Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Nema veze toa i mojata a zdrigne ika,muabetot mi bese ako toa sto ne zdrigne ne mu pravi bolni gasovi ne mora da go zdrigas neka si spie. Mojata ne zaspiva na sekoe cicanje,koga e budna si zdriga, nekad i necicana znae da zdrigne

Solen☀ likes this.
  2. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Ќе пробам па ќе видиме како ќе биде фала ти

Pacient srna likes this.
  3. marija99992

marija99992 Истакнат член

Незнам дали некој се чувствувал вака меѓутоа мене од доењево се ме боли посебно грбот и колената многу! Вчера бев на прошетка едвај издржав да одам пола саат! Изнемоштена сум бидејќи главно ја чувам сама и многу цица. Ме загрижува тоа што едвај одев немам енергија и имам болки.. а и морам да пешачам поради царскиов и д димерите.. незнам доењево ми го поремети телото.. несакам да де откажам сакам да ја дојам ама незнам многу лошо се осеќам нз што да правам ослабев 22 кила. :(

4. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

I mene me bolat kolenata, grbot ne tolku otkako pocnav legnata da dojam. Pij magnesium,mene sekoe kleknuvanje me boli. Mislev od ljuljanje beba i promena vo kilaza e ne mi tekna deka od doenjeto

marija99992 likes this.
  5. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Јади повеќе протеинска храна и убаво јади, не колку да се рече, почесто по малку. И внесувај многу течности, вода, сок, чај. И секако гледај да бидеш наспана колку можеш.

dromka, marija99992 and Ava.84 like this.
  6. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Колку имаш поминато од пораѓај? Јас месец дена и иста сум, не ме болат колената ама грбот ме боли, немам сила два чекора и одма се изморувам сакам да седнам, вртоглавици, 14 кила сум ослабена и немам нешто мн апетит некогаш и од што морам јадам со сила, само течности внесувам многу. А млеко имам на претек, се молзам по 3 пати рачно 150 мл од града, а и бебе е нон стоп на града

kostovaivana and marija99992 like this.
  7. marija99992

marija99992 Истакнат член

јас 3 месеци меѓутоа да исто немам апетит ништо не јадев.. вртоглавици исто поради слабокрвност све катастрофа имам и постпородилна депресија меѓутоа решив повеќе да јадам и повеќе течности да се изборам ради бебчо :)

Andrejaaaaaa likes this.
  8. starfish

starfish Популарен член

Женски ми треба совет. Уште пред недела дена бебка не цица убаво, се трга, се тегне, две три голтки само, и се така во круг. Мене почнаа да ме боли кичмата и осетив дека јајниците ме вртат, знаев дека почнала овулација, а еве после неколку дена ми дојде и циклусот. Знам дека тоа влијае врз млекото, ама не знам кога да очекувам дека ќе се вратиме на цицање како претходно? Ве молам некое искуство, три месеци сме.;(

Од едната града поцицува подолго околу 8 мин, ама од другава писка, се лути, и не сака да цица поише од 2-3 минути, а млекото шрица.

Мислам дека количината на млекото не ми е намалена ама цицањето на бебка е сменето, се плашам дека тоа цицање по 10мин не ја најадува. Да напоменам дека не е плачливо бебе, за да плаче дека е упте гладно, па се мислам дека се залажува со помалце млеко… и деновиве така сме безвезе… Како да знам дека и е доста кога прави вака?

9. LjLj

LjLj Истакнат член

И кај мене истово се дешава околу деновите кога имам циклус.. Читав дека може вкус млекото да менува тогаш и не им се свиѓа баш, ама тоа е неколку дена и поминува. Магнезум некаде прочитав дека помага за тоа и почнав да пијам, може помага или на бебево веќе не му пречи и тогаш да цица :) ја си продужив да го пијам секако ми е добро и за мускулите, и така се нешто ме заболува :^) а и грчевите на мускулите се почести на топлово.

Осе and starfish like this.
  10. minne992

minne992 Форумски идол

Значи не сум единствена со болки во кичмава посебно долниов дел преку ноќ , никако неможам да се завртам мислиш трудна сум :drunk:

11. starfish

starfish Популарен член

Значи после циклусот да очекувам дека ќе се вратиме во нормала?! Веќе памет немам што да правам, дали бебево е најадено или не

Осе likes this.
  12. Осе

Осе Популарен член

Колку и да не е плачка ,ако е гладна ќе плаче верувај ми.
    Кога ќе помине циклусот ќе се врати во нормала ,ама секој циклус исто ќе биде. Кај мене помагаше чајот за доилки ,уште го пијам тој период 11 месеци е бебка :)

IRBBB and starfish like this.
  13. LjLj

LjLj Истакнат член

Да, обично за 2-3 дена кај мене се враќа во нормала. Е сега може и во скок да е бебето, па тоа да е резултат на ваквото цицање. А ако е гладно ќе плаче сигурно, нема да спие убаво или ќе кенка.

14. LjLj

LjLj Истакнат член

Не е одговоров за темата, па ќе ти пишам во темата за спиењето на вашето бебе :)

Ava.84 likes this.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Има врска болки во колена со доењето? :^)
    Оти десното колено ме убива, ко раззглобено ми е, квичи на покрути движења и се мислев дека го имам оптеретено од беба в раце што е повеќе време.

16. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Бебе ми е 3 и пол недели. Прематурче.
    Од старт почна да си цицка по малку ама сека нема баш сила дека мало се успива и поале цицање му давам ад.
    Веќе 3 дена пишти, вришти и не сака да се доближи до града.
    Незнам што е проблемот.

А башка кичма ме боли, незнам дали е од пораѓајот,...а немам примено ништо од епидуралки или така нешто.

17. Oneo

Oneo Популарен член

Пред некое време пишував дека едната града почна да ми тече сама.
    Сега истата таа града, кога е полна, под пазувите ми се прави грутка, болна на допир. Кога завршува доењето е ептен мала но повторно болна.
    Го дојам повеќе на таа страна, измолзувам, но не поминува.
    Што да направам ?

18. Tea SK

Tea SK Популарен член

Здраво. Јас се спремам за пораѓај деновиве, па ќе ве замолам за совет која храна треба да се избегнува додека се дои за да нема грчеви бебето? И дали уште од сега да прекинам со истата или после пораѓај? Ви благодарам

19. Larahappy

Larahappy Популарен член

Oд тoа штo знам: газирани пиjалoци, млекo, грав, цитрусни oвoшjа, зелка, спанаќ....

Tea SK likes this.
  20. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Во текот на бременоста нема потреба да пазиш на храна. Од кога ќе си дојдеш дома треба да избегнуваш храна богата со целулоза, значи овошје и зеленчук еееептен минимално (домат може, пиперки само не живи, по 5-6 цреши, едно две парчиња лубеница итн пример само). Зелени ствари, спанаќ, блитва, марула, тиквички не. Мешунки грав, леќа, боранија, грашок не. Јатки лешници, бадеми, ореви не или 3-4 само. Благи работи исто се препорачува да се избегнуваат посебно торти со јатки. Газирани пијалоци не. Млеко свежо на минимум, само во кафе пример.

Значи може да јадеш тестенини, ориз, компир, месо, јајца, риба. Мноооогу течности, вода и чај.