За доручек овесни снегулки со некое овошје, пример банана, за вечера дробено лепче со кисело, ако сте вовеле јајце можеш кифлички, а за ручек сега сезона на тиква ти препорачувам ризото со тиква. Друго за ручек јас давам благ компир, боранија, грашок, поточно веќе се што јадеме ние, само незачинето.
Дали е доволно само мајчино млеко после година или треба и плус друго млеко да се воведи? И дали секој ден мора да има застапено нешто млечно во исхраната, освен мајчиното млеко?
За деца над година е препорачливо а јадат/пијат од 300 до 500 грама млеко и млечни производи дневно. Тука ти спаќаат и млеко и јогурт и сирења. После година веќе можеш да даваш кравјо млеко, ама ти можеш да решиш дали ќе го користиш само за готвење или ќе го даваш и за пиење. Зависи колку цица и ти како сметаш дека ќе правиш. Млекото и млечните производи се битни заради калциум.
Ако цица, не мора дополнително да пие друго млеко, особено ако во исхраната се вклучени млечни производи во доволни количини. Јас уште го дојам малово, друго млеко не давам. Кравјо воведов пред една недела за гриз и палента, ама не ми го сака некако, па не форсирам. Калциумот може да се внесува и преку други производи кои го содржат во многу поголеми количини отколку млекото. А со млекото исто може да се случи да го засити детето до таа мера да не сака да јаде цврста храна.
Лично за моето ќе ти кажам. Јајце два пати неделно. Месо три пати неделно. Сирење или кашкавал два пати неделно. Јогурт и к. млеко не бројам. Пие козјо навечер дур спие и плус во овес секое утро.
Sakam za prv pat da mu dadam riba na sin mi ,ima 1 god i 2 nedeli.Kupiv sveza pastrmka,vie kako ja spremate i koga prv pat dadovte riba?
да ти кажам право ќе пробам. или урда ќе го направам. нешто ќе бидне од него. и така ми зафаќа простор. ако сакаш да ти пратам да пробате? домашно е, од проверени луѓе, не е растварано
,не бе ќе си го искористиш,можеш и кисело млеко да му го направиш,мојата многу го сака козјото кисело млеко.Ај пиши ми пп јас неможам на тебе
Пастрмка јас дадов на 10 месеци,од 12+се дава и морска риба. Мојот варена не ја сакаше, печена морска обожава. Јас најчесто ја давам како што ја служат во Далмација: печена риба со варен компир, варена блитва, лимон и маслиново.