Многу ти благодарам, ме интерисира само во врска со терапијата, дали можам да ја земам на своја рака или мора да ми ја препише доктор?
Утрогестанот и на првата и втората инсеминација ми го даде докторот шо ја праеше,сигурно и тебе ти дале на претходните прогестеронска поддршка,утрогестан или дабростон,а естрофемот ми го даде докторката шо ме водит цело време,сметаше дека ендометриумот е послаб од претходно, 8мм ми беше,а претходно 10...12.
Не, не ми дадоа ништо ни на првата ни на втората инсеминација. Во Ремедика ги правев и двете.Како што гледам скоро сите имаат некаква терапија после инсеминација, затоа ми беше чудно зошто не ми даваат ништо.Ќе прашам утре дали можам да користам Утрогестан. Фала ти
Хммм чудно,мислам дека и на своја рака да си ги земиш немат штета од нив,само бенефит. Баш ми е чудно шо не ти давале ништо... превентивно барем
Za terapija odlucuva doktorot dali ke dade neshto ili ne,slushaj gi negovite soveti. Eve na primer jas za prvata inseminacija ne primav nishto osven folna,vtorata dabroston,tretava pak samo folna
Nemozam da odgovaram zashto neznam.Sepak on ni ja znae sostojbata i prethodnata istorija. Izvini ama toa e moe mislenje koe mozebi e pogreshno ne vikam ne zatoa e najdobro doktorot da se slusha,on ucel za taa problematika i dava ili ne lekovi
Барем кај мене,докторот што ми ја прави инсеминацијата,нит резултати ми видел,ниту ми ја знајт историјата,ниту ме прашал,докторката кај шо си одам,знајт се,следит фоликули и таа ми закажвит за инсеминација(во Плодност). Утрогестанот ми го дават превентивно за поддршка без разлика на се. Вашите инсеминации како се одвиваат?
Epa da sepak maticnata ti ja znae sostojbata i vrz osnova na toa ti dava lekovi,a ne dr.shto ti ja pravi inseminacijata. Mene za se me vodi dr.za sterilitet veke ne ni odam kaj maticnata osven za pap,brisevi Ovaa mi e treta i neznam se si mislam deka ke bide i taa bez uspeh Pred 10 meseci imav vonmatericna no ne od inseminacija,prirodno Ti posakuvam,uspeh i izvini ako za neshto losho me svati,ne sakav da ti se konfrotiram tuka samo da go kazam moeto mislenje i iskustvo do sega
Ептен сме на исто. И јас откако почнав да одам во ремедика, не сум отишла кај мојата матична.Искрено мислам дека некогаш и треба да ги потсетуваме докторите за некои работи во делот на превентива и нешто што може да биде од корист.Верувам дека ако се работи за нешто многу важно дека би ми препишал, ама убаво е за вакви работи и сами да си побараме. И мене ми е трета утре и уште сега мислам дека ќе биде без успех
Јас одам исто само кај специјалист за стерилитет. На 9 ден одам на фоликометрија, па во зависност од големината на фоликулот ми дава прегнил, па во рок од 30-36 часа ми закажува инсеминација. Само првата инсеминација пиев комифлен, за втората и третата не. И досега ништо не ми препишал после инсеминација, ама утре ќе си побарам Сепак мислам дека може да има корист. На се се надевам дека може да помогне. А инаку цело време пијам Impryl (метилирана фолна) и аспирин 100.(ова заради мтхфр мутацијата што ја имам)
Vo pravo si da mozebi treba da odime i kaj maticnite,no premnogu me iznervira mojata so nejziniot muabet kako jas posle vonmatericnata postojano sum se konsultirala,doagjala na pregledi okupirana sum bila samo so toa i deka sum citala premnogu i sum odela da i kazuvam kolku sum naucila jas za ovaa problematika,sum se dokazyvala kolku znam. Jas samo odev za sovet,terapija...veke rekov tolku ne odam,za se go izvestuvam dr.za sterilitet,odam kaj nego,se konsultiram znae se posle vonmatericnata.Toj odlucuva shto i kako treba i dali treba da mi dade nekoja terapija. Ajde samo hrabro,stiskam palci za uspeh,nema otkazuvanje predvreme i loshi misli
Така е. Само позитивни мисли (ама тие се најтешки сега ). И мене многу ми е тешко да одам кај матичната сега главно заради тоа што сето ова бара многу отсуства од работа, па гледам само кај специјалист да одам.Кога ја правеше ти третата? За заедно да чекаме резултати
Da porano,fala Ti so kakva dijagnoza si?Kaj mene nishto nema konkretno,osven septum koj go operirav(odstraniv)pred 6ipol meseci Kolku shto razbrav kaj Petanovski si,zadovolna od nego? Ako ne mi uspee i ovaa insem.planiram da odam na konsultacii kaj nego za in vitro i kaj barem ushte eden dr.pa potoa ke odlucam kade bi pravela
Да, да, кај него сум и многу сум задоволна. Ептен искусен доктор. Само што има премногу пациентки и малку е во гужва понекогаш.За многу работи си прашувам сама па ми кажува што треба да пијам Како и да е, многу му верувам. Јас ги направив сите можни испитувања што постојат (мислам) Немаме никаква дијагноза, генерално се е добро и кај мене и кај маж ми. Од генетските испитувања (што ги правев по моја желба, имам мтхфр муатција хетерозигот за што ми рече да пијам метилирана фолна (Impryl-тука има и плус други витамини како б12 и сл) и плус аспирин 100.Правев и хла типизација за што излезе дека имаме три поклопувања, ама ми рече дека тоа воопшто не претставува проблем. Инаку досега не сум била бремена а пробуваме нешто повеќе од две години.
Не не таман работа,муабетот ми беше дека не сите доктори се замараат,па некој од небрежност ќе те остајт без терапија,зш реално тој шо ти ја прајт инсеминацијата не знајт ништо за тебе,освен ако е истиот доктор шо те водит цело време,ко пример тебе. И немој одма песимистички,не дека сум поарна,ама не требит така одма спремни за неуспех,психата е многу битна работа.
леле јас и ти скроз исто,и јас пијам аспирин и метил фолна и метил б12,хомозигот сум,ди димерите од 1700 си ги спуштив на 300,исто и висок пролактин имав,го спуштив и се надевам за брзо време на 2 цртки,дај Боже сите шо побрзо да си се израдуваме
Јас инсеминацијата ја правев 26 часа после прегнилот,двата пати,да не е рано то.... Ептен сум во дилема ко ќе ве читам вас. Колкави ви се фоликулите ко ќе ве боцнат? Кај мене 21цм и 24цм беа.