица малку пак со многу вриштење, не ми течи млеко како порано, со рачна пумпа на Авент одвај 10 мл ако измолзам повеќе нема...
    Прашањето ми е - можам да изнајмам електрична пумпа на медела како таа што ми ја даваа В болница и многу убаво тргаше и од неа ми надојде млеко дури бев во болница. Ако ја изнајмам сега дали има шанси да ми се врати млекото или не?
    Да знам барем дали да давам пари или не?

А сега пијам и многу чаеви јадам овошје ама пак немам млеко како првиот месец.

Сега се каам дека не ја изнајмив кога излегов од болница, купив рачна на Авент и се зафркнав ич не ми влечеше.

Attached Files:

13. pandelka

pandelka Популарен член

Епа и моево, скоро на секое цицање се засркнуваме, премногу активно цицаме. Тргни- голтни прајме:inlove:

SophiaBella likes this.
  14. Poppins

Poppins Популарен член

со рака имаш ли пробано да се одмолзиш и како е коа ќе а стисниш капнува ли ?

15. orhideea

orhideea Форумски идол

Да со рака се измолзувам неколку пати на ден.
    Има капнува прво проѕирно потоа по бело ама не е како порано.
    Затоа ме интересира дали можи да ми на дојди млеко повеќе ако ја земам пумпата и се одмолзувам.
    Ептен сакам да пие мое млеко незнам можеби и не бев многу упорна. :(

16. Poppins

Poppins Популарен член

имаш млеко мила опушти си се сега биди смирена пиј ладни чаеви сок од јаболка и ставај го на града често биди упорна и да плачи пробај стоечки во шетање легнати некако ќе фати за пумпата пробај може да направиш добро само штом има млеко дури се расцица да не запри лактација ама у меѓувреме цело време на града да тешко ти е и се нерв од овие муабети ама издржи ќе се среди за брзо и скок мине адаптации до 3 месец е потешко посл е друго се и мене рачнава пумпа од левата града е така 10 15 мл од деснава убаво а па мала поубаво си цица од лева па ој види сеа :D а млекото така си е првото попрпзирно после убавото ..

orhideea likes this.
  17. moli.mk

moli.mk Истакнат член

Мајки, дали за време на работа се измолзувавте? Сепак 8,9 часа се многу..како го чувавте млекото таму?
    Совети, искуства?

18. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Јас се измолзувам, на почеток многу ми се полнеа градите и морав по 2 пати, сега веќе по 1 на средина од работно време. Тоа млекце му го даваат наредниот ден. За чување немам проблем бидејќи имам фрижидер во лабораторија и си го оставам таму. Не знам какви услови имаш ти, ама мора да го ставиш млекото во фрижидер ако треба да стои повеќе од 4 часа.
    Ако се измолзуваш при крај на работното време можеш и на собна, сепак сега не се толку високи температурите и нема да се расипе ако стои 2-3 часа надвор од фрижидер.

fana and moli.mk like this.
  19. moli.mk

moli.mk Истакнат член

Има фрижидер, ама го користи цел спрат и не ми е баш најзгодно да го чувам таму млекото..

Се мислев дали термос би завршил работа..да го наполнам со многу ладна вода со мраз, да стои шишето со млеко таму додека сум на работа, па потоа дома во замрзнувач до утрето за пиење...?!

20. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Можеш така да. Дома после можеш во обичен фрижидер, ако го пие наредниот ден нема потреба од замрзнувач.
    А како планираш, само на твое млеко да продолжиш или ќе воведуваш АД?