Икони

Discussion in 'Религија' started by Saxobeat, Apr 9, 2012.

1. simez05

simez05 Истакнат член

Кој се моли на мајка Тереза бе што збориш цц.. И плус мајка Тереза има добиено нобелова награда за мир за разлика од тебе што дремеш дома и на нет. Мајка Тереза им помогнала на многу сиромашни луѓе од различна вера а и плус ништо не знаеш за мајка Тереза гледам отвори Википедија... И јас го имам прочитано Куранот ама не најдов деа ке совршен туку ми личи на поезија повеќе која се повторува цело време, а и плус муслиманите веруваат дека Мухамед отишол на месечината со коњ со вградени крилја... Епа они не веруваат дека Исус одел над вода и веруваат во ова не разбирам... Мислам и двете се несватливи работи ама тоа за Мухамед повеќе и јас како христијанин мислам дека Христијанството е вера која дава повеќе слобода и еднаквост помеѓу маж и жена, иако не верувам на се што пишува во Библијата ама повеќе ми се допадна Библијата од колку Куранот мое мислење. Сакам да ја прочитам и книгата на Евреита ако ја најдам со превод ама тоа да смениш вера е глупаво си ја уништуваш традицијата што некој се борел да ја задржи 500 години под ропство...

Rama likes this.
  2. rose60

rose60 Истакнат член

Дали седам на дома и на нет малку полека ; ) За мајка Тереза баш сум читала и тоа што добивала награди и што помагала сега треба да биди светица и на икони да ја има , ако не си се информирал информирај се дека планираат да биди светица на икона :) А за вера тоа си е лична работа, ако земам да пишувам тука во библијата колку грешки има и колку несалам работи пишува тука до вечер нема да стасам да ги пишам тука, така да воопшто не ми е гајле што си пишал ти или некој Трајко, Петко, Петкана , Стојна , Стојанка дали еврејска ако сакаш и индиска прочитај кај што се молат на кравите абе воопшто не ми е гајле.

3. Daydream

Daydream Популарен член

Мајка Тереза ќе биде прогласена за светица кај католиците. Ние православните немаме апсолутно никаква врска со тоа. Така што @rose60 не се секирај, нема да се молиш на мајка Тереза. И те молам, прави што сакаш во животот, оди кај сакаш, менувај вера, твое право, ама воздржи се од навреди. Никаква култура немаш, познавања уште помалку, нит па знаеш да се изразиш како што треба, веднаш навредуваш.

4. rose60

rose60 Истакнат член

Не навредувам на пример : Глупав глупачка итн такви зборови, си се одбранувам себеси од некој што ме цитира за нешто што не ме интересира.
    Ако сум немала познавање , израз итн не ми е гајле ни пак ме интересира туѓото мислење да се докажувам некому.

5. simez05

simez05 Истакнат член

Па јас не реков дека ке извршувам команди во тоа што го пишива во овие книги напишани 1400 / 2000 години пред нас како муслиманите што прават, 21 век е не можеме да извршуваме нешто што го пишува во овие книги како на пример пишива во куранот да им се отсечат рацете на тој што краде итн и плус во тој хадисот или како се вика што го напишал Мухамед има мн бесмислени работи,... Ако си е лична работа и како што рече секој може да верува во што сака зошто почна да пишуваш тика христијантсво вака икони незнам што а знаеш дека ке се шират навреди ако ти се мења вера оди смени не мораш да одиш на улица и да кажуваж на сите дека ке мењаш вера.. и плус не веруваат во крави не и "служат" на кравата индијците хаха веруваат во повеќе богови и јас не знам во кои... Е.. една команда само да те прашам нешто чим се знаеш османлиите ни го правеле ова -> што е тоа "џизија" што го пишува во куранот знаеш ли?

anaja1 likes this.
  6. Petar Kadinovski

Petar Kadinovski Активен член

ЕВЕ НЕШТО ОКОЛУ СВИЊАТА. ТАКА ВЕЛИ ГОСПОД БОГ А НИЕ ГРЕШНИЦИТЕ СМЕ И НАД НЕГО. СЕКОГАШ ВАЖАТ НАШИТЕ ПРАВИЛА. СЕПАК ГО ПОЧИТУВАМЕ БОГ. ИРОНИЈА!

(Isa 66:15 [Библија (Константинов ‘99)])
    Зашто, еве, Господ доаѓа со оган - воената кола Му е како виор - за да го излее Својот гнев во јарост и Своите закани во вжарен оган.

(Lev 11:8 [Библија (Константинов ‘99)])
    Не јадете го нивното месо, ниту да се допирате до нивната мрша - тие се нечисти за вас.’

(Deut 14:8 [Библија (Константинов ‘99)])
    А свињата, иако има раздвоени копита, не прежива; нека биде нечиста за вас. Не јадете од нејзиното месо ниту допирајте ја нејзината мрша.

7. Petar Kadinovski

Луѓе не се вреѓајте и не се расправајте вака избезумени. Форумот е да изразиме мислења и да добиеме нешто плус информација. На ниту еден странски форум не сретнав вакви навреди како ние Македонците што знаеме да се изразиме.

Во врска со светци треба да знаеме на каков начин да пристапуваме кон нив. Јас можам само на Господ Бог, Исус Христос и Светиот Дух да им се молам. Исто како што тоа го правеле сите луѓе кои се на земјата и за кои Библијата многу јасно го изнесува тоа. За светците што така ги нарекуваме сметам дека се службеници на Бога и чести и слава им што го шират христијанството. Нешто слично со стариот завет е Мојсеј, Илија, пророците. Но ако видите во Библијата, Бог никаде не вели молете им се и кланајте се на нив. Но сепак се почитувани. Епа нешто слично мислам дека е и со светците.

Но мислам дека нешто погрешно се прави кога ќе земеме да се молиме по иконите, на светците, да оставаме пари што не знаеме за што ги оставаме, па се чинат и прават триста чуда и метани. Некако сето то ами личи на одалечување на вистината и на заповедите кои Бог ни ги даде и кои Исус ни ги потврди. И сега наместо да се радуваме на Исус како наш спасител и да го почитуваме Бог со се што ни заповедал, ние како да сме целосно излезени и заборавени од сето тоа.

Не знам што да кажам, но навистина е збунувачко. Во новиот завет се говри дека ќе видиме многу чуда. Нашите синови ќерки ќе пророкуваат, ќе имаат виденија и се е тоа ОК, но никаде не се вели да се поклонуваме и да им се молиме.

Секој си знае по себе што треба да си прави. Но вистината е само една. Во денешно време мора се да се проверува. Така и Бог вели дека мораме да го испитуваме писмото и добро да го проучуваме. Не само површински да прочитаме и да се држиме за одреден стих како слепец за стап. Целата Библија е напишана во хармонија. Стариот завет е оправдан со новиот завет. Сите одговори од стариот завет ќе ги најдеме во новиот завет и сите одговори од новиот завет се состојат во стариот завет. На крајот сите работи се поколопуваат. Но треба време да се разбере се и најважно е да се молиме Светиот Дух да не води додека проучуваме.

А ова со Мајка Тереза за светица е смешно. Таа не е ниту некој вид маченица. Жената беше хуманист. Веруваше во Исус и твореше по делата на Исус. Ако е така веројатно на светот постои друга особа која истото го прави па не ја ни познаваат луѓето. Сепак светот е тоа, секако дека ќе ја прогласат, тоа веќе ни е јасно. Е сега наше е дали ние ќе се молиме на Мајка Тереза и ќе и оставаме парички и ќе го красиме домот со икони од Мајка Тереза.

Зарем сето тоа не изгледа на многубоштво на некој начин? Нека се најде некој паметен што навистина знае да ми го разјасни овие одговори со точност, не да ми одговарате со празноверие и напаѓање. И јас барам одговор на сето тоа.

8. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

@Petar Kadinovski

Нека не те буни она со свињата и животните.Прочитај го стариот завет неколку пати се мењавани правилата за животните кои да се јадат кои не и тоа само во стариот завет.Не само со свињата туку има и многу други нешта кои се изменети во новиот завет за разлика од стариот.Тука се и обрезанието,женењето со роднини кое во почетокот беше дозволено па потоа во стариот завет забрането.Самоубиството кое има пример како во стариот завет некој се самоубил и не му се смета за грев а сега во новиот завет е забрането.Итн.За се тоа сум размислувал и сум имал одговори ама сега поминало многу време и да ти објаснувам нема да можам да ти ги доловам речениците.Подобро моли се за мудрост и верувај во православната црква бидејќи нема никаква грешка.

Она со молењето на светците сигурно го имаш како повод од последниот проблем што стана кај отците на МПЦ за молитвата "Пресвета Богородице спаси не! ". Некои се фатија за формата на реченицата иако сум убеден дека нема никаква разлика од "По молитвити на Пресвета Богородице Господи спаси не ."Токму тука може да се каже буквата убива ,а духот оживува.

Со поклонувањето на иконите има многу објаснато во темава наназад ,а и во други теми.Не е добро да се повторуваме туку подобро прочитај од претходно прочитаното.И не заборавај на иконите кои мироточеле некои и изобилно.

Така да нема никаков проблем со православната вера по никој основ,освен филетизмот што се наметнува
    .
    Еве на пример каде ние се заплеткуваме во филетизмот.Викаме не го даваме името македонска по никој основ.Ај да размислиме дали е христијаснки тој став.Кажано е кој го сака својот син повеќе од мене не е достоен за мене,кој го сака својот брат,мајка,сестра,татко повеќе од мене не е достоен за мене.Колку повеќе важи за едно име македонска?!Па така кој го сака повеќе името како може да биде достоен?!Кога не снаоѓа искушение од она духовното неможеме да препознаваме кој е вистинскиот пат.Оправдание е сите имаат национално име па и ние ќе држиме.Почнуваме да се оправдуваме,наместо да се покаеме.А знаеме дека треба покајание ,а не оправдание.Секако држење на име кое го носи државата не е грев.Но сите немаат искушение по основ на име за да отстапат за да се спасат.Тука е разликата.Како што сите немаат искушение да бираат помеѓу Христос или синот свој или ќерката или роднината.Ние имаме искушение од тој тип.Ние се бориме за небесната држава,а не за земна.

Таа Сум and Rama like this.
  9. Petar Kadinovski

Може ли да ми најдеш стихови во Библијата со кои се менуваат претходно изречените заповеди. Како на пример за јадење свинско кога било забрането и после кога е дозволено, самоубиство во нов и стар завет, роднински врски и сл.

10. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Оу па ти бараш сега цела библија да ја превртувам за да ти ги доловам посакуваните реченици.Нема да можамЈас еднаш тоа сум си го одговорил бидејќи и мене ме интересирале тие мислења на кои ти си заглавен.Ама сум си ги одговорил.Е сега можеби подобро би било ти да бараш.Почни да читаш од почеток до крај реченица по реченица и можеби ќе дојдеш до одговор.

11. Petar Kadinovski

Се извинувам што ќе се вмешам малку. Но би ти напоменал нешто. Внимавај со религиите. Не е тоа преселба на народите. Пред да преминеш некаде испитај добро што е тоа и каде е вистина. Остави ги обичаите, кој што како правел. И јас не прифаќам што прават христијаните затоа се држам и и верувам само на Библијата, на Господ Бог и Исус Христос. Би ти препорачал да си го запознаеш Исус Христос пред да направиш нешто. Бидејќи тој е жив Бог и кој навистина постои. Сепак не дојде на светот за џабе колку да се изрекламира. Неговот доаѓање и неговото воскреснување имаат цел. Кој друг го направи тоа. Ако си читала Библија ќе ти бидат јасни многу работи. Целата вистина се наоѓа само таму.
    Еве ти и едно видео за кое малку ќе се подразмислиш.

Нормално треба да припаѓаме и на одредена црква, бидејќи сами не можеме да растеме во верата и да се одржиме.

Се извинувам, не сакам да ти навлегувам и влијаам во одлуките твои, но запрашај се добро пред да направиш нешто. Бидејќи тоа не е зафрканција. Сепак ти си знаеш. Но запознај го Исус пред да преминеш. Доколку сакаш би се сретнале и би ти објаснил многу повеќе од сето тоа што досега сум го поминал и затоа од лично искуство чувствував должност да ти напоменам. Сепак ти си знаеш што ќе избереш.

12. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

rose60 likes this.
  13. Orthophill

Orthophill Популарен член

Саботјанско-адвентистичка...

14. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Чудно некако секташите се кријат да си откријат на што припаѓаат ,а само се приклучуваат во дискусии и даваат поуки.И собираат лајкови од слабодушните.А се срамат да се кажат кои се и на што припаѓаат.Тоа ми изгледа како волци кои се вторнуваат во овчо стадо.

15. Petar Kadinovski

Не сум во никоја секта, но за малку можев многу лесно да западнам. Во ред еве сега признавам, дека претходните цитати, мислења, одговори и што ли уште не, на некој начин се лукави и избезумени. Се обидував цело време да ја најдам вистината за се што е како е. Слава му на Бог што ми го покажа патот. Инаку сум во православана, но доста многу работи не ми се сеуште јасни, и се најдевам дека полека полека ќе научам. Бог нека ме води. Инаку, да! Одговорите од пред тоа ми се под влијание на такви секташки информации. Така да, да не се правиме многу паметни сите и да брбламе се и сешто како да сме најголемите светци ние, да оставиме на Бог тоа што е негово, а наше е да веруваме, да се молиме, да бидеме по правиот Божји пат. Така да поука за сите кои како мене скитаат и се двоумат кај да припаднат и што да да прават и каде е вистината, нека проверат секаде но никаде да не припаѓаат и да не се водат по чувства и еуфорија и да се трескаат од земја дека постигнале не знам што бидејќи прочитале два стиха од Библијата и одат наоколу и се фалат а не разбрале ништо. Нека почнат да учат од 2000-те години христијанство и апостолска црква (православна) од свети отци, а не од продавачи на ум на сите страни. Слава му на Бог што ме однесе на вистинско место. Но за да знаеш каде е вистината мораш да провериш се. Инаку ако не сум бил и таму, и онаму не би знаел што е вистината. Слободно верувајте во икони, ќе научите што значат и што претставуваат. Верувајте во свети отци и за нив ќе дознаете и така.
    Останете со добро, со мир и љубов и ако имате нешто што не ви е јасно во случај за религија, најдобро е да си прашате во црква да ви објаснат а не по луѓето. Бидејќи луѓето се лукави и секој би ви одговорил по водење на емоциите, или неговите размислувања во моментот, или кој како си разбрал односно би сакал да разбере додека чита нешто што воопшто не треба да го чита. И внимавајте добро да не западнете некаде каде што не треба.

Last edited: Jul 24, 2016
  16. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Што е тоа што те смени поинаку да размислуваш?

17. Petar Kadinovski

Па секако дека сум роден како православен. Сега сум уште посреќен за тоа. Но со тек на време се имав соблазнето од поповите во црквите и самото функционирање на одредени цркви, така да престанав да одам во црква и долго време не сум бил. Па случајно на мене налетаа од секташките групи кои ти понудија интересни работи. Но се тоа беше некоја еуфорија како да се случува некое рандеву. Не почустував ништо специјално, ниту пак најдов нешто што ќе ми потврди 100% дека се навистина во право тоа што го зборат и што го прават. Се потпрев сам на себе и самиот си ја барав вистината (секако му се молев на Бог да ми го покаже патот, меѓутоа со искреност и со ревност.) иако држев контакти со протестанти и наследував нешто од нив. Среќа тоа што го барав од Бог го добив. Се вратив во православна и почнав да истражувам дали е таму тоа што го барам и тоа што ми треба, и дали сето тоа што го тврдат протестантите за православна е вистина. Тогаш открив дека сето тоа што тие го тврдат го кажуваат како чаршиски муабет. Ниту е така, ниту го разбрале добро, ниту прават како што треба. На некој начин протестантите „си играат црква“. Во православна и покрај тоа што ќе има некој што ќе ме соблазни пак, сепак тоа не е моја работа. Тој си е за него а јас за мене. Бог си ја знае работата. Тој ќе му суди. Мое е јас да сум поблиску до Бога. Нема да објаснувам што се има во православна и колкава е радоста и вистината, и што ли уште не. Строгост, правилен живот, милост, среќа, радост, ревност, смирение и да не набројувам. Слава му на Бога. Не му препорачувам на никој лесно да се впушта во протестантски групи. Да не биде занесен од добрината, насмевката, настаните, зборувањето на луѓето па да оди по луѓето, туку да оди по вистинскиот пат. Верувањето не е фудбалски клуб за навивање па да си бираме таму или ваму е поубаво, таму сакам, или ваму сакам. Една е вистината, една е црквата, една е верата. Православната не е верување или вера. Тоа е 2000 години вистината во која се наоѓаме. Слава на сите, Бог да ве благослови и отворајте очи да не се загубите. Ако го интересира некој повеќе што се беше и како беше може на кафе.

korisnichka and Rama like this.
  18. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

@Petar Kadinovski убави зборови слушам кај тебе и ми се допаѓа тоа.:angel:Дали почна редовно да одиш на литургии ?

korisnichka and Rama like this.
  19. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Чекај, сакаш да кажеш дека ако мајка Тереза била припадничка на МПЦ тогаш ќе можела да слуша молитви, а вака пошто е од Католичка црква не може? :)

20. rose60

rose60 Истакнат член

Ne me interesira iskreno