Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Нормално е да има пад на родилната тежина до 10%. 150гр се сигурно многу помалку од тие 10%.
    Биди упорна мами, колку повеќе цица, толку повеќе млеко ќе имаш. Кога и да бара, давај, за брзо ќе си влезете во шема.

Ula, Bicka77, Solen☀ and 1 other person like this.
  2. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се надевам мила, зошто стварно ќе се разочарам ако не успеам, на толку читање и јутуб видеа во бременост...

thelittle17 likes this.
  3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Ќе успеете мила. Не успеал само тој што се откажал.
    Слечете се голички, имајте контакт кожа на кожа 10тина минути пред доење, галете се, мирисајте се, поврзете се убаво.
    И пред сѐ, не мисли дали имаш или немаш млеко, опушти се и побрзо ќе 'тргни'. :hug:

thelittle17 and Ula like this.
  4. Емина1

Емина1 Истакнат член

Dali pernicite za doenje se prakticni mozi da spodelite iskustvo ?
    Neznam dali da si zemam
    Pozdrav

5. Luna91

Luna91 Популарен член

Имам пишано низ темиве. Мене ептен ми се погоди, ја користам многу.

6. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Мене многу ми помогна и многу ми е практична, постојано ја користам

7. LjLj

LjLj Истакнат член

Практична ептен, да не те боли грб и врат.

8. Animini

Animini Истакнат член

Ne se sekiraj, mojot decko pagjase sekoja ko trola 3 nedeli, mrzliv za cicanje mnogu, malce treba da go podognes so adaptirano da sobere sila.. inaku eve vekje sme mesec i nekoj den, seuste se macime so cicanjeto, sto ne probav i pozicii razlicni i kupiv 3 pumpi, pa iznajmiv na medela simphony profesionalnata pumpa, ama batkoto neke grada pa neke.. stavaj go povekje zosto jas pocnac so sise i seka sekoj podoj ceka sise i se zafrkava so gradata a mlekoto mi se bamaluva normalnk zosto on ne vlece kako sto treba..

9. mamaJana

mamaJana Популарен член

Јас за првото немав и мака мачев со грбот, сега кога бирав оградици за второто бебе гледам перница за доење 340 ден, ај си викам за толку пари нека стои уште тоа чудо ќе му најдеме место. Верувај ми се спасив, ни грб ме боли, ни бебе е стегнато во жештина а, тоа си лежи на перница, цице в уста, уживанција :D

10. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Каква имаш? Дај да видам слика ако можеш, да си земам и јас, чим толку ја фалите.:D

11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

@mamaJana мама од кај ја зеде толку евтина?

Јас се борам со перницата за трудници да ја наместам, ама огромна е и пак на крај се откажувам. Среќа што синко не цица долго време, па можам да се носам. До кога, не знам. :D

12. NewMommy

NewMommy Популарен член

Јас да се надоврзам на темава. Близнаците беа 2400 со 2500 грама. Паднаа на тежина и сега полека качуваме нагоре. Поголемкото цица и си заспива. Помалото има жолтица па со сила го терам да јаде. Уште сме на болница. Од вчера им додавам ад и се молзам за да сум сигурна колку изеле. Малиот од 30 мл не сака повеќе никако. Девојчето јаде повеќе ама и неа и додавам за да има и за двајцата од мајчиното млеко. На малиот билирубинот му беше 240 вчера. Има надеж за дома да бегаме денес. Се надевам. Дома пораат ќе си ги хранам. Прашањето ми е дали 30 мл е премалку за бебе од 2400 грама?

13. Dee*Tee

Dee*Tee Истакнат член

Знам дека си од Битола и не знам дали имаш Ситник, ја земав од доле во ГТЦ иста цена 340 денари, без неа нема доење. Јас пошто сум многу висока две ми препорача педијатарот да ставам една врз друга зашо иначе ептен се виткам за да му давам да цица.

@Емина1 да си купиш драга, ич да не му ја мислиш, ако не за доење и тебе може да ти послужи да си прилегнеш на неа околу врат да си ја ставиш :D

mamaJana, Емина1 and IRBBB like this.
  14. Dee*Tee

Dee*Tee Истакнат член

Не сум толку искусна на оваа тема, ама само за споредба моево е 1 недела старо, со 3кг до вчера беше со 30мл, од денес му сменија 45. Така да мислам дека е ок на 2400 30мл. :)

MilaSs12 likes this.
  15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Да се живи и здрави близнаците.
    Пак да си се пофалам нема кај не кажав(facepalm). Сестра ми има близнаци,машко и женско:inlove:.На тетка индијанците уште не сум ги видела во живо, а 2 год се веќе.Ама ќе одиме здравје за Мк за некој ден и ќе ги видам:angel:.Беа на комбинирано ад и доење .Сестра ми пред некој ден ги одби.
    Не е малку мајка.Желудничињата им се како еден твој нокт, колку може да собере:). Можеш и повеќе да им даваш ама ќе повраќаат :).Уживајте и имајте долг доенички стаж.

Kaetana, mal.ecka, Kitten and 9 others like this.
  16. forumce

forumce Форумски идол

Мојава се роди 2400, пиеше по 20 30мл на почеток. Како расте повеќе пие. Сега е 3 и пол месеци по 90-100мл ад пие

17. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

И мојот паѓаше на тежина, скоро 400 гр под родилна беше на една недела. После кога се расцица, добро ми рекоа во друга тема, почнав да се грижам да не е многу :D
    Не се грижи, не се страшни 150 грама, ќе си качува. 30мл од една града е супер, јас после подој од двете вкупно вадев толку. Не може многу да испие толку мало.

По препорака на педијатар му давав од моето одмолзено после подој. И го будев на два часа, го расоблекував, чешкав и штипкав за да цица подолго.
    Цица, одмолзуваш и го даваш после нареден подој. Само два-три пати дадов ад од страв да не му е малку.
    Имавме проблем после да фати града, полесно му беше од шише, па внимавај на тоа. Ма да се решава, еве го сега шише не сака никако.

Last edited: May 29, 2021
    Solen☀, IRBBB, Ava.84 and 1 other person like this.
  18. Luna91

Luna91 Популарен член

Јас перницата ја земав околу 350 ден во бутикот за деца Канеј во Кисела Вода.

IRBBB likes this.
  19. starfish

starfish Популарен член

Женски беба ми е три недели, знам дека не можам да очекувам ред со цицањето, ама ме интересира колку е нормално да трае еден подој на таа возраст? Значи ние преку ден се доиме по саат ипол некогаш, некогаш за 15 мин ќе се изнацица и ќе заспие. Кога ја дојам знае да запие, па да се разбуди и да завлече, ако ја тргнам плаче, а ако ставам цуцла влече како да е гладна, и така еден подој два саата трае...
    Како знаете дека бебето е најадено, освен кога си заспива на града? Кога да и ја давам цуцлата?! Цело време сум во дилема дали имам доволно млеко:doh:

20. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Ако ти останува гладно, или каката ќе е зелена или слабо ќе мочка или и двете. Ако секоја пелена е мочкана, не е гладна.
    Исто запримети ги рачињата. Најчесто ги стегаат прстињата кога се гладни и како што си цицаат и се заситуваат, ги опуштаат.

thelittle17 likes this.