Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Ако си цел ден на свадба користи ги паузите помеѓу матично, црква и ресторан. Пред да одите во ресторан надој го и измолзи се во шишенце 50-60 мл. Тазе одмолзено стои 3-4 часа на собна температура. Доколку го ставаш во фрижидер не го оставај на вратата од фрижидерпт туку на полица во задниот дел. За да се стопли мајчино млеко од фрижидер, треба во сад да зовриеш вода и да го спуштиш шишенцето со млеко за да се загрее. Никако не загревај мајчино млеко директно на рингла.

Kaetana and sweet.woman like this.
  2. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

фала ви многу знаци доволно е 3 4 часа ако не се расипува а и близу ми е ресторанот. ама највеќе ми е оти моето не цица под сат па да знам кога да му дадам. оно знае да цица да цица ке престане и после 10 15 мин па да цица затоа викам подобро да се измолзам

3. Bibi 88

Bibi 88 Активен член

Мајки се напив беналгин, цела ноќ имам јака главоболка. Да одмолзам и да го фрлам тоа млеко? И колку време барем да не доам?

4. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Здраво мамички јас сум нова мамичка :D една синчето се роди пред 10 дена убаво си цица сега засега сакав да ве прашам дали е многу растојание на 3 саати да цица толку ми спие меѓу 2 доења а ми е жал да го будам и јазичето му е цело бело дали е од млекото?

Mekuska likes this.
  5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@Едно Чупе и мене ме интересираше и прашав кај што одев на часови и вака ми рече сестрата- првите 3 недели на 1 и пол час до 2 часа обавезно по 20 мин подој - 10 мин на една града, 10 на друга. После тоа до 3 месец на 2 и пол часа до 3 пак по 20 мин, но еден подој една града за да се користи и поквалитетното млеко. После доењето малку се празни рачно или со пумпа таа од кај што не цица за да не дојди до застој на млекото. Ама ова во теорија, за пракса искусните мамички.

Едно Чупе likes this.
  6. zuto

zuto Форумски идол

Јас не би ти препорачала да броиш саати, минути, подои и да го будиш бебето, особено ако добро си напредува. Тоа ќе стане и само ќе побара кога ќе биде гладно. Кај мене од кога се роди подолго од 7 минути нема цицано. Никогаш не сум го будела. Само му го продолжував цицањето оти одма заспиваше. Јас по книга не го гледав моето, по инстинктот се водев. Ќе си фатите ред со време, ќе видиш.
    Нека ти е живо и здраво :)

blessed2, Kaetana, Mekuska and 3 others like this.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Gledam ne ti pisale za jaziceto, ako normalno cica ne se trga od tebe znaci od mlekceto e.. no pazi i soor da ne fati, so sterilna gaza pomini kaj jaziceto vidi dali kje se otstrani beloto.. :) i vidi dali ima od strana na ustata belo..

Едно Чупе and zuto like this.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Доењето не е математика бе мајки :)
    Нека цицаат кога сакаат колку сакаат

9. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Епа зато прашувам оти патронажната истата лекција ми ја кажа а син ми цица на 3 саати еднаш реков ајде ќе го будам ама кога не сака не сака и го оставив да спие.А столицата му е златна значи најадено е.Еве сега 3 саати спиеше и не го ставив одма на града решив да си поиграм со него па го капевме и се направија 4 саати па не се „пожали“
    Фала да се враќаат само убавини ;) и ние не сакаме така не тераат докторите ама затоа сте вие тука да не поучите нас неискусните мамички :D

Тоа е како кандида? А за устето кога му е посуво му се прави бела корупка тоа сум сигурна дека е од млекото.Значи со стерилна газа ок да знам фала :hug:

:lol:

kristina.k likes this.
  10. darcy

darcy Популарен член

Тоа 10 минути од града е тотално промашен совет, иако го даваат некои патронажни. Ако бебето побавно цица, така никогаш нема да стаса до задното, покалорично млеко. Плус, некогаш му треба и пола саат и повеќе за подој, немојте да го прекинувате на сред цицање.

Kaetana, zuto and Едно Чупе like this.
  11. victoria

victoria Форумски идол

I jas dobiv sosema sprotiven sovet.. Koga saka kolku saka bez da gledam vo casovnik. Edibstveno mi bese napomeneto... Eden podoj edna grada, drugiot podoj od drga grada. Za bebus da iscicuva i da doagja do pokaloricnoto pomasno mleko.. Ne ona blago pocetno

darcy, Mekuska and Едно Чупе like this.
  12. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Мене тоа никој не ми го кажа ама така почнав инстиктивно.Го префрлувам и на другата само ако ми е ептен најдојдено млекото за да омекни малку.

13. kallias

kallias Популарен член

Sakam da prasam eve tie mamicki na vtori bebcinja, dali so vtoroto dete pobrgu doagja mlekoto i pogolemi se sansite da imam povekje mleko? Bidejki so prvoto dete mi dojde mleko posle 5, 6 dena od poragajot i nemav mnogu mleko, maliot mrzliv bese ne sakase da fati cice pa morav da se molzam za da mi doagja mleko i da go hranam so majcino mleko, no pak nemav dovolno i morase i vestacko sa pie, a piev se i sesto i nisto, tocno 2 meseca imav mleko i posle postepeno mi se namali do skroz recisi i posle samo na vestacko bevme.
    E sega so ova zdravje boze koga kje se rodi si vikam deka vtoro dete e moze kje imam odma mleko oti razraboteni se zlezdite neli i moze i povekje kje imam pa da si cica samo da ne i davam vestacko.. Sto mislite vie mozno e?

14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Тоа за по 10 минути на една па 10 на друга ни го кажаа за дури е колострумот, а после 3 недели исклучиво на една по 20 минути и повеќе, па нареден подој на друга.

mariz likes this.
  15. bella.s

bella.s Популарен член

Cupe,nemoj da go budis,osven ako malku napreduva,inaku i mojata bese isto,koga ke se uspiese i na 3,4 saata cicase a napreduvase super..

Едно Чупе likes this.
  16. Mekuska

Mekuska Популарен член

тоа се завису од тебе мајката,од твојот организам,али бу требало да ти надојде млеко.порани оти викаш со второ бебе ке си, јас со првото и сега со второто ненав проблем за доагање.на млеко веднаш.дојде. постојат чаеви неја пишат мајките што ги употребуваат за млеко да има повеќе

17. Mekuska

Mekuska Популарен член

мајки мојот син на 29прави 4месецс.и сеуште мака мачеме за цицање,јако почна така да ми праве да не сака да цица од 2месеца еве сега ке праве четири.и се зорле си цицаме, сами без галама,тој плаче ја држам цицка во уста,тој се тегави,јас не попуштам ми требаат 10мин да фати цицка после цица.мака мачам мајки само да не се одбие

18. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Кај мене исто беше и со двете, требаше некој ден да пројде да ми дојде млеко. Во однос на количината со второво сега имав повеќе млеко, подобра лактација, а не пиев и не јафев се и сешто за демек подобрување. Сега пиев само доста вода и чај за лактација, и многу слабо јадев.

19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Ова општо за сите нови мами. Не гледајте на саат. Советите за саати се многу стари и погрешни затоа што не секое дете цица исто. Ете, кај Жуто бебуш цицал максимум 7 минути, кај мене беше по 20 минути од града, и повеќе.

За тоа дали една или две гради, исто така си кажува детето. Ако го прекине подојот на едната града, нудете ја другата. Нема правила.

Ако мислите дека немате доволно млеко, нудете ги двете за стимулурање. Најважно е како напредува детето. Ако напредува добро, супер. Ако не, важат други правила...

20. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Веќе гледам дека е така само си кажува кога е гладно.Еве еднаш до 2 пати денот се случува растојанието да е и на 4-5 часа па на советувалиште го однесовме и 2 900 беше а 2800 се роди.За 2 недели машала си ги врати 200 грама на болница што ги изгуби и плус 100 грама.А почнав и со цуцла оти кога и да заплачеше јас на града го ставав и не одбиваше ама еднаш цело млеко не да го поврати туку назад му се врати значи се прејаде :D а лаком е машала само да имам млеко колку што е лаком ништо друго не барам :)