Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Јас завчера со Фајзер прва доза. Освен раката шо ме болеше и малце шо ми беше отечена немав ништо. Одма си доев без проблем. Ама јас по препорака на педијатар чекав малата да направи 3 месеци па да се вакцинирам :sun:

brm_brm likes this.
  2. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Девојки дали е можно од маслинки да го боли мешето? Денес е ептен вознемирен нетипично За него, немам ништо посебно ново јадено, освен 10ина маслинки. Да не напраив беља со маслинките?

3. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

На колку време ви бараат малите града? Моево мислам дека цел ден да му дозволам, цел ден ќе си шмука. Освен ако заспие или ако сама не го тргнам, нема шанси да прекине. И после скоро еден час пак бара. Иначе е 5 дена. :^)

4. minne992

minne992 Форумски идол

До месец -месец ипол ке е појке на града дури да земе ред после ке намалува. Инаку нека ти е здраво и живо бебче :)

nevermet18 and Ava.84 like this.
  5. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Моето е 2месеци и 3недели сеуште е така, цел ден да ја оставам ќе си седи хахах некогаш на два саати цица, некогаш на три, некогаш на саат и пол (facepalm)
    Само ноќе шѕо знае да поспие и по 5 часа:rofl:

nevermet18 likes this.
  6. Oneo

Oneo Популарен член

На почеток цело време на гради, немаше некој ред. На пола сат, сат, сат ипол... Тоа честото доење ме плашеше, мислев немам млеко. А тоа малечко желудниче, па кака цело време.
    Сега на 3 месеци, почна некогаш поретко да бара, може и 4часа дење да не цица а ноќе не цица воопшто.
    Ама и не секогаш се гладни, ако сакаат на града. Некогаш си ја бараат мама, сакаат близина :inlove:
    Од почеток му давам кога сака и колку сака и така планирам до крај на доење да правам.
    Заследи го на инстаграм или фб профилот на Наташа - doenje so ljubov, има многу убави совети, особено за почетници.

7. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Премногу е мало за да има ред воспоставено. Ние првите 2 месеци бевме града, града, и само града. Едвај можев да се тргнам да се избањам на раат, а поготово ноќите ми беа легни-стани цело време. :)

nevermet18 likes this.
  8. sani99

sani99 Популарен член

Мајкиии вие што бебушот ви бара цело време да цица , како се снаоѓате да пиете повеќе течности или да јадете , ние сме навикнати само во лежечка положба
    Никако во седечка положба а сакам да почнеме да се учиме и да се прилагодам убаво седејќи, ми треба помош да се навикнам убаво во седечка.. Инаку 30 дена сме, понеделник 1 месец

9. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

До мене нон стоп по неколку флаши вода; чаеви, сокови, јадење маж деливери и така.. Ама ние поретко цицаме во лежечка положба дека сакаме само во раце да сме :drunk:.

Pacient srna and marta993 like this.
  10. Oneo

Oneo Популарен член

И ние сме повеќе во лежечка положба.
    Сега е поголем, го оставам некаде да лежи дури јадам,пијам нешто.
    На почеток дури беше мм тука тој ми носеше се, а сама со бебе, се околу мене си оставав. Чекав да се успие убаво, па да јадам. Не јадев редовно, поручек ми беше во 12часот.
    За полесно да го навикниш во раце, и дури не цица држи го во таа положба.
    Во седечка положба мене ми полесно да го наместам на града, во лежење се изместува цело време.

11. Верче4

Верче4 Популарен член

Мајки како складирате млеко во фрижидер? Ќе морам да бидам излезена подолго време, а нема да можам да ја носам со мене. Пробав да молзам ама многу малку вадам па ќе морам на повеќе пати и да мешам. Ама незнам како правилно се складира. И колку мл е доволно за еден подој за бебе скоро 2 месеци од прилика?

12. Larahappy

Larahappy Популарен член

Бебе има 3 месеци сакам да се вакцинирам, нo се плашам и да не му наштетам дека цица.
    Педиjатарoт ми рече да пoчекам и сега цела сум вo прашалници.

13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Јас денес ја прашав мојата..ми рече вакцинирај се.

Larahappy likes this.
  14. Chrysanthemum

Chrysanthemum Истакнат член

И јас се консултирав со педијатар, рече дека е ок.
    Бебе кај мене беше 2++ кога примив прва доза, одма после неколку дена таа си ги прими рота и шестовалентната. Немаше никакви реакции кога јас примив, а за нејзините имаше минимална покачена температура, највисоката измерена и беше 37.1.

Ти со примање на вакцина, по некоја логика, можеш да и префрлиш антитела со млекото, нешто што веќе до сега го имаш направено и со веќе постоечките антитела во твојот организам.
    Ова е мое размислување, одобрено и продискутирано со педијатар.
    Размисли си и одлучи си што е најдобро според тебе.

Larahappy likes this.
  15. Емина1

Емина1 Истакнат член

Мајки бебе е 4 недела и пол ,, на почеток полнеше по 5 - 6 пелени.. супер напредува на килажа , но последните 2 3 дена има помалце по 2 макс 3 пеленки и тоа не мн полни , само на доење е , го дојам на2ч околу 8 подои во 24ч
    Загрижена сум дали имам доволно млеко пошто има помалце пеленки а е мирен не е плачлив
    Кажете совет.

16. Vase89

Vase89 Истакнат член

Majki moeto bebebce samo 7 dena staro na pocetokot prvite 2 3 dena bevme na dohrana dodeka mi dojde mlekoto sega sme na dodnje mnogu retko dohrana sega si bara na sat sat ipol da si cica no nekogas place se luti vristi nejke da fati i idavam moe mlekce ako imam izmokzeno ako ne ke i dadam malku dohrana sovet majki sto da pram dali e normalno taka ili i uste edno prasanje toa sto se odmoluzuvam smeam li u frizider da go stavam i dali se topli posle toa

17. Tea SK

Tea SK Популарен член

Јас би те советувала да исфрлиш шишето ако ја дохрануваш со шише. Полесно и е да влече млеко од цуцла него од града. Најверојатно поради тоа ти плаче на града, се мачи да влече.

18. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Кажете лек за разранета брадавица? Мачкам ланолин, но нема некое подобрување. И дали може да дојам на таа града додека ми е разранета брадавицата, штетно ли е тоа за бебе?

19. Oneo

Oneo Популарен член

Прво не гледај на часовник, мало е уште нема никаков ред.
    Друго, ако е гладен сигурно ќе плачи, нема да спие,ќе има скроз празни пелени и слично.
    Не мора да значи дека секогаш ќе има ист број на пелени. Некогаш повеќе некогаш помалку. Плус и повеќе мочани пелени можи да има.
    Штом си напредува добро, јас мислам да го оставаш да си спие и да си цица колку сака. Јас мислам да не се загрижуваш непотребно. Само мое мислење, најдобро ти си го знаеш бебето.

Како претходно што ти кажале, исто мислам, да тргниш шише скроз.
    Јас од почеток го дохранував, ко ќе завршеше со доење, ама со шприц.
    Шишето тече само и станува мрзливо, не сака да влечи после.
    Ставај го повеќе на града, моето по цел ден мислам беше на гради, дури се научи убаво да си цица. Малце и помогни му со нежно притискање на градите, кога веќе не влечи само.
    За чување на млеко види тука
    https://zdravobebe.mk/doenje/se-sht...e-chuvanje-i-skladiranje-na-majchinoto-mleko/

Еве некои корисни линкови:

https://zdravobebe.mk/doenje/prvite-40-dena-so-koja-dinamika-se-odvivaat-podoite/

https://zdravobebe.mk/preporachani-statii/dali-bebinjata-treba-da-gi-doime-pratejkji-go-chasovnikot/

IRBBB, Емина1 and kostovaivana like this.
  20. Babycool

Babycool Истакнат член

Јас од овој сум презадоволна,направен е на природна база,кога треба да доиш не се мие пробај. 20210905_104420.jpg

Lilijan7 likes this.