Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. maja8

maja8 Популарен член

Ако веќе сакаш да пиеш чај во големи количини, земи чај за доилки, ќе имате бенефит и ти и бебе.

marchi-cool likes this.
  2. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Кога сме кај чаевите- јас земав две кутии од тој за доилки на Babylove :) ме интересира мислење дали се добри овие чаеви? Јас кога ја доев првата ќерка , земав на Weleda и беше ок , исто и од коприва пиев. Овие од ДМ се доста поевтини па реков здравје да ги пробам :)

3. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

јас земав лакта микс на good nature и одлично се покажаа.

paleska3 and koritsaki like this.
  4. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Јас пиев од Хип и сум мн задоволна.

koritsaki likes this.
  5. Hello me

Hello me Активен член

Јас пиев по 2 кафиња на ден и ништо не му беше на бебе.

6. marchi-cool

е демек се што е нездраво да исфрлам и од јадење и од пиење. Ама јас без барем едно кафе не могу. :lol:

7. Watermelon96

Watermelon96 Популарен член

Ти по кафето, јас пак без кока кола не можам. Првите месеци избегнував колку што можев ама не се издржуваше понекогаш пиев по една чаша после дозата се зголемуваше:rofl:. Си пијам исто како што си пиев не приметувам да му смета на бебе. Ако му смета сама ќе си приметиш иако мислм дека нема, јас нес пијам. :)

marchi-cool likes this.
  8. paleska3

paleska3 Популарен член

Јас ги пробав чаевите за лактација на хумана, хип и лактамикс на алкалоид, најзадоволна сум од лактамикс.

Kaetana and koritsaki like this.
  9. Hello me

Hello me Активен член

Па пиј по едно на ден. Јас не јадев грав, зелка и луто.

marchi-cool likes this.
  10. marchi-cool

гледам прво да го надојам па после кафето (утринско ама на пладне :lol: ) ама од ко ќе стане наутро на секои 20 мин е на града така да... И тоа е на утринското кафе :lol: за газирани сокови имам слушнато дека можат да предизвикаат грчеви ама и не мора да значи ете има разлика од дете до дете.

Watermelon96 likes this.
  11. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Кај мојата проблеми правеше чоколадото, зелена салата, краставица и грашок. Сред ноќ ја болеше мешњто не можеше да спие. Мислам дека треба се да си јадеш, ако приметиш нешто, ќе прекинеш и така :)

marchi-cool likes this.
  12. BabyShark

BabyShark Истакнат член

Ах, како јас да се слушам од пред месец ипол. Преполни ми беа градите а по една капка капнуваше, пумпи не помагаа, дури ни професионалната на медела, ме стискаа сестри и се беше џабе. А бебето ми беше прематурче и немаше сила да влече силно.
    Тој ден кога си одев од болница сестрите ме советуваа да намалам со течности еден ден за да не се полнат дополнително со млеко да не фатам мастит. Тоа помогна, само што јас претерав, три дена ни пиев ни јадев па сега давам плус ад бидејќи од тогаш не ми надојде како што треба. Значи внимателно ако го примениш ова со течноста.

The Unicorn likes this.
  13. Presrekna

Presrekna Популарен член

И јас исто со градите. Преполни со млеко а бебе мало за да цица доволно.
    Дури едната града ми доби црвенило. Денес на преглед др ми рече не мастите, но редовно молзење и доење.
    Едно прашање.: млекото што го измолзувам, ако сакам да и го дадам, како загревате?
    Инаку и ние цел ден се одиме. ..

The Unicorn likes this.
  14. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Za sto se caevite?

koritsaki likes this.
  15. Spidy

Spidy Форумски идол

Кесата или шишето во кое е млекото во гезве со врела вода, или под чешма (имам чешма што грее вода) на најтопло.

Presrekna likes this.
  16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

@Leo-nora за надојдување на млеко.

17. Presrekna

Presrekna Популарен член

Чајот е за создавање млеко. Јас зедов и од ДМ и од хип и од алкалоид. Мислам дека последниот најголем ефект има. А на хип е лесен за употреба и дава исто млеко.
    @Spidy фала на одговорот, претпоставува дека е така, но немам искуство.

paleska3, koritsaki and Spidy like this.
  18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Сите мајки што сте со вишок млеко а со мали бебиња.. внимавајте на начинот на давање на млекото. Во оваа фаза шишиња може да бидат пресудни за да се направи проблем со доењето.
    Не велам дека е тоа кај сите бебиња, но постои ризик.

Kitten, Girl-Rabbit and Presrekna like this.
  19. marchi-cool

блазесиви на тие што си имате дм во близина :) ви завидувам. :$ јас земав на good nature лакта микс. Супер се.
    со првото кај имав мака не фаќаше што мрзливо што мали брадавиците па комбинирав молзење со ад млеко за на крај уопштре да не се потруди да фаќа на града. А млекото можев дури да си го продавам. Се заколнав уште од тогаш дека ако имам второ дете ќе го дојам макар и последно да е. Сега со истите "мали брадавици" со кои нестручните лица првиот пат ме убедија го доја. второво дете. Сестрите на неонатологија ми рекоа кои мали брадавици не постои такво нешто. ќе си ги извлече бебето. Педијатарот ми рече што и да даваш друго во смисла вода чај или ад млеко да даваш со лажица. Ако даваш со шише после ќе му биде тешко да цица од града.

Presrekna likes this.
  20. Septemvri

Septemvri Популарен член

Еве и јас да си ја кажам маката. Со првото дете бевме на ексклузивно доење од прв ден до година ипол. Ни формули ни шишиња. Со ова малото, пред три дена го мереа не напреднало колку што е потребно, воведовме дохрана на 6 часа по 30-40 ми.плус доење.Но на вчерашната контрола не што не качил,дури и намалил на килажа за 10гр. Од синоќа дохрана на 4 часа по 60 мл плус цицање. Па да видиме како ке биде. Единствена разлика од претходно е што почна многу да кака. Некогаш го пие цело во еден здив, некогаш неможе да го испие цело. Од утре ке почнам со чај за доилки, се хранам колку што можам здраво, пијам многу течности, и се чувствувам исфрустрирано. Секој што се јавува да ми честита,второ прашање е дали го доиш, и тоа дополнително ми причинува фрустрација. Ете...само да се пожалам.