Намали со течностите, мада не знам колку е изводливо тоа. На почеток кога ја ставав малата да цица толкава жед имав што мислам цел бунар вода ќе испијам . Некои ставаат на градите листови зелка со отвор на брадавицата да истекува млеко па пробај и така.
ако не те болат ептен градите и не ти се како камен тешки немаш потреба да се молзиш, со тоа ти ја зголемуваш непотребно лактацијата и се повеќе млеко ќе имаш. не знам зошто кај нас форсираат со молзење.. остави бебето само да регулира, нуди често без строг часовен режим и ќе се регулирате.
@mary28 ko sto kaza KidA ne se molzi bezpotrebno, so toa samo stimuliras laktacija i se sozdava vishok mleko. Po nekolku dena ke se stabiliziraat gradite i ke sozdavaat samo onolku mleko kolku sto mu e potrebno na bebe. Odmolzuvanje samo po malku kolku da ti olesni koga ti se tvrdi gradite.
Mene me plasi ssmo temperaturata, 38° dojde nokeska, a ne se tvrdi tolku mn gradite, ocigledno e deka IMA golemo kolicestvo na mleko......
Тогаш сепак одмолзувај се по малку и следи ситуација. Рано е да се регулира млекото, мене тек 3 месец ми се регулира. Може така мастит да развиеш. Провери дали имаш некаде црвенило. Туширајте ги градите и молзи се по малку. Можеш да го складираш млекото за понатамошна употреба во кашички или ако некогаш не си дома. Јас три месеци имав повеќе и замрзнав многу млеко.
Nudi bebe pocesto da cica, pred podoj stavaj topli oblogi na gradite, a posle podoj ladni. Nemoj da gi stegas vo gradnik ili tesna bluza, pusti gi slobodno za da ne ti se napravat grutki. Za temperaturara mozes da se napies ibuprofen ili paracetamol.
Мами дали избегавате чоколадо? Нутриционистот од систина ми рече правело гасови а како би си отворила бонбоњера или сладолед па цело би го мавнала за секунда
Мене педијатарот ми рече: не премногу чоколадо. И јас си сватив сериозно и јадам по малку благо. Ако ти се јади, “мавни” нешто, не се ограничувај премногу.
И јас избегнував. Еднаш незнам што ми стана, на гости бевме, криза ме фати, апнав, така повеќе. Бебе вриштеше цела ноќ. Па реков нема да јадам благо, жал ми беше за бебе. Како поминува времето можеш да зголемуваш количина на изедено благо. Еве сега веќе немаме проблем.
Може ли некој да ми објасни зошто доењето толку се форсира? Не сум против тоа, но нели е во ред ако бебето пие измолзено млеко?
Полесно е и поедноставно. Нема молзење со саати, нема пасност од расипување млеко, нема потреба од стерлизација на шишиња, даваш млеко у секое време, не може да се случи да снема, не носиш со тебе шишиња ако патувате, не се замараш со количина... не стануваш ноќе од спиење, само доиш легната...ептен е едноставно кога ќе се среди и ке помине првиот мачен период.
Заради контактот мајка -дете. Јас не дојам навечер , многу ми е страв да не го стиснам зошто заспивам .
Обавезно некој буден со тебе. За 2-3 недели нема да заспиваш. Се е навика. Јас на почеток во бунило бев кога требаше да ја земам. Сега ја сеќавам чим мрдне.
Мало е уште. И мојата кога беше помала седев додека цицаше ноќеска. Сега легната ја цицам, ама во полулежечка или седечка положба ми е подобро.
Знам како е! Глава ми паѓаше ко во цртан филм нова ситуација е, научена си да спиеш навечер. Со тек на време учиш да си будна - 2, 3 недели мах.
Јас ставав рака да не можам да мрднам и успевав. Седи и дој. Стој. По некое време веќе нема да имаш мака