@Kaetana кога е најдобро да се започне со внесување на водичка на бебе кое е на ексклузивно доење, а почнуваме со воведување на храна? Педијатарот ми рече дека уште треба да чекам и дека доењето ги задоволува потребите за вода, но зошто се појави проблем со опстипација, се консултирав и со друг доктор кој ми рече дека затоа и има опстипација, и дека треба да почнам да му нудам водичка. Какво е твоето искуство?
@BabyD0ll значи со коментари веќе коса ми се крева. Да може од загриженост ги даваат ама немаат претстава колку напнатост ни носат тие коментари. Не можеш да го задушиш така лесно имаат рефлекси колку толку ,треба ептен да се комираш па да му легнеш врз него со градата. За ноќниот подој јас никогаш не дојам лежејќи ,се потпирам на спална седната бебето во положба лулка телефон во раце и вртам или тука или на ФБ нема шанси да заспијам еднаш само ми се случи буквално стоејќи да задремам ама не го земав телефонот. Исто сите ми викаа да ја држам градата за да не го задушат ама не можев чим ја фатев многу му течеше и се засркнуваше ,побрзо така ќе ја задавев отколку со градата, па престанав. И да ја шинеш не можеш нежно ќе си го земате и ќе пазите на главчето најмногу .
Јас навечер го дојам лежејќи, дури и педијатар ми има препорачано за да не си мачам кичма и до сега не сум заспала, а и он сам си се трга ако не му е погодено ич да не му ја мислиш не се случува тоа така лесно само позитивно
Пробав така ама не знам некако лошо се наместив ли или појма немам не ми беше ич практично и веќе не пробав. А неа и беше топ си заспа секундарно немаше потреба од дополнително нишкање како кога ја спуштам после доење ама ете некако поубаво ми е вака
Дојде сестра виде дека си цица дете и виде и дека имав млеко доста а и што и да прашав убаво ми беше објаснето. За разлика со првото ви викам сестра немаше ја со истечена инфузија и плус плазма примав се шетав по ходник барав сестра да ми ја исклучат
Денеска ми е 7 ден што не сум ја доела, туку сум и дала АД со шише (нажалост), а се пумпам секои 3-4 часа и сум го фрлила измолзеното млеко. Вчера завршив со Сумамед (после 6 дена) и дали можам сега да почнам конечно да ја дојам?! Ми плаче срцето кога ја држам на рака а не можам да ја дојам. Ве молам помогнете ме со вашите совети. Ви благодарам
После ренген и томографско снимање докторот ми нагласи никако 7-8 дена да дојам, а истотака ми спомна дека поради Сумамедот исто да не ја дојам! Колку дена после испиениот антибиотик смеам да ја дојам:! Искуства?!
Заради рентген можеш да доиш, ради Сумамед исто така можеш да доиш, е сега ради томографска не сум сигурна, ќе ти каже тука некој што знае.
Здраво девојки да ве прашам дали после прекин со доењето ви се промени и менструалниот циклус или нешто друго е во прашање кај мене, вака една недела не дојам а менструација треба да добијам за 2 недели јас слабо крварам денес можно ли е некое пореметување или не е од тоа
Јас се нервирам за тебе! Сериозно! 1). Од каде дека сумамед не оди со доење???? ОДИ. Азитромицин се вика генерички. И оди со доење. Не само што ми е потврдено, туку и јас пиев и доев. 2). Рендген ОДИ со доење. Нека земат тоа докторите да се едуцираат малце! Значи после рендген ВЕДНАШ смееш да доиш. 3). Томографија мислиш за компјутерска томографија? Со контраст или без? Сигурно ако е за плуќа е без. И томографија ОДИ со доење, дури и кога е со контраст. Во август правев - и пиев контраст и венски добив. После си дојдов дома и си доев. Слободно дои! Сакаш линкови да се увериш или како? Еве ти за Сумамед. http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/azithromycin/product/ Еве ти за рендген: https://www.babycenter.com/baby/bre...or-a-breastfeeding-mom-to-get-x-rays_10370368 Еве за томографија: https://kellymom.com/bf/can-i-breastfeed/illness-surgery/radioisotopes/
Ми помина време да се редактирам, ама уште си мислам на случајот твој. Живо ме интересира, ете ти пиеш сумамед. Бебето ти е 13 месеци чинам? Ако хипотетички мора да се третира со многу јак антибиотик (од Х причини) - дали ќе му дадат Сумамед сирупче? Оти на милион деца имаат дадено. И ако детето смее да пие сирупче сумамед, зошто не би можело да цица?? Дај од млекото. Полно е антитела. https://www.instagram.com/p/CHYoo73LpAW/?igshid=7ywcix2kd7tf
Претпоставувам дека крвавиш во период на овулација. Не е тоа нешто што не се случува, но за мирна глава посети си гинеколог.
Сега сум добра, кога ми беше таква градата не сакаше да цица плачеше и не ја празнеше, па некако успеав со масажи, топол туш и бебето ја исцица градата во полузаспана состојба.
Мајки да ве прашам колку е нормално бебе од една недела да кака скоро на секој подој? Не сме биле уште на контрола,за една недела ќе одиме Мене ова малку баш и не ми е нормално
Да моето така праеше до скоро 2м рекоа дека е ок тоа и на интернет читав дека било добро после менуваат сега се дешава 1 во 24часа да се искака некогаш по 3 пати сега е веќе 2 мес
Само шо ја преспблечам,ја ставам на града почне да цица и оп ќе се искака и да не знаеш на колку време да менуваш пелена
И мене така ми правеше стално и почнав да менувам пелена после подој. Сега е 2 ипол месеци и кака 1-2 пати во денот