Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Оуу ја живеам во мало место кај ѓто се знаеме сите, главна тема ќе бидам ако седнам на клупа да ја дојам, еднаш дали сме испаднати и тоа 10 мин пат со количка до кај мајками, а она бара да цица на саат саат ипол максимум два. Алал нека ти е тебе и браво.

Осе, eta, lovely12 and 1 other person like this.
  2. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Жени ние сме 24/7 на града. Ама буквално! Единствени ли сме така? Или си спие или си цица... 2 недели сме.
    Си добив екстра коментар од свекрвче дека "млекото ми било неквалитетно и лошо" "затоа детето е гладно цело време"
    На сета мака што ја видов да се научиме на доење, ептен е стимулативна со коментарите:puke:

Chuchanov and strelkata like this.
  3. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Ох бе свекрвче. Сезнајни се значи. Уживај мајка, а што да прави бебе на две недели... Моево до кај полни 3 месеци беше постојано на града, јас мислам дека со градите надвор живеев, пошто ем заспиваше само цицајќи, ем сакаше и да си спие така, значи буквално 24/7 беше тоа. :D

4. Mami3

Mami3 Истакнат член

Zosto da se sramis, ne smees.
    Toa e gladno dusice i ti si mu omilena i edinstvena hrana duri e malo.

5. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

За лактација помагаат кромидот и јајца варени. Од утре ќе јадам

eta likes this.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Пази со јајцата, пробај прво пола јајце и зголемувај натака зашто на моето му прави грчеви.

eta and Chuchanov like this.
  7. Sanemsi

Sanemsi Истакнат член

Здраво, незнам дали е до мене или и деуги го имаат овој проблем, после царскиот скоро недела и пол немав млеко воопшто, го ставав на града ама и тоа не фаќаше и плачеше имав коментари од типот сум морала да го оставам гладно за да почне да фаќа и да ми дојде млеко но јас неможев тоа да му го правам бидејќи знаев дека немам млеко со пумпата едвај 10ml вадев за половина час и имав ужасни болки, сега после 3 и пол недели и еднаш на 24 сати се молзам едвај за 1 час молзење ми излегува 60ml, еднаш во денот гледам да го ставам на града и кога цица имам големи болки и незнам дали воопшто цица нешто, после цицање од половина час на една града половина час на друга града уште плаче и јас имам големи болки. Дали е тоа така дека немам доволно млеко или јас можеби не знам како треба? ☹️☹️

8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Еднаш на ден е малку да го ставаш на града. Пробувај барем на 2 саати или секогаш кога ќе заплаче. Тоа ќе ти ги стимулира градите. Исто пиј многу течности, молзи се почесто и млекото ќе ти тече од градите.

Kaetana and Sanemsi like this.
  9. Sanemsi

Sanemsi Истакнат член

Пробав така еднаш и кога го ставив после два сати имав ужасни болки кога почна да цица дури во момент ми се стемни пред очи од болка, дали е нормално толку многу да боли? Кога го ставам еднаш само немам толку големи болки ама ако пробам после 2 сати пак да го ставам тука е проблемот со болките и се неиздржливи. Незнам како да продолжам или да одам на лекар можеби не е нормално ова.

10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Те боли градата или брадавицата? Ако е брадавицата купи си ланолин мачкај се, од едно мачкање веќе е полесно. Ако е градата, не знам некоја поискусна да каже.
    Ако не ти е тешко побарај ги мислењата на @Kaetana таа има пишувано за ова дека доењето не смее да боли. Може лошо ти ја фаќа градата или во лоша позиција доиш. Мене ми е наједноставно да го дојам како на сликата, најубаво ми ја фаќа градата така, а и читав дека под тој агол и на нив им е најлесно. Ќе си земеш перница за доење или обична перница ако ти е удобно. А кога цица го слушаш дека голта?

Attached Files:

Thallia, Kaetana and Sanemsi like this.
  11. Sanemsi

Sanemsi Истакнат член

Од едната града кога цица слушам дека голта ама не многу често како на шишето (медела калма користам), можеби на 5 секунди еднаш голта, од другата града мислам дека на една минута еднаш голта и кога се молзам од таа имам помалку, ставам ланолин и пак е исто, можеби не фаќа убаво па ме болат брадавиците, кога го тргам од на мене после осеќам како да имам две штипки на брадавициве и ме стегаат многу градник неможам да облечам. А болки во градиве погоре немам, освен како мали иглички пецкање осеќам.

12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Игличките се од млекото кога надоаѓа. Мачкај ги брадавиците нонстоп и почесто ставај го на града (пробај како што ти кажав). Издржи 1-2 дена и ќе поминат болките. И мене ме болеше на почеток премногу, не можев ни да се молзам.

Sanemsi likes this.
  13. Sanemsi

Sanemsi Истакнат член

Ти благодарам многу за одговорите, ќе пробам ако успеам добро ќе биде

Jana06 likes this.
  14. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Драга, доењето е многу болно на почеток, особено кога стануваш мајка првпат. Стисни заби и бебе што почесто на града ставај го. Во периодите кога не цица, мачкај ланолин на брадавиците. Ти ветувам дека за 10-тина дена ќе се намали болката и ќе ја снема, само треба сега да издржиш. Сите сме поминале низ тоа, знам дека е многу болно, ама тоа е затоа што и бебето се учи да цица и да фаќа правилно. И кога цица, гледај и дел од ареолата да е опфатен, не само брадавицата. Така се дои правилно и нема да те боли толку :)
    Ако не ме сфаќаш за што зборувам, побарај видеа на Youtube, има убаво објаснето :hug:

Thallia, Sanemsi, dunika and 2 others like this.
  15. strelkata

strelkata Истакнат член

Ист случај сме и ние. Пробував финта: легнат на кревет, му давам цуцле па му ја ставам градата, цицнува, ако почне дс кенка пак цуцлето па после пак градата и така. Прееска после бањање му дојде малку свежичко па цицаше поубаво.

16. lovely12

lovely12 Популарен член

Ставај д3 капки после секој подој на брадавиците и ланолин потоа, па стави влошки за брадавици за да не те допира ништо и дополнително да те боли. Така ден два, а потоа ќе привикнеш и по потреба можеби еднаш дневно ќе ставаш капки, а ланолин почесто Јас така успевам да дојам.

Sanemsi likes this.
  17. strelkata

strelkata Истакнат член

Толку е упатена. Не постои лошо, слабо, неквалитетно млеко. Мајчиното млеко е најздраво, прво е воденесто, после доаѓа погусто млекце богато со витамини кои го заситуваат детето. И моето бебче на почеток беше нонстоп на града, си цицаше. Они немаат сила за да влечат количински одма затоа им треба повеќе време, влечат неколку пати за една голтка. А мајчиното млеко се вари и разградува за околу 1-2саати затоа нормално дека ќе си бара детето да цица.

WonderGuurl likes this.
  18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Навечер подоите се важни за бебето. Млекото што се лачи навечер има и поразлична содржина од тоа дење (мислам дека беше побогато со мелатонин). Башка навечер пролактинот е повисок и имаш повеќе млеко. Две варијанти се. Или сакаш да се молзиш навечер што е за мене непрактично бидејќи си кршиш сон. Или не би се молзела туку би подготвила преку ден. Ова пак би те довело до ризик од маститис. Плус згора на тоа - ризик бебето да се одбие од града заради шише.

Ако добро напредуваат бебињата, не се опседнувајте со тоа колку мл испиле. Испиле доволно. Тоа е точниот одговор.

Рачно имаш многу видеа на Јутјуб. Прво загреваш гради, па масираш, па молзиш и така. НО, ако се молзиш само за да видиш колку млеко имаш, нема да добиеш точен одговор. Молзената количина НЕ Е КОЛИЧИНАТА која ја добива бебето.

Ако кренало 440 за една недела, фрлај АД, пуштај душа да раатисува, и давај цицка кога сака бебе. И не се замарај што да јадеш за млеко. Гледај да цица ефективно бебето. Тоа е најверодостојна стимулација.

Колкаво е бебето? Како е со напредок?

Не мора секогаш да е грутка. Можно е да е канал. Како си денес?

Еднаш на ден малтене не е доење. Ставај на града цело време. Не гледај на саат. Работи на фатот на града - имам многу линкови пратено на темава. Мачкај гради за да заздрават. Дохранувај со шприц.

Доењето не боли. Може да осетиш некоја мала нелагодност, изгњавени брадавици, но таква болка е од лош т.е. плиток фат. Коригирај фат одма.

Никогаш нема да голта како од шише. Освен на лет даун. (Испуштање на млекото). И не ми треба да е како од шише. Баш ако има поголеми паузи со вилицата значи дека добива повеќе млеко. Имам пратено линк со видеа од Dr. Newman каде што се прикажани бебиња што голтаат т.е. активно цицаат и бебиња што не цицаат убаво и дремат на града.

Давајќи шишиња нема да го подобриш фатот на града. Не знам после раѓање колку често било бебето на града. Но мора да се зголеми контакт ако сакаш да дадеш шанса на доењето.

S.J.Parker, Annath, Kitten and 2 others like this.
  19. Mami3

Mami3 Истакнат член

Znaciii bravos za tebe za sekoj tvoj post,ama osekam deka nerva te faka sto ne sakaat da se naviknat i ne sakaat da razmisluvaat za toa sto im e veke se sodzvakano.
    100000posta stavi zenata, linkovi i trista nacini objasni, moze eve jas ne te razbiram.

S.J.Parker and Kitten like this.
  20. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

strelkata likes this.