Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. forumce

forumce Форумски идол

Во Србија има советничка за доење Тереза Киш има фан страна на фб, може да ја прашате било што за доење, има многу пораки и може да не ви врати веднаш.

Troi, Lolipop23 and mal.ecka like this.
  2. ana-banana

ana-banana Популарен член

Мислиш тироидната има некое влијание? И јас сум со еурирокс и со висок ТСХ. Не ми е проверен 2-3 месеци

3. Kitten

Kitten Форумски идол

@*Лорена* има една група на фејсбук "поддршка на доењето" каде што има две советнички за доење, а и многу мајки се приклучуваат во давањето совети преку свои искуства. Кој има потреба може слободно да се обрати таму, навистина се добива огромна поддршка.

karibian likes this.
  4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Има советнички во групата Поддршка на доењето. Може и приватно во инбокс да се добие одговор. Јас лично сум ги контактирала и добив одговор многу брзо.
    Ко се породив мене многу ми помогна докторката Јулија, од Соба за доење, ама нажалост не е активна веќе.
    Исто и нашата @Kaetana морам да спомнам, тој период ни беше огромна поддршка на сите тука и многу работи научив од неа.

Kaetana, mal.ecka and Girl-Rabbit like this.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

мене лично ниедна група на фб не ми помогна а во сите прашав.. за жал

6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Оваа е нова Поддршка на доењето, неколку месеци само, а Соба за доење не функционира повеќе време. Во другите нема советнички мислам.

LiliBoz likes this.
  7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

какви глупости се имам изначитано во Соба за доење значи...

kukla21 and kristina.k like this.
  8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Mene Tereza mnogu mi pomogna. Za da vi dade sovet pobrzo pisete i iscrpen post so site merenja koi ste gi imale.
    I mene situacijata na Mariz me tera da se zaprasam dali mozebi navistina postoi poslabo/pojako mleko? Taa ima iskustvo, bebe cica sto se gleda od poslednoto merenje, a sepak nema napredok... :?:
    Mislam istoto i se slucuvase i na @danichap so vtorata moma.

emkaemka and mariz like this.
  9. danichap

danichap Moderator Staff Member

Точно, со втората мома не успеваме до крај да се доиме.

Мојата првен одлично напредуваше, баш во почетната најтешка фаза за адаптација, но потоа стагнираше со тежина за после да почне и да губи.
    Сите можни совети за исхрана, течности, форсирање...се ми беше познато и се трудев со петни жили. Уствари имавме и добар почесток со доење и со нејзе, убаво фати, немав болки или проблеми. Што стана покасно, можеби стресот стварно ми влијаел, не знам ни јас.

Мерев пред и после подој.
    Разликата некогаш беше и 5-10мл. Истото го прифатив целосно шокирана...а висеше на града, демек и влечеше.
    Го поддржувам доењето и сум за доење...но не по секоја цена а најмалку по тоа детето да е гладно.

karibian, mal.ecka, mariz and 5 others like this.
  10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Не бе срцка нема послабо млеко, едноставно ова бебе има поголем апетит. Ако ти кажам мојов дека 180 мл шибаше на два месеци ќе ми веруваш ли!?

Lolipop23 likes this.
  11. mariz

mariz Форумски идол

И тоа првото дете ми имаше подој од 7-10мин макс. Девојчево цица по цел саат, најмалку 30мин виси на града.. еве при мерење цицаше 40мин. Моча и кака, какањето е чудно.. почесто, потечно проѕирно лигаво, помалку. Онакви златни гомца густи немала. Дали брз метаболизам :?:
    @ana-banana мене прејака ми беше дозата и ми ја намалија на 25мг, тсх високо ми било секогаш.. а последен пат ми беше 0 кома нешто.. ми рекоа дека ниско тсх може да прави проблем. Треба да проверам пак да не не ми требаат ни овие 25мг.

ana-banana and Lolipop23 like this.
  12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

а кога даваш ад каква и е каката?

13. danichap

danichap Moderator Staff Member

Ме замисли со ТСХ.
    Во третава бременост ми проверија тироида и започнав со доза 75мг. Има поврзаност на истата со млекото?
    Можеби ми се појавил дисбалансот после втората бременост а пред да затруднам со третово, баш тогаш кога снемав млеко:^). Секако малата беше 5 месеци кога повторно останав трудна и ми утврдија потреба за еуторикс, на блиску се временски терминиве.

LiliBoz and mariz like this.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Пак не е златно жолта, ко лигаво портокалова со бели парченца... но поретко кака кога и давам и ад, не по 7-10 пати во ден, туку по еднаш во ден повеќе количински... да ви стаам и какана пелена тука? :D
    @danichap незнам стварно.. јас со првото доев знаеш.. млеко тон имав и течев до 6,7м во градите. Незнам колку бејбилов влошки истрошив, куп кутии.. сега ја трошам втората и тоа така ради реда ставам по една влошка која ја вртам лево десно на градите, не протекува млеко од кога ми омекнаа од 7ми ден од раѓање и од тогаш се мачиме... во болница супер ми беше тсх, но јака доза сум имала и премногу сум го намалила, а ми рекоа дека намалено тсх може да прави проблем.
    Тео на 10м сам ми се одби, ми дуваше во гради наместо да влече и ме буткаше со раце.. После недела силење да цица, го одбив. Тогаш и дознав дека тироидната забегала и почнав со еутирокс.

Last edited: Jan 5, 2018
    mal.ecka and danichap like this.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

нема потреба, те сфатив. и кај мене од мајчино поретка кака имаше а од ад погуста. најчесто зависи и од што сме јаделе ние. јас сепак мислам и тврдам (знаејќи го муабетов уште од првиот пат кога спомна) дека се работи за бебе со поголем апетит. Ништо страшно у превод. давај и твое и ад и не се секирај, нема да се одбие. Само ќе е нахранета ко што треба и нема да ја мислиш :)

Girl-Rabbit and mariz like this.
  16. Annath

Annath Форумски идол

@mariz знам дека сакаш да доиш, ама давај и ад млеко ако има потреба. Не се сите деца исти, ниту пак исто напредуваат. Дури и деца од иста мајка, па немој да споредуваш со поголемото, можеш само да се исфрустрираш.

17. Troi

Troi Истакнат член

Пробај да пиеш чај за доилки тоа време кога ти снемува, јади житарици и сл. храна за млеко, може ќе ти помогне.

mariz likes this.
  18. BirMelek

BirMelek Популарен член

@mariz Јас бев твојот случај. Наутро супер подои, а точно од 4 натаму почнуваше хорор. Пробав така 3 месеци, но не се издржуваше веќе, па давав и ад. Од умор е! А време за одмор ич. Како и да е немавме проблем со шишето, цицаше до 9 и пол месеци и сама се одби.

19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Баш затоа што има поголем апетит и е цело време на града би требало да напредува, што знам?
    Синко напредуваше минимално, значи отприлика (400г, 900г, 700г, 600г, 600г... првите месеци), а цел ден висеше на града, затоа, иако верувам дека не е така сепак на моменти си помислувам, дали е можно да се разликува млекото, ете нпр во зависност од исхраната на мајката (или друг фактор) да е повеќе и помалку калорично? :?:

mal.ecka and mariz like this.
  20. ana-banana

ana-banana Популарен член

Јас пијам висока доза 150 еутирокс може ми паднал ТСХ треба да проверам добро што ми кажа може до тоа е.

mariz likes this.