Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

За со фиброаденоми како мојов случај бидејќи е многу болно ме советуваа аблактацтија со табети. Реков ке пробам да се молзам не бива бебе на града не бива. Самата состојба е мнооогу болна два се и преку ноќ после порајѓај ми пораснаа големина на јајце.
    Викнаа хирург ме советува што поскоро вадење бидејќи брзо растат.
    Јас си ги следам и пред првата бременост,немав проблем пред 18 месеци беа мали. Но едно дете доено,бременост,хормони се тоа во крарок период си го донесе своето.
    Со тешко срце прифатив таблети за аблактација. Сепак им требам на моите две деца.

K7M10J, Kitten, NanaMia and 4 others like this.
  2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Прогуглв за ова.Знаев дека постојат банки во светот ама никогаш не сум била заинтереситана како се одвива донирањето.Најдов банки за мајчино млеко во Де.Тоа уствари се болници за неонатологија.Ова млекце го користеле за предвремено родените деца:inlove: Со ова уште еднаш се докажува колку мајчиното млеко и антителата од мајката се битни за бебињата:)
    Ама процесот не е така испумпај и однеси.
    Прво се пријавува жената и најдобро е да е породена до 3 месеца,максимум прифаќаат родилки до 6 месеци.Вршат испитување на жената со земање на крв.Добива жената пумпа и стерилизирани шишиња.Па доаѓаа после некое време и го земаат млекото.
    Го стерилизираат млекото со тоа ги острануваат бактериите.
    Жената не смее да зема алкохол и таблети.
    Интересно е навистина дека млекото е прочистено од бактерии :)
    Треба вакви банки и кај во Мк да има, да се помогне на овие дечиња побрзу да се ујачат и да имаат подобар имунитет:)

Туку порано мајки кои немале млеко ги давале на др мајки да ги задојат новороденчињата и ги сметале за сестра или брат на детето на доилката.Па немаат крвно сродство зошто:^)

3. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Со што спиете навечер, во смисла дали носите пижами за доилки? Можеби ви е смешно прашањево, ама еве како го дојам малиот секоја ноќ ја кревав нагоре пижамата и сега кичмата ме фати од ладно :rofl: практични ли се пижамите за доилки, и за преку ден стварно не знам какви блузи да земам за да ми биде практично?

Milkiway, MilaSs12 and mal.ecka like this.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

:rofl::rofl::rofl:
    Сигурно се практични, дупка има и само цицка вадиш.

5. 0ли

0ли Форумски идол

Во Ваикики имаше пижами со горен дел што има копчиња, практични за доење. Кога дојдов од болница, носев спаваќи за доење, но фати топло и сафра ме фаќаше. Сега маица со рамки носам и само вадам цицка од горе, не ја кревам маицата :D

K7M10J, Chuchanov, Alishan30 and 4 others like this.
  6. Cherry333

Cherry333 Популарен член

И јас се мрзнев со оглед на тоа што се породив во сред зима,така да тие пижами ме спасија. Со откопчана пижама спиев, маица одоздола и вадев града над маица само.

Kaetana and eli.karameli like this.
  7. Kaetana

Kaetana Популарен член

Да, да.. такви моменти со лактариуми има во одредени болници - и да, особено ги сметаат важни баш така - за давање на човечко донор млеко на прематурно родени бебиња.

Јас мислев на она #humanmilk4humanbabies
    #milk2share

Има на ФБ страница за Германија.

Screenshot_20201009-162956_Facebook.jpg

Ava.84 likes this.
  8. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Спаваќа со копчиња сега. Чекам ваикики да добијат пижами на долги, па тоа е следно.

eli.karameli likes this.
  9. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

received_1899090466900912.jpeg
    received_480843779555759.jpeg

Од Стружанка се земени-дводелни, имаат дупка кај градите.

10. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Лактариум има и кај нас на ГАК, за дечињата во инкубатори, колку реално функционира не знам. Мајките треба да фатат термин и да отидат да остават млеко. Сестра ми сакаше но бидејќи близначките беа во инкубатор, кога се јави да закаже термин и рекоа сигурно немаш доволно млеко за двете остави го терминот за друга мајка .

11. Kaetana

Kaetana Популарен член

И јас имам подслушнато такво нешто, ама мислам дека не функционира баш најдобро и со полна пареа. Кога како.
    На некои мајки имам чуено дека даваат еднаш неделно термин од еден час. Што ќе направи мајката го тој еден час? Колку ќе измолзи? А не даваат да однесеш молзено заради тоа што нели, треба да е стерилно, па веруваат само ако е молзено таму.
    Така да јас не знам со ова темпо која мајка еднаш неделно во еден час ќе измолзи доволно за бебето.

Прашање е сега со корона дали воопшто работи.

12. Camille84

Camille84 Истакнат член

Пред 5 години функционираше. Мојата ќерка е родена предвреме и во период од една недела колку што седеше таму во инкубатор а јас дома, бев 3 пати да се молзам по 45 мин. Така одржував лактација и бебе сакаше од моето млеко и почна да качува побрзо на килажа. Мачно беше да се најде термин, ама за мајките што имаа млеко даваа термини. Сега не знам дали функционира уште.

Ava.84, SkarletOHara and Kaetana like this.
  13. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Ние сме во четврти скок, бебе не ја сака десната града ни поспана, два дена се молзам ми се стврднува ме боли многу, пробувам да ја закажам и со тропкалки ништо плаче што ја доближам.Вчера 5 пати какаше значи не е гладна, денски дремки по пола саат максимум ако сум до нејзе.

Butterfly1107 likes this.
  14. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Мислам за силиконски тука прв пат прочитав после пребарував по нет.
    Мене ми ги извлече со нив а и пумпа морав да користам па дополнително и таа помага.
    Еве после 3-4 дена користење веќе не ги ни ставам. Бар за себе зборам болката на градата е преполовена.
    Лично ми помогнаа не значи на секој дека ќе помогнат.

15. kukla21

Браво мајче :) мачкај и ланолин и ќе станат поеластични.

Milkiway and Kaetana like this.
  16. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Добро после цицање само моево кака? По 200 пати се пресоблакаме؛ Таман смениме пелена пак какана؛ :headbang:

Izzy_0504 likes this.
  17. NanaMia

NanaMia Популарен член

Моево два месеца и кусур е ,не на секој подој, ама преку, кака. Зависи

Mila_Skopje likes this.
  18. MinnaAnne

MinnaAnne Истакнат член

Педијатарот не советуваше да почнеме со одмолзување во шишенце со цуцла што контролирано пушта дур да пркне малце за да не се дави. Почнавме од денес, и немам дадено од града, ама ми е страв да не се одбие. Од една страна сум раат дека неможе да се задави, а од друга ми е жал што не цица. Дали да комбинирам некако, незнам што да правам ;(

19. Andra

Andra Популарен член

Со шише ако даваш проблем навечер потешко ќе заспива.Според мене дај шише малку да се засити па продолжи на града.

MinnaAnne likes this.
  20. kukla21

Остај! Не знам дали пелена сум фрлила, а да нема кака (facepalm) Навечер ми е хорор. Таман заспала, ќе се покака, па дур ја соблечам се расонила. И првото ми беше какачка, ама ноќе не какаше.