Пиете чаеви за лактација зашто ви фали млеко или за квалитетот на млекото?? Јас не пијам, да не треба да почнам Дека јас имам доволно млеко, до душа еднава града веќе ми се стабилизира, уште оваа поголемава неможе да се воспостави, се стврднува уште посебно навечер.
Јас пиев до 4 месеци од прилика. По совет на лактациски консултант заради преминување од адаптирано млеко на мајчино млеко. Нема врска со квалитетот. Стврднувањето и покасно може да се јави, моето е 7 месеци и ако навечер поспие повеќе од обично се стврднува градата, а преку ден знае и да потече млеко. Така да ако ти напредува бебето во килажа и гледаш дека си цица нема потреба да пиеш.
Јас уште паничам ако пред да циџа не ми натежнуваат, мислам дека нема да му е доволно Прееска сакав да измолзам малку за не дај боже, 20мл од двете само а бебуш после пола саат кога стана си се нацица без прпблем
Јас пијам исто по совет на лактациски консултант (Јасна) по една, две чаши/шољи дневно и тоа сега на жешково како ладен чај, за одржување на лактација. А исто си имам доволно млеко и средена ми е лактацијата. Исто. Од бебе не можам на ред да дојдам да се измолзам за да си замрзнам. И јас по малку вадам со пумпа а она коа цица цица многу
Мене ми е ептен да не ми надојде па пак да мачам мака како на почетокот, таман се средив малку од малку.. Ако е за одржување на лактација ќе си земам и јас тогаш, куса да не сум
Ne zimaj ako ne ti treba. Jas taka se zeznav ostana doma lakta miks poso i mene ne mi trebase ama kuso da ne sum go kupiv na pocetokot. Na maltene sredena laktacija zemav da go dopijam ispiv edna casa i izlegov so bebe cel den ne bevme doma i edvaj cekav da si dojdam pumpa da uklucam od sto se napunija. Taa pa se nervirase nadvor ne mozese da cica deka tie teski ne faka abe haos. A da bide beljata pogolema peski bevme mislam brzo odenje vezbav na vrakanje. I si stoi sea lakta.miksot doma nit go pijam nit go frlam
Мене со една две чаши шо пијам нишо посебно не ми се дешава. Не осеќам нешо дека поише млеко ми се прави или дека ми се полнат повеќе. Пробај види ако немаш мака како Срна можеш да си пиеш
Јас сите ги пиев хип, хумана, лакта микс и плус лактил капсули Веќе 5 месеци е бебево, од пред некоја недела хип и хумана веќе не пијам тие имаат и доста шеќер. Ама лакта микс и лалтил ми е страв да ги прекинам да не се намали млекото, лактација сигурно е воспоставена, ама како што имав криза со доењето на почетокот не би ризикувала, а и на жештиниве супер ми е со чајот. Се преполнуваат градите само ноќе ако не цица воопшто, ама она ко да сака од такви гради да цица, така да сабајле ептен ужива и ќе се најаде фул
Чајот од хип за доилки за лактација пишува дека се подготвува 200 мл со 2 лажички. Колку пати треба да се пие на ден и дали може да го растварам 100 мл со 1 лажиче и колку пати?
Мајки што доите какви салати јадете што е дозволено ради создавање грчеви кај бебе прашувам. Зелка, домат, краставица не јадам, марула тешко наоѓам, смее ли пример цвекло од тегла?
Јас од самиот почеток не јадам само зелка, грав и леќа, а од овошје само цитрусните ги одбегнувам (понекогаш знам некое мало парче да портокал/цитрон да земам) . Друго се си јадам, и не сме имале проблем до сега. Уште еден месец планирам да се придржувам додека бебе не ми наполни три месеци. Потоа постепено ќе ги вклучам. Сепак ова е индивидуално, но мој совет е да си пробаш и тестираш. Пробувај во помали количини, не би требало да имаш проблем. Јас уште во првите денови јадев и уште си јадам краставици и домати. Краставиците понекогаш ги лупам, некогаш не. Секое бебе си е различно, мораш да си тестираш. Мене сеуште не ми се ризикува со леќа, грав и зелка, но доста членки на форумот пишаа дека си јадат. Сепак, не се ограничувај многу со исхраната, ти требаат витамини и тебе и на бебето.
Мајки ве молам за помош. Синче утре прсви точно еден месец. До сега е само на доење без никакви проблеми. Вчера до вечерта баш имав млеко дури сто пати се пресоблеков дека неконтролирано ми течеше. Ама вечерта бебче цицаше и градите ми станаа нели помеки и после тоа веќе не се “наполнија”. До вчера со пумпа од една града вадев по 100 мл а денес од двете едвај едвај 30 мл. Дали знаете што се случува? Ми е страв да не остане гладно бебето? Или да не ми предтане млекото? Ве молам за совет
Јас мислам ти се регулира лактацијата. Јас со пумпа не можам да измолзам ни 10мл. а бебе си цица редовно и е најадено. Не е пумпата показател дали имаш млеко или не. Твоето да е гладно ќе плачи сигурно, ќе бара уште,нема да полни пелени.. Пиј чај за доилки, бебе на гради кога сака и колку сака.
Мамаситас, како да знам дали имам доволно млеко за бебушов на почеток (до прва контрола) и дека нема потреба од ад, освен по пелени? Од болница не’ пуштија со препорака (од сестрите) да цица по 15 мин од града и после да го понудам со 30мл ад, па следно да зголемам ако го испие целото. Јас искрено нејќам да давам, дадовме само првите два дена и тоа по еден/два оброци. Бебуш има една недела и полни по 6-8 пелени убаво, има столица со убава конзистенција и боја, е сега нема ред на цицање никаков, некогаш знае да виси на цицка и по цел саат, некогаш 15 мин, спие кратко и после пак си продолжува. Прво гледав на саат и мерев, после престанав и го оставам кога сака и колку сака. Да не правам грешка, зошто моментот со ‘максимум 15мин од града’. не го разбрав баш. Дали дека е мало, па да не го изморувам? Си спие убаво, не се буди после кратко време со плачење пример. Дури и многу спие меѓу подои некогаш и по 3 саати, ама никако не успевам да го натерам да цица порано, ќе го разбудам, ќе сменам пелена и одма пак заспива, нудам цицка тоа стиска уста и не отвара . После 3 саати сам се буди и си бара. Вчера за прв пат зедов после 2 саати со рачна пупма да се измолзами едвај 20 мл извлеков од двете гради. Па страв ми беше да не му го извлечам цело млеко и оставив. Ваше мислење? Се извинувам за долгиот пост.
По пелените најдобро ќе знаеш и ако е гладно не верувам да спие,барем кај нас беше така. Ако го тргнев од града а тој не завршил,одма цимолеше и се будеше. За време немој да гледаш. Не пие секогаш иста количина на млеко, некогаш помалце, некогаш повеќе. Друго може да си направиш проблем со лактација. За ред за цицање немам ние ни сега на 3месеци, а не ни очекувам да имаме. До престанок на доење планирам да се водиме по тоа колку сака и кога сака да цица. На почеток нас еден подој ни траеше и до 45мин. Цицаше па се успиваше. Па го чепкав да продолжи и така се дури отвора уста. Друго и важно многу, пумпата не е показател дали имаш млеко или не. Бебето повеќе на гради, кога сака и колку сака. Ако не отвора уста, не го нуди, најаден е. Малечко е, нормално е да се успива,се уморува. Заследи го на инстаграм профилот на Наташа - doenje_so_ljubov има многу корисни постови. Пиј чај за доилки. Ти го препорачувам лакта микс, мене од него ми се полнеа градите. Со среќа.
Мајка баш убаво си напишала, бебе не плаче, полни пелени, си спие, сето тоа е знак дека си има се што му е потребно, на почетокот и јас бев загрижена дека градите постојано ми беа меки (бебе висеше по цел ден на града и највероватно се исцицуваше и затоа никогаш не беа полни). Еднаш пробав да се измолзам едвај 50мл од двете гради а таа напредуваше по 1.600гр месечно.Пумпата па ниту тврди гради се показател за количина на млеко, колку едно бебе може да извлече неможе ниту една пумпа. Следи си го детето, колку сака и кога сака, секој почеток е тежок и напорен, за мене може да ти кажам дека дури сега после 6 месеци малку е порелаксирано, не цица толку често а и кога цица готова е за 5мин.Ти посакувам уште долго и убаво искуство со доењето
вака по пелениве како што велиш звучи дека си ја влече потребната количина. продолжи со нудење града на 2-3 саати, не гледај на саат време на подој, кога стиска уста значи не е гладно, а и ете кога се буди самото си бара. ќе видиш на прво мерење после пуштање од болница колку напреднало, по мене треба до тогаш да почекаш пред да додаваш ад непотребно. колку молзиш со пумпа не е мерило за тоа колку млеко имаш, нека не те загрижува тоа.
Се што ти напишале членките и јас би ти го рекла. Значи ако не плаче и полни пелени и додека цица ако гледаш дека си голта убаво, да можеш да слушнеш како голта си е ок и нема потреба да даваш ад. Јас само би додала никако да не се водиш по тоа 15 минути на града! Значи тоа најголема глупост и не знам зошто така им кажуваат на сите. Мојата е 2 месеци и некогаш цица 5 минути некогаш 15 некогаш 30. Бебињата имаат вродено чувство на ситост и си цицаат толку колку што им треба. Кога само ќе ја плукне цицката, понуди уште еднаш ако не ја прифати значи е најадено. По ова води си се и немаш гајле . Ти посакувам многу успех и долг доенечки стаж а и btw честитки да е живо и здраво бебче