Уште истиот ден ми дојде колострум, сабајле се породив, вечерта се доевме, но сестри ми го местеа.. Не грижи се може сега и едвај да имаш и колострум, кај сите е различно, но битно е бебе на града да се учи и да стимулира да надојде млеко. За местење што да ти кажам труди се некако со една рака да ја стиснеш градата и истиснеш брдавицата и да ја наместиш во устето на бебе, па тоа инстинктивно ќе влече и ќе се намести. Ако повлекува 2-3пати битно влече, мало е и нема многу сила, закачкај го, буди го, така ќе е на почеток, па ќе прави и фати-пушти се е нормално додека не пркне Честитки бебка, жива, здрава, пакетче мајкино е оно
честитки мајка...мене ми дојде повеке млеко третиот ден кога ми беше дозволено и да јадам нешто...инаку првите два дена само колострум имав..
Девојчиња ако нема кој да ви го намести бебето на цице или да ви каже како треба, на youtube има милион видеа. Изгледајте 2-3 и ќе ви стане појасно.
Во приватните обично закажуваат на една недела (па и почесто како кај нас). Матичните немаат таква пракса. Слободно можеш да ја носиш, само внимавај дека време на вируси е, ако нема посебен дел за здрави дечиња не форсирај често одење да не закачите нешто.
дали тие што бевте на комбинирано доење и ад после секое доење дававте и ад...јас денес само двапати и дадов и тоа прво ја ставав на цице, потоа пиеше околу 40мл измолзено млеко и на крај 30 ад ама и малко ми поврати...дали е во ред...
a дали може доколку имапотреба остстокот од ад 30 мл да се дадат после еден саат од последното давање
Акo пoминaле еден чaс oд пoследнoтo дoење или пиење мoлзенo млекo мoже дa дaдеш aд. Акo дaдеш сегa aд (вo 22.30h нa пример) нaреднo мoже дa дaдеш aд пoсле 3 чaсa (вo 01.30h) A aкo вo случaј сегa дaдеш aд и дел oд негo oстaни недoпиен, тoa гo фрлaш.
Мајки дали може да се измеша млекото од неколку молзења во текот на денот,да се чува во фрижидер и да се даде на бебе другиот ден
Мојата исто имаше намалено на тежина ама јас не давав АД туку се измолзував и после цицање и давав од тоа млеко. На еден месец контрола си беше добра на тежина.
a kolku uspevase da se izmolzis...jas preku vecer 50, denta 30-40 i na kolku vreme se molzese бевме на контрола од саб до денес качила 150 гр..од 3350 сега сме 3500..со адаптирано почнав од синока и до денес и имав дадено трипати по 60 мл..можно ли е од ад за еден ден 150 гр да качи или ми се подобрува и млекото...
Нема шанса за еден ден 150гр, има напреднато и од твоето млекце 150г за 4 дена е премија, мојава 250гр за 15 дена качува Утре сме баш на мерење да видиме колку е
Ние тераме еден месец комбинирано, ми рекоа преку еден подој 30мл (значи да цица па по цицањето одма да и нудам 30мл), па некаде ми доаѓа во 24ч да и дадам 3 пати, гледам да цица повеќе. Дури последнава недела давам навечер после подој 30мл, а цел ден цица.. сакам да останеме само на цицање. Утре сме на мерење па ке му речам на педијатарот да пробаме само со цицање... зашто поубаво ме фаќа сега и поубаво цица.