Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Значи педијатарот ме збуни, прво рече после секој подој, па после 3-4пати на ден.
    Ноќеска на секои саат и пол цицаше, во 12 и дадов ад па во 5 па во 8, по 30мл. Ќе се нацица ќе ја тргнам, па почнува да плаче и да шмука прсте и рака.. Гладно е се глеа, жал ми е така да ја оставам :(
    И со икање како се справувате?

2. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Претпоставувам педијатарот мислел на секои 3 часа х 4 пати ете ти 12 часа :) навечер јас никогаш не дадов ад. Навечер најмногу млекце има.
    Раце во уста не значат глад кај мало бебе. Тоа е прво нешто што прават да го осознаат светот.

3. eli25

eli25 Форумски идол

Ама она шмука. Моево кога беше гладно шмукаше раце многу.

NarCis@ likes this.
  4. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Шмука со цела сила, и прсте и раче, прееска коа ја дохранив ја дигнав да ждригне и на рамото ме лигавеше ко да цица дури ..
    Сеа пак побара, 2-3мин поцица и заспа. Ако ја оставам одма се буди, лелеее еден саат спиев како ли ќе се прилагодиме(facepalm)

5. eli25

eli25 Форумски идол

Еми така е... Неколку месеци бев креветче. Ни до тоалет. Маж ми пред да оди на работа ќе нареди до мене вода, сокови, јадење, кафе.... Се поминува... Сега нема гајле , ама затоа сме тука да се гушкаме и чуваме. На спиење заборави. Веќе се навикнав да фунционирам со помалку сон :(

Coco31, Dalia93 and mal.ecka like this.
  6. duffi

duffi Форумски идол

Скоро читав една статија за спиењето, новопечените родители во првата година од животот на малот спијат 6 месеци помалку во просек од ,,нормален,, човек. :D
    Не е утеха ама ќе се навикнеш. Мојот ред за ноќно спиење фати некаде околу 3ти месец, а за денско уште сме шантави.

Педијатарот уште на првата контрола на недела дена ми рече, ред не очекувај сега, бањај и заспивај во исто време , оно со тек на време ќе научи дека така треба.

Форсирај повеќе града , помалку шише. Овие 4ри распореди ги во текот на денот. Јас давав на сабајље после прв подој, некаде поручек и пред спиење.
    Ние за жал завршивме со цицањето, па за друго не знам да те советувам. Нека те води инстинктот и вагата.

Дете кое не плаче и спие, не е гладно. Освен ако имате жолтица.

gjoker4e likes this.
  7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Koja bese pricinata poradi sto vi preporacaa dohrana? Prematurce e, malo se rodi...???
    Zapomti bebinjata ne cicaat samo koga se gladni i ne placat samo koga se gladni. Place zosto go trgas, toa saka da dreme nonstop na grada, ne zosto e gladno, tuku zosto ja saka tvojata blizina. Neka cica koga saka i kolku saka, makar toa znacelo i 24h da visi na grada, samo taka gradite ke znaat kolku mleko mu treba na bebeto i tolku ke proizvedat.

KidA, sofi2107, Dalia93 and 3 others like this.
  8. Chanell*

Chanell* Форумски идол

@Lolipop23 Не ми беше убаво надојдено млекото во болница,и уште не е, од сабајлево десната града на 2-3 пати ја притискам, капка нема. Се нервира што нема што да повлече, и имаше вриштење многу па и дадов 60мл и си спие убаво и мирно сега. На секое будење давам да цица, и навистина утеха и топлина си бара, одма заспива :)

едит: скроз изгубив апетит, само вода сок и чај пијам.. чаре? ;(

Last edited: Jul 28, 2018
  9. kostarika

kostarika Популарен член

Мами на едната града имам помалку млеко според молзењето и некое жежење во линија од под мишка до брадавичката

10. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Кога жежи иде млеко.

kostarika likes this.
  11. НМарија

НМарија Истакнат член

Дечки ми треба ваша помош доколку сте имале вакво искуство. Неколку дена ме боли стомак, како при стомачен вирус, а оваа вечер почна уште повеќе. Не повраќам и немам пролив. Дали смеам да дојам бебе од два месеци? Додека идам на лекар во пон, сакам да ве прашам дали некоја од вас имала вакво искуство

12. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Дали е нормално на неполн саат да бара да цица?
    Мислам цел ден сме со цицка во уста, ќе заспие па за еден саат се буди со вриштење и ја ставам пак, цица 20мин или поише и пак за саат саат и пол исто. Да не и е многу, или да давам кога ќе посака?
    Ад то и го прекратив сама, многу млеко ми дојде ми тече по блуза дури, зошто само да ја учам на шише за џабе коа цица цело време.

Leo_29, Coco31, Lolipop23 and 2 others like this.
  13. kikica14

kikica14 Истакнат член

Nomalno e, moeto ima 8 meseci pa pak saka nekogas na saat da cica, koga bese malo jadese na pola saat saat nekogas po 2-3 minuti...
    Od tel posuvam

Dalia93 and Chanell* like this.
  14. fana

fana Форумски идол

Нормално е нека си ручка бебе. Ад не се исклучува наеднаш, треба постепено.

Chanell* and NarCis@ like this.
  15. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Нормално е, на почеток особено, и така се воспоставува лактација. Нека си цица кога сака :)

Last edited by a moderator: Jul 29, 2018
    Dalia93, Chanell* and Lolipop23 like this.
  16. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Нормално е мајка, нека цица бебе кога сака и колку сака, нема штета од мајчиното млеко. Супер и што ти надојде убаво млеко, ако си сигурна дека цица убаво тогаш прекини ја дохраната (ама гледај после 3-4 дена да ја однесеш на мерење). Лесен и долг доенечки стаж ви посакувам! (fingers)

Можеш да доиш мајка, освен ако не си примала некои лекарства што не одат со доење.

17. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Треба постепено ама една недела сме, два дена и дадов ад, синоќа само еднаш во 3 и дадов и испи 60мл, вчера 3 пати ја одбиваше дохраната, и денес само на цицање сме. Мочкани и какани пелени имаме по 5-6, така да верувам оти гладна не е.. Среда сме на мерење, ако мислите направив грешка со ад то ќе го воведам ваљда пак, до тогаш вака се мислам да тераме :)

Leo_29, Coco31, kukla21 and 3 others like this.
  18. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Штом ти ја одбива дохраната, терај само со цицање.

Chanell*, tambelina and Lolipop23 like this.
  19. Dalia93

Dalia93 Истакнат член

Имаш млеко не треба дохрана. Бебе ќе си напредува добро. И моето цицаше често. Тоа е супер и начин природен да имаш доволно млеко колку што му треба. Со лесно мајка, уживајте во доењето!

Chanell*, tambelina and Lolipop23 like this.
  20. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Знам дека немавте одреден ритам, затоа ти пишав дека може да прекинете со дохрана. Дохраната се укинува постепено да, ама кај деца кај кои со денови била давана редовно на одреден временски интервал, кај деца родени со мала телесна тежина, кај прематурчиња....
    Кај тебе причината за давање дохрана била само тоа што не ти дошло млеко пред да те испуштат од болница (што во најголем број случаи е невозможно бидејќи те испуштаат на 2риот ден) и докторите најчесто го препорачуваат тоа од претпазливост, ко да не знаат како функционира природата и на крај поради тие нивни погрешни совети многу деца се одбиваат од цицање и преминуваат на АД.

Dalia93, Chanell*, tambelina and 2 others like this.