Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Mucika

Mucika Популарен член

Од кај ви ова со проширување на желудник? Не можеме да контролираме колку цицало. Ако се прејаде ќе бљуцне. Кога ќе потпорасне само ќе си регулира. Така да се ширел желудникот ќе сме мереле до капка млеко.

Autumn Love and Freckles. like this.
  2. Freckles.

Freckles. Популарен член

@Mucika остај ме, си изнаоѓам ја глупости за нервирање. Значи нема врска размислувањето? Јас секако не му бранам, педијатарот дури рече преку ноќ кога се преслекуваме да не му давам да цица, ама како кога си бара?!

3. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Не знам што да ти кажам, мислам дека вакви студии не се правени. Со векови сме хранети на барање, ваљда не сме сите со проширен желудник :?:.
    Плус не секое цицање е нутритивно, има и ненутритивно цицање кога бебето само се смирува на града, а притоа го вежба самиот акт.
    Сѐ ова што го наброја е очекувано во првите месец-два. Убаво е да има пример на два саати по еден квалитетен подој, за да може да се одмори до следно, бидејќи ако е многу уморно ќе повлече 5-6 пати и ќе заспие, ама за брзо ќе се разбуди дека сака пак.
    Затоа мора да се обезбеди добар фат на града и да се прати дали бебето голта. Но секогаш се остава бебето да диктира фрекфенција на подои бидејќи немаме контрола колку исцицало. Секој вишок ќе го бљуцне.

Mom's_life, Animini, Bizbiz and 2 others like this.
  4. Mucika

Mucika Популарен член

Да не отварам по картони сега да барам, ама имаше првиот месец за 1 недела пола кг качено и исто реков леле претерав. А претходно имаше нешто 15 гр на ден качувано. Тогаш докторката ми рече подобро повеќе од колку помалку.
    Голем раст кај доените деца нема предиспозиции за прекумерна тежина во иднина како кај тие на ад, па не е толку сериозно.
    Друго, се прави тој контра ефект на почетокот кога бебето е плачливо од грчеви и оно мисли дека со цицање ќе се смири ама тоа трае минимално и уште повеќе после му се оптеретува стомачето и пак плаче од мака и така во круг, затоа тогаш е подобро само да го чуваме близу нас него ли да нудиме храна. Ете тие 70 гр на ден тогаш кај мојата беа од ова, а не од што е гладна. Ама тоа ќе си видиш на мерење.
    Ако мн цица и се прејадува ќе бљуцне, може да го боли меше, ама дека ќе се прошири желудник не ми кажале. ;)

Freckles., V.N. and Autumn Love like this.
  5. V.N.

V.N. Популарен член

Ајде јас ко глуп и поглуп
    Каде ги следите тие скокови? Има апликации или? Стварно не сум упатена, а некако и баш немам време да гуглам

И ко сум веќе тука...со железо како стоите? Јас цела бременост бев топ, сега гледам 5,9

Eli23 likes this.
  6. Freckles.

Freckles. Популарен член

Мислам беа 3,6 недели, 3, 6, 9 месец

Eli23 and V.N. like this.
  7. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Има апликација, the wonder weeks се вика

V.N. likes this.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

6 недели викате а? Затоа бебка е повампирена :D
    Туку, млеко кога измолзувам како се чуваше?

9. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

О, ти се олесни, а јас уште со меше те мислам. :D Каснам Џулс, ама сакам да честитам. Жива и здрава да ти е, радости и убавини да ја следат. :l:

JuLleE likes this.
  10. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Јас по ова се водам
    IMG_20220903_131450.jpg

TralalaScorpio and JuLleE like this.
  11. V.N.

V.N. Популарен член

Ама ова глеам нешто 4-5$ или?

12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Фала, да ти се враќаат само убавини :hug:

Lianna Anna likes this.
  13. sweetgirl92

sweetgirl92 Популарен член

Да апликацијата се плаќа. Можиш и по ова да си пресметаш.

Attached Files:

V.N. likes this.
  14. TheGoldenPeach

TheGoldenPeach Популарен член

Мајки, две недели како сум породена, бебуш е само на цицање, додавав и молзено по околу 30 мл три пати на ден, но веќе три дена не и додавам оти гледам се заситува од цицање, често бљуцнува, полни пелени, длабоко заспива по цицање и бара на 2 часа и повеќе.

Но, јас би сакала да измолзувам и складирам млекце за во вонредни случаеви ако треба некаде да излезам без неа, да има дома да и дадат.

Пумпа имам рачна на Медела ама никогаш немам измолзено повеќе од 40 мл и тоа во најдобар случај. Дали ако би купила електрична пумпа ќе успевам да молзам повеќе или исто ќе биде? Да не купувам за џабе само пумпи, а капацитетот на моите гради при молзење да е само толку?

Eli23 likes this.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Толку ти е капацитетот. Молзи и складирај од еден ден. Само внимавај да не предизвикаш хиперлактација.
    Со рачна на медела вадев по мин 150 дури и 180-200 од града.

TheGoldenPeach and Autumn Love like this.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Не треба да купуваш пумпа.
    За во најкраен случај имај дома и готово ад и ад чисто помирна да си.

17. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Не, баш спротивно. Наместо да купува ад, треба да купи пумпа.

fana likes this.
  18. fana

fana Форумски идол

Абе јас не оти знам... По аналогија ко кај нас реков да не му се прошири желудничето... Нели ние колку повеќе јадеме толку повеќе ни се јаде (facepalm) можи не е така кај нив не знам :tmi:

Нова тактика од денес ќе применам затоа што приметувам дека кога е гладен многу, не сака да цица и плаче мафта со рачињата се турка. Затоа прво му правам малку млекце адаптирано му го давам за да му се смири онај голем глад и после си го ставам на града и си цица супер не се успива одма туку си цица.
    Ајде и вака да пробаме.
    Многу сакам да цица колку што имам толку, малку ама да го исцица. Ми напоменаа од интензивна во Скопје и тука во Плодност дека многу е важно тој да цица.
    Не летам во облаци, знам дека може ние нема да дојдеме до степен на ексклузивно доење ама ете така во мазење нека си цица :inlove:

mal.ecka, Coco31, Eli23 and 4 others like this.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Ќе измолзи повеќе со пумпата?

20. Mucika

Mucika Популарен член

Какви се тие вонредни случаеви колку често, колку млеко сметаш дека треба да имаш замрзнато? Млеко се молзи и се мрзне ако имаш вишок, а не за залихи да правиш. Така може проблем да си направиш и лактација потешко ќе се регулира, а и реално не е којзнае колку потребно, за час поминуваат првите месеци. Ако имаш потреба да оставиш ќе измолзиш тогаш. Пошто викаш 40мл молзиш, измолзи 4 дена по еднаш на ден 40мл и замрзни си ги, ќе имаш 4 ќесички по 40 мл страв да ти држат. Ако сака уште ќе му дадат ад и готово. Ако преминуваш на ексклузивно молзење е друга приказна.