Инсеминација

Discussion in 'Бременост' started by Maarina, Dec 26, 2012.

1. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Имам неуспешна прва инсеминација. Ми треба мислење за следна инсеминација. Знам дека за ваучер треба да се преку еден месец, но јас сакам да прашам дали навистина го гледаат тоа и внимаваат на тие работи?
    Има ли некоја искуство да правела инсеминации месец по месец и да не била одбиена за ваучер?
    Мене првата инсеминација ми беше на природен циклус, нема пречка мислам да паузирам.

2. Orhideja7593

Orhideja7593 Популарен член

Јас истото го имам прашано погоре,не добив одговор ама читав на нет за тоа пишуваше пауза минимум два циклуса... јас пред два циклуса имав исто неуспешна инсеминација и не сум отишла за нова сеуште...

3. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Како два, нели еден само :(
    Ајде девојки споделете искуства:?:

4. Orhideja7593

• Траење на неплодност подолга од 3 години по неуспех на други методи на лекување на индукција на овулација со IUI спроведена 4 пати, со пауза од најмалку 2 циклуса помеѓу секоја инсеминација, во здравствена установа, која има дозвола од Министерството за здравство за вршење на таа дејност.

5. Orhideja7593

A мислам и дека во зависност од причината за неуспешно зачнување по природен пат може и без инсеминации...

6. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Ти благодарам. Јас тогаш ќе скокнам еден циклус ама два ми се многу.
    Кај нас нема конкретна причина, основните испитувања ги имаме сите, се е во ред. Јас сум со понизок АмХ, ама и во тоа се сомневам, треба да го потврдам. 0.7 ми измерија на клиничка, а вака имам фолекули. Имам 32.

7. Orhideja7593

Јас сама утврдив дека имам задоцнета овулација (со домашни тестирања) затоа најверојатно беше неуспешна а инаку и едната туба послабо проодна ми е и плус спермограмот е послаб ама како и да е докторот утврди дека покрај сите параметри ќе биде успешна ама ете изгледа поради задоцнета овулација не бидна.

8. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Odgovorot na mojata maticna e deka sekoj mesec moze da dojde do hiperstimulacija na jajnicite ako si bila so klomifen ili dr nes. Mi rece najdobro teloto da odmori 1 mesec.

9. Orhideja7593

Ама ете и двете сме на природен циклус што значи можеме одма наредниот месец нели?
    Јас лично скокам затоа што многу тешко ми падна што беше неуспешна а имавме преголема надеж

10. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Ма тешко ми е и мене ама уште понестрплива станувам. Во се во животот сум многу упорна и не сум навикната на толку долг неуспех :( тоа ми ствара голема фрустрација. Имам заштеда реално сега се помислувам и за ин-витро на приватно, ако треба да чекам уште 1 год за да соберам уште 3 инсеминации+одговор од ваучерот.... од друга страна со години што сум чувала од плата сега да лупнам однеднаш... офф леле не сум умна веќе

Anyshka and Orhideja7593 like this.
  11. Orhideja7593

Јас да можам финансиски за ин витро не би се мислела,одма ќе делувам...дури жалам што порано не почнавме (13 год сме заедно)ама ете...

Anyshka and Joanna28 like this.
  12. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

Jas dosega imam napraveno 2 insemenacii zdravje narednata nedela ke mi bide treta. Prvata mi bese na priroden ciklus, vtorata samo so stop inekcija. Momentalno nema kaj nas nikakvi precki imame i super spermogram ama majka priroda si go pravi svoeto. Imam vadeno miomi i cista na jajnik porano i zatoa doktorot rece kaj mene ke bidat dosta 3 insemenacii. Dokolku i poslednata bide neuspesna ke spremam dokumenti za vaucer. Site gi pravam preku ciklus taka gi barale od fond.

13. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

@Mariza85 преку еден циклус пак се јаде некако, два се многуу @Orhideja7593 сподели погоре дека од фонд бараат пауза најмалку два циклуса :(
    Поради тоа замолувам членки што им одобриле ваучер да споделат искуство, ама очигледно треба да прашам во темата за ин-витро.

14. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Najdobro za da bide sigurno od fondot preku 1 mesec.

Orhideja7593 likes this.
  15. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Dali ima nekoj par sto se i dvajcata zdravi se vo red barem do tamu sto znajme deka e vo red pa da ne biva bremenost? Sto mislite dali psihata e najgolem problem?

16. ija

ija Популарен член

Мене ми одобрија ваучер лани со две инсеминации едната направена во ноември другата во декември имав 36 год.ама мислам дека кај секоја различно бараат.

Orhideja7593 and Joanna28 like this.
  17. La-loca

La-loca Популарен член

Инсеминациите за ваучер се прават преку еден циклус.

Joanna28 likes this.
  18. Orhideja7593

Така и јас знам дека за секој случај е различно,има случаеви кај што двата партнери имаат проблем и одма се оди на ин витро без инсеминации ...се зависи од тоа кој е причинител за неуспешно зачнување.

ija likes this.
  19. Martka

Martka Популарен член

Да,пиши ми све што те интересира.

20. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

Moze. Jas pred edna godina imav edna neuspesna bremenost po priroden pat. A bidejki imam i operacii praveno porano zatoa doktorot mi rece za vo mojot slucaj ke treba 3. Imam 38 godini. I vo momentot nemame nikakov problem ama taa e ideme do kraj nema otkazuvanje....

ija and Orhideja7593 like this.