Ние почнавме со маратонско доење. Ама ако, секако е ко морковче од жолтицата. Брадавиците ми се лом. Првите неколку секунди солзи ми течат од болка. Едвај чекам да се навикнат или јас ќе се навикнам прво. Сакав да прашам дали мора да има треска или болка на поголемо надоаѓање на млеко? Јас ништо немам осетено, само класичното полнење и истекување на млекото. А само се доиме, редовно полни пелени и не плаче после. Среда сме на контрола, ќе мислам дали е доволно до тогаш.
Девојки ај хелп што од месо јаглехидрати протеини внесувате и што избегавате за повеќе лактација и масти во млекото?Некако многу водесто ми е од денес млеково
D3+k1 i omega dha na babytol i dvete posle 8miot den od raganje se davaat do napolnuvanje na 3 godini
@kristina.k Радувај се, произведуваат млеко онолку колку му е потребно на бебо, и си исцицува доволно штом си е мирно. Леле кога ќе се присетам пред 4месеци, бетар бев, зошто ми се мали и меки градиве, не ги чувствувам полни, милион зошто. Ако цица како брат му 2ипол години, ќе ги барам под коленици Нека се само здрави и живи, ние се ќе издржиме
Мајки ај едно малце можи безвеза прашање. Пример ако измолзам сега 30 мл, млекото може да стои до 4 часа на собна температура. Но по 2 часа сакам да домолзам уште, може ли да домолзам во истото шише кај шо веќе стои првото млекце 2 часа или морам да го дадам, па скроз во чисто шишенце одново да полнам?
Јас така не сум мешала, земи си стаклени шишенца на канпол од зегин по 100ден се, мене ми се одлични за складирање.
@LaDyDoLl и кај мене првото толку цицаше, веројатно памти телото па полесно почнавме овој пат. Само болките во брадавици да се средат, нека цица колку сака.
Млекото е совршена формула такво какво што е. Нема слабо или јако млеко. На почеток на доење млекото секогаш е поретко и поводлесто оти треба да ја задоволи потребата од вода, оти со вода се почнува на 6 месеци. Потоа со цицањето надоаѓа погустото односно покалоричното млеко што треба да ја задоволи потребата за храна. Во храната треба да уживаш и да јадеш се што ти е мерак. Бебе често на цицка за стимул, ништо друго не треба.
Јас искрено не знам што да јадам. Педијатриве ова не тоа не, и за некои јадења во прашалници сум сега смее ова или не?
Вака, педијатрите не се експерти по лактација. Денеска имаме цели клиники само за лактациски консултации и експерти и тие се согласни дека храната во најголем процент не влијае на грчевите. Дека мајката мора да ужива во храната што ја сака и што и носи задоволство. Може да се погоди да јадеш нешто и бебето да има грчеви и тоа да биде само коинциденција. Ако се повторува можеш да го исклучиш конкретниот намирник. Ама не треба да си кратиш ништо пред време. Грчевите се неминовни. Цревата мора да им проработат. Некои бебиња се посензитивни и ќе ги поминат поинтензивно, кај некои бебиња ќе биде полесен случај. Советот од експертите е да си јадеш се што ти е мерак, оти тоа тебе ти претставува задоволство и ти лачи хормон на среќа, во време кога си соочена со многу предизвици секојдневно околу бебето да не си кратиш од нешто во што иначе уживаш. Имам често пишувано, еве тука имам копирано мислење на доктор Њуман кој го следев уште во првата бременост по совет од Нате. Малку е подолго ама ако сакаш да си прочиташ. И нормално можеш да го следиш, долгогодишен експерт во поле лактација со своја клиника за истото. https://forum.femina.mk/threads/Доење.800/page-952#post-6212464
Немав ни јас. Можеш да ги мешаш млеката од две различни молзења само на иста температура. Или двете на собна или двете во фрижидер.
Здраво мајки, Помош околу тоа нешто што се вика "ред". Знам дека бебето ми е мало за ред, 4 недели има, ама буквално немаме никаков ред во однос на доење и спиење. Значи некогаш цица на растојание од пола саат, некогаш еден саат, мнооогу ретко на растојание од два саати, некогаш цица 10 мин, некогаш и по 40 мин седи на града..... Плаче за заспивање и се' се врти околу тоа да се смири, а се смирува само на града, и всушност цел ден е на града. Имам и рани и болки во брадавициве, не можат да ми се одморат ни малце. Само што ќе се намачкам со ланолинот, ете го бара да цица Како се доаѓа до некој "ред" на пример цицање, па спиење......и цицање на 2 саати?! Може глупаво е прашањето, но стварно сме хаос дома. Имам и друго дете дома 4 годишно не можам да му посветам ич внимание заради тоа што немаме ред. Тоа ми порасна на Ад, да нагласам и затоа ова ми е тотално ново и различно искуство со доењево
@Bizbiz правила и ред кај бебе тешко може да се воведат. Еве го 5 месеци, 5 пати нема цицано на два саати. Плус неколку дена почнав со цврста храна и тој по 5мин бара цицка. Мало е многу за да има некој ,, редослед,, ако може да се каже али не значи дека и кога ќе потпорасне мора да биде се по редослед. Не се машини па да се штеловаат
Devojki dali nekogash osekjate griza na sovest za nekoi raboti povrzqni so vaseto malecko ? Jas deneska se osekjam taka cel den , nie sme na dienje i po potreba adaptirano, sinokja bev izlezena pa maz mi koa stanala i dal AD, deka koga se molzam mn malku vadam Deneska se osekjam kako najuzasna mama, jas izlezena imajki mleko , deka navecer imam najmnogu mleko taa piela AD