јас уште непородена, сѐ уште не ни влезена во 9ти месец, ама си се едуцирам за доење и се надевам успешно и без потешкотии ќе го воспоставам. сакав да прашам дали сите додека сте биле бремени сте искусиле протекување на млеко (колострум) пред да се породите или не значи дека мора да се случи? мене ми се нема до сега случено.
Најдоброто нешто што можеш да направиш е да се едуцираш за доењето за време на бременоста. Така ќе знаеш што да очекуваш и како да постапуваш во тој деликатен период. Браво и само продолжи како што си тргнала. Мене тоа ми беше најголема грешка, како изгубена бев првите две недели, затоа и давав ад на почетокот по 30мл. За среќа на крај се' се среди па продолжив само со доење но поминав по потешкиот пат. Колострум веројатно е дека до крајот ќе забележиш по некоја капка неколку пати, а може и да не се случи тоа воопшто. И во двата случаи ништо страшно.
Ne...bea malku na kislorodna podrska sabale prv pat gi vidov...a sega uste den dva ke sedime bidejki fatile zoltica...
Правиш ли нешто со градите како симулираш? Кај си породена? Така нема да дојде мора да ги ставаш да цицаат чим имаат жолтица треба да цицаат за да помине ско ти ги носат. Ако не барај пумпа или од болница или од дома и на 3 саати симулирај пиј многу бистар сок од јаболка и вода
Jas nisto ne pravam a i neznam sto da pravam....sok i voda to redovno piev a pumpica imam ama neznam dali treba da ja koristam bideki nemam nikakivi znaci a i ne mi nisto kazano....porodena na GAK.
Ајде вака дури си слободна земи читај низ групава и некој имаше прирачник ставено. Најди на нет пози како треба бебе да фати града. Кога го ставаш ја ставаш целата ареола во устата на бебето не само брадавицата. За да дојде млеко мора симулација на гради. Земи со пумпа пумпај се за да симулираш млеко да дојде. Тоа што ќе вадиш со пумпа давај го на сестрите за да не им даваат ад. Мора да прочиташ за доење ако имаш инстаграм заследи ја doenjesoljubov страмата и читај таму па напоредно консултирај се тука.
Почнаа ли да ти ги носат во соба? Треба редовно да ги ставаш на градите, може и кожа на кожа. Фати си ред и со измолзување со пумпа ако не ги носат редовно за цицање. Мора стимулација и ќе дојде млеко. Поискусните ќе ти пишат некој совет плус, но ти во меѓувреме врати наназад во темава, многу убави совети има.
Мене мајка ми некако ми даде траума, “да не го задушиш бебето со цицката”. Сега ко ќе се роди ќе ми е страв да го наместам. Секако тука ќе ми покажат како што, па ќе видеме.
Нема да го задушиш. Ќе си слушаш со носето како дише, и како подголтнува млеко. Имам големи гради и пред бременост, кога се роди знаев да ја држам градата на почеток дури беше многу мало бебето. Сега и таа држи со рачињата, а патронажната кога ме виде дека ја држам на почеток градата, ме искара и пред неа ја надоив без држење, за да ми докаже дека не се задушуваат. И од тогаш се поопуштив. На крај секако ти следиш што се случува дури бебето си цица. Не се плаши.
И јас се мислев да ја држам така, ама ете видиш не знаев дека така не треба. Ко ќе цицка не му се лепи носето за градата?
Нема да го задушиш секогаш ќе гледаш носето да му е слободно да си дише ќе го гледаш. Мајка ти како мајка ми кога ќе се избаци со некој глуп коментар коса ми крева Батали коментари
Па не му се лепи, нас од горе кога гледаме ни изгледа страшно и јас се плашев вака како тебе. Патронажната ми објасна дека со една рака дете држам, со друга градата ја држам и заземам недобра покожба, згрчена сум и поднаведната. На долги стази така не сум можела. Заради рбет и раменици и стомак. И таа ми ја тргна едната рака и од тогаш сум така. Придржувам или ја галам дур цица.
Не беше само тоа, пред да заминам од Мк кога се спремав, ми изнакажа свашта значи. Леле ќерко да не го задушеш бебето со цицката, леле ноќе ко ќе го доиш да не заспиеш ти сега ќе те мислам, не сум таму да те гледам. Демек најмногу ти се спиело навечер ко ќе го доиш. Не сум мала и викам немам 18 години уживај. А да и да не го шивнеш ко ќе го доиш. ????
И мајка ми над глава ми висеше дури доев па и затоа де намачив со тоа доење. Ако сакаш да успееш батали се и читај си прирачници како се дои и слушај си сестри Таму сигурно имаш достапни консултанти кои ќе ти помогнат во секое време