Моево бебе откако направи месец почна да цица по 10 минути. Еве го 2 ќе прави, толку цица во просек. Прашав кај педијатарот, ми рече како растат побрзо цицаат. На почетокот по скоро саат цицаше и почна да намалува. Не очекувај како расте дека ќе цица којзнае колку долго Едит: А ти градите како ги осеќаш? Исцицува или тврди остануваат?
Колку ти е големо малото и ние сме 6 недели му давам и ад ама сега му смалив на два пати по 60 мл некаде не повеќе инаку цица ама и кај мене е исто од 10 минути повеќе не се задржува да цица и да го штипам или било што да му правам е исто.
Здраво мајкички.Најпрво да прашам дало на почеток сите имавте болка во градите кога доевте?Ние сме 5 дена стари и ужасни болки имам кога цица...што ставате за да ублажите болка? И да прашам дали зелен измет значи дека не е доволно најадено? Тоа цица од мене и заспива и мислам дека е најадено ама поправете ме ако не е така како познавате дека е најадено? Извинете на многуте прашања ама нова мајка сум со милион прашања...
Не би требало да боли ако правилно цица. Види устето дали му е https://images.app.goo.gl/9bL8EopRMWT9sTLq9 вака. Ланолин природен мачкај ако ти се разранети градите. На почеток треба подолго да цица, нема толку сила за брзо да исцица. Зелен измет викаат дека тоа значело, ние сме немале до сега, ама во принцип дали бебето е нацицано се гледа според мочани пелени. Треба над 5 да има мислам дневно.
Мислам дека на почеток и мекониумот знае да е зелен, првите денови тоа, а зелена кака читав може да е и од глад и од настинато (недај боже болничко) Е сега од што точно најубаво педијатар да ти каже
Мајки дали знаете од што може бебе да не ми ја фаќа десната града? На почетокот кога се породив имав вовлечена брадавица, но кога не пуштиа дома со помош на силиконска брадавичка ми ја извлече малата малку и си цицаше од неа. Но еве веќе од вчера никако не ја фаќа, ја зимам ја легнувам и одма почнува да плаче и нејќе, а ја ставам на левата си цица без проблем. Да ја боли уше, или раче кога е легната така не може бидејќи си спие без проблем на таа страна.
Не, дури во таа града има повеќе млеко. Проблемот е во тоа што малава несака воопшто ни да потегли од неа, зорле и ја бодам во уста но џабе. Ми е страв дека веќе еден ден ми цица само од лева да не го изгубам и таму млекото.
Пробај легни ја обратно, како рагби топка, ќе и’ дојде како да цица од левата страна, може ќе ти успее.
Дали и во доење е покачен холестеролот кај жаните како за време на бременост или? Никогаш во живот не сум имала, денес крвна слика 6.8 холестерол.
Здрав,бебушот ми е 1 месец на доење е ама имаме проблем.Навечер ми се полнат градите си цица на 2 или 2 ипол саати и преку ден и навечер но доаѓам до ситуација преку ден после 4 или 5ти подој повеќе немам млеко се одмолзувам едвај 10мл и мн втеме треба да ми надојде млекото нркој со вакво искуство.Пијам чај за лактација,боза и јогурт во големи количини.
@Tinkerbell11 Кај мене не ја обожаваше левата никако не сакаше да ја фати, вака како на сликата го местев "го лажев" да си мисли дека од десна цица и си цицаше, после 10 дена почна да цица и во нормална положба од левата ама пак не му беше омилена, се до 9 месеци така беше, повеќе на десна цицаше и на 9 скроз се одби од левата и само на десна цицаше до 14 месеци
Bozata pravi da nadojde mlekp no predizvikuva mn grcevi Ako ne mozes da izmolzes/i gradite ti se meki ne znaci deka nemas mleko.... I mene preku nokj gradite mi se mnogu popolni i tvrdi a preku den meki no mleko ima a za izmolzuvanje retko mozam da izmolzam i toa so elektricna a beba ima za cicanje.... Oves stimulira laktacija, jas sekoe sabajle jadam ovesna kasa, kromid isto taka no moze i grcevi da napravi kaj bebe, a so boza sestrami imase mn loso iskustvo mnogu mleko i bebe sto rika od grcevi
Jas pijam boza bebeto nemozhe da izvleche veruvate ili ne kapka mleko ni bebeto nemozhe da izvleche ni jas da izmolzam preku den ne mi se proizveduva mlekoto mn teshko
Мајки 4 ден а сеуште немам млеко освен колострум пијам чај од хумана сокови леден чај млеко ме знам што више многу ми е мака кога ли ќе ми дојде? Исто на едната града брадавицата ми е вовлечена навнатре се стискам бебе се нервира неможе да фати зедов силиконски на медела ама некогаш ја фаќа убаво и си влече некогаш не
Јас добив млеко после 7 дена. Претходно колострум и нешто транзиционо. Додуша јас мислев млекото е такво, ама после испадна бело било, не златесто
Ставај бебе почесто на града ама да цица не да спие. И молзи се ако можеш. Така побрзо ќе надојди млекото. Многу течности, одмарај И стресот на минимум. Ќе се среди млекото без гајле. Сега И колострумот му е доволен. Желудничето на бебе е колку коска од цреша, плус држи поконцентриран е колострумот. @Matano иста бев јас на почетокот. Преку ден суша, само ноќе убаво ми се полнеа градите. Давав и АД н почеток иако не сакав. А бебе напредуваше одлично. Потоа фрлив АД и бев многу посигурна во себе и млекото. 5 месеци бевме на ексклузивно доење, а градите папушки. Ретко ми се стврднуваат, најчесто ноќе. А пијам многу течности, лактил капсули И чај лактамикс. И сеуште мислам дека немам доволно млеко. 6+ сме А бебе оди И повеќе во килажа од што треба. Не можам да измолзам повеќе од 40 мл од 2 гради. А само со еден оброк И другото доење +300 гр за 2 недели сме. И пелени утоп. Така да не се нервирај. Јади овес И разновидна храна, одмарај И многу течности. Ќе се воспостави лактацијата И бебе често на града. Прати ги пелените ако се полнат н 2-3 часа со мочки имаш млеко. Ако не правац педијатар, вагата ќе покаже. Поздрав.