Мајки, бебе е 3 месеци. Преку ден цица на 3-4 часа со плачки додека ја фати градата. Навечер ептен тешко па почнав да се измолзувам и да и давам од шишенце. Последниов месец има качено само 300 гр. Дали може да ми се одбие од града бидејќи и давам од шише? Што да правам?
Moze nema da se odbie deka i davas sise tuku poradi toa sto ne moze da fati cicka ko sto treba. Sto e problemot so fatot na 3 meseci, kako do sega fakalo bebe i cicalo? Da ne ti e skok nekoj sega
Се случуваше и претходно во скок вака да прави. Инаку кога си сака она супер фаќаше. Моментално сме 14 недели. Колку пати треба да цица на ден? Да не ја форсирам ? Се случува и по 5 часа да не сака да цица.
Нуди и почесто и во различни положби... затемни ја просторијата и тивко да биде, сами вие двете. Јас што не прибав и ете после цел месец сака пак во раце да цица, и си цица убаво кога сме сами, штом слушне нешто ( глас, одење...) ја пушта и толку цицање.
I mojata isto od prv den a cue nesto ili i promrda nesto pred oci prekinuva da vlece, ne pusta ama i ne cica.
Mojata e 6 nedeli i davam koga bara ama bar da se projdeni 2 saati posto koa ja macat grcevi gasovi nonstop se buta, a kazano mi e deka treba vreme da svari mlekoto pred novo da dojde zaso vo sprotivno poveke tegobi ke ima. Navecer samo vrzuva 5-6 saati son,preku den koa ne ja mack nisto tocna e na 3
Јас уште и давам на 2 саати ( 4 месеци е ). А и на помалку и имам давано, понекогаш само утеха бара на градата, сигурност... или не е дојдадена ако нешто и го одвлекло вниманието...
Пак јас. Кога почнува да се регулира лактацијата? Кога ќе престани да ми течи млеко од градата што не се дои, додека се цица другата? Кога ќе престани во спиење да ми течи млеко? Кога ќе престанат да ми се градите тврди како камен? Можеби звучам како да претерувам, ама навистина ми е тешко. Постојано сум жива вода. Преку ден се преобекувам по илјада пати. Навечер користам тетри колку за малото за цела недела. Постелнината, јогата, сѐ ми мириса на млеко постојано. Градите навечер ми се тврди камен. Од едната дојам, од другата подизмолзувам за да намалам притисок. По 2-3ч пак истото. Ми се спие, ми се плачи. Наместо да искористам да се изнаспијам додека бебе ми спие, јас со пумпата се молкнам. Ве молам утешете ме.
Da toa e tocno uteha i e i jas koga sum i davala na 2 saati se oseka deka pomalce cica poso ne e gladna ke povlece 2-3 minuti i posle ja dzvacka ko cucla
Isto bese i kaj mene i vaka praev, nekoe vreme okolu polnok ke stanam ke gi izmolzam dvete da omeknat ubavo i ke si legnam i raat sum. Toa go pravev obavezno sekoja vecer prviot mesec. Sega veke nemam potreba sekoja vecer ama ako osetam deka se napuneti tvrdi pak isto taka samo mi doaga 2-3 pati nedelno. Inace ne e problem samo sto tece po krevet nego moite i spricaa bez da gi dopres ne moze bebe da se nacica od mlazot se davi se nervira, baska od sto se tvrdi ne moze ni da fati ko sto treba
Не сум стручна на темата, но да се потрудам да дадам некој совет. Јас проблемот со течење го решив со влошките за гради. Не користиш такви? Ако веќе и преку тоа ти течи стави си подлога непропустлива на душекот. За пумпа, јас никогаш не користев. А исто имав премногу млеко на почетокот и навечер ми се преполнуваа градите дека бебето врзува повеќе часа сон. Ако ти е многу тешко, одмолзи по малку рачно. Да ти олесни, ќе се регулира тоа за брзо. Според мене ако користиш пумпа можеш само да зголемиш лактација, што сигурно не ти е цел во моментот. Вака јас ги решавав тие проблеми, се надевам ти помогнав барем малку.
@Pacient srna шприца, затоа и ми се давеше детето. Ама почнав додека шприца да измолзувам рачно, па да му дадам да цица. Ги измолзувам навечер пред легнување и ми се чини уште повеќе и побрзо се полнат. Додуша не ги измолзувам до крај, само колку да намалам притисок,ако тоа ми е грешката.. @SophiaBella преку ден носам од тие влошките, дека носам и градник (пак кога почнува да цица, толку многу течи од другата града, што џабе е и влошката некогаш), ама навечер спијам само со широка блуза, ми е тешко да сум стегната и за спиење. Ми текна за подлогата дури сношти, не сум нормална. Сѐ дома на млеко расипано ми мириса. Кога молзам, комбинирам рачно со рачна пумпа. И не молзам за скрос да ги празнам градите баш за да не направам хиперлактација, само малку, колку тензија да намалам.
@IRBBB јас па не носам воопшто градник многу ми смета, ме стега. Јас стандард носам маица долна тие секако ми се потесни но не ме стегаат и на нив со лепенчето назад што му е се лепат влошките, некогаш знаат да се изместат ама не е страшно. Е на почетокот ептен кога ме болеа и брадавиците тогаш неколку дена носев широки блузи. Инаку и мене ми шприца и се дави бебето
Кај мене бебето е 3м уште ми тече.Изгледа кога ќе почне со дохрана и со кратењето на подоите да се намали.Инаку лактацијаѕа се регулира од 6-8недели.
@IRBBB ne znam ni jas dali moeto e pravilno jas molzev so elektricna po 10min od grada taka mi rekoa i vo bolnica a i vo upatstvoto pisuvase. Sega veke namaliv na okolu 5min i ne sekoja vecer. Na pocetokot i navecer i preku den mi se fakase molzenje zatoa sto ednata bradavica ja podizlekuvav so pumpa 2min za da mi ja fati i koa ke vidis u cel den izleglo i taka 150ml Okolu prslucite si kupiv za doenje od mothercare pamucni top mi se za preku den i vloska vnatre normalno,a za navecer zemav od onie ko bebidol od sara fashion mislam bea uste vo bremenost i tie se labavi so niv spijam i vloska obavezno. Ako se uspijam na strana od pritisok seuste mi se desava lom da se naprai. Racno molzenje epten me mrzi navecer pumpata do krevet u steker polesno mi e, maz hrci na bebe ne mu smeta zvukot, ostavam namestena so kesa/sise i posle samo ke stanam ili da staam kesa u zamrzivac ili drugiot den se frla toa od siseto i se pere se. Inaku taman se poraduvav se sredi rabotava beba pocna da vrzuva po 6 saati noke i toa pak se puni
@IRBBB градите мене ми омекнаа околу 1м, а во однос на течењето, јас не живеам без влошки за гради, искрено едно од поголемите изненадувања ми беше ова. воопшто не очекував 4+ месеци да користам влошки за гради, во бременост ги зедов онака колку да се најдат. не гледам дека во скоро време ќе престанам да ги купувам.
@Annath @Spidy @Kaetana Кој антибиотик да земам за заб? Докторката кажа да земам за да се заштитам за секој случај.