Нормално е да има пад на родилната тежина до 10%. 150гр се сигурно многу помалку од тие 10%. Биди упорна мами, колку повеќе цица, толку повеќе млеко ќе имаш. Кога и да бара, давај, за брзо ќе си влезете во шема.
Се надевам мила, зошто стварно ќе се разочарам ако не успеам, на толку читање и јутуб видеа во бременост...
Ќе успеете мила. Не успеал само тој што се откажал. Слечете се голички, имајте контакт кожа на кожа 10тина минути пред доење, галете се, мирисајте се, поврзете се убаво. И пред сѐ, не мисли дали имаш или немаш млеко, опушти се и побрзо ќе 'тргни'.
Ne se sekiraj, mojot decko pagjase sekoja ko trola 3 nedeli, mrzliv za cicanje mnogu, malce treba da go podognes so adaptirano da sobere sila.. inaku eve vekje sme mesec i nekoj den, seuste se macime so cicanjeto, sto ne probav i pozicii razlicni i kupiv 3 pumpi, pa iznajmiv na medela simphony profesionalnata pumpa, ama batkoto neke grada pa neke.. stavaj go povekje zosto jas pocnac so sise i seka sekoj podoj ceka sise i se zafrkava so gradata a mlekoto mi se bamaluva normalnk zosto on ne vlece kako sto treba..
Јас за првото немав и мака мачев со грбот, сега кога бирав оградици за второто бебе гледам перница за доење 340 ден, ај си викам за толку пари нека стои уште тоа чудо ќе му најдеме место. Верувај ми се спасив, ни грб ме боли, ни бебе е стегнато во жештина а, тоа си лежи на перница, цице в уста, уживанција
@mamaJana мама од кај ја зеде толку евтина? Јас се борам со перницата за трудници да ја наместам, ама огромна е и пак на крај се откажувам. Среќа што синко не цица долго време, па можам да се носам. До кога, не знам.
Јас да се надоврзам на темава. Близнаците беа 2400 со 2500 грама. Паднаа на тежина и сега полека качуваме нагоре. Поголемкото цица и си заспива. Помалото има жолтица па со сила го терам да јаде. Уште сме на болница. Од вчера им додавам ад и се молзам за да сум сигурна колку изеле. Малиот од 30 мл не сака повеќе никако. Девојчето јаде повеќе ама и неа и додавам за да има и за двајцата од мајчиното млеко. На малиот билирубинот му беше 240 вчера. Има надеж за дома да бегаме денес. Се надевам. Дома пораат ќе си ги хранам. Прашањето ми е дали 30 мл е премалку за бебе од 2400 грама?
Знам дека си од Битола и не знам дали имаш Ситник, ја земав од доле во ГТЦ иста цена 340 денари, без неа нема доење. Јас пошто сум многу висока две ми препорача педијатарот да ставам една врз друга зашо иначе ептен се виткам за да му давам да цица. @Емина1 да си купиш драга, ич да не му ја мислиш, ако не за доење и тебе може да ти послужи да си прилегнеш на неа околу врат да си ја ставиш
Не сум толку искусна на оваа тема, ама само за споредба моево е 1 недела старо, со 3кг до вчера беше со 30мл, од денес му сменија 45. Така да мислам дека е ок на 2400 30мл.
Да се живи и здрави близнаците. Spoiler: Фалба Пак да си се пофалам нема кај не кажав. Сестра ми има близнаци,машко и женско.На тетка индијанците уште не сум ги видела во живо, а 2 год се веќе.Ама ќе одиме здравје за Мк за некој ден и ќе ги видам.Беа на комбинирано ад и доење .Сестра ми пред некој ден ги одби. Не е малку мајка.Желудничињата им се како еден твој нокт, колку може да собере. Можеш и повеќе да им даваш ама ќе повраќаат .Уживајте и имајте долг доенички стаж.
Мојава се роди 2400, пиеше по 20 30мл на почеток. Како расте повеќе пие. Сега е 3 и пол месеци по 90-100мл ад пие
И мојот паѓаше на тежина, скоро 400 гр под родилна беше на една недела. После кога се расцица, добро ми рекоа во друга тема, почнав да се грижам да не е многу Не се грижи, не се страшни 150 грама, ќе си качува. 30мл од една града е супер, јас после подој од двете вкупно вадев толку. Не може многу да испие толку мало. По препорака на педијатар му давав од моето одмолзено после подој. И го будев на два часа, го расоблекував, чешкав и штипкав за да цица подолго. Цица, одмолзуваш и го даваш после нареден подој. Само два-три пати дадов ад од страв да не му е малку. Имавме проблем после да фати града, полесно му беше од шише, па внимавај на тоа. Ма да се решава, еве го сега шише не сака никако.
Женски беба ми е три недели, знам дека не можам да очекувам ред со цицањето, ама ме интересира колку е нормално да трае еден подој на таа возраст? Значи ние преку ден се доиме по саат ипол некогаш, некогаш за 15 мин ќе се изнацица и ќе заспие. Кога ја дојам знае да запие, па да се разбуди и да завлече, ако ја тргнам плаче, а ако ставам цуцла влече како да е гладна, и така еден подој два саата трае... Како знаете дека бебето е најадено, освен кога си заспива на града? Кога да и ја давам цуцлата?! Цело време сум во дилема дали имам доволно млеко
Ако ти останува гладно, или каката ќе е зелена или слабо ќе мочка или и двете. Ако секоја пелена е мочкана, не е гладна. Исто запримети ги рачињата. Најчесто ги стегаат прстињата кога се гладни и како што си цицаат и се заситуваат, ги опуштаат.