Количка

Discussion in 'Бебе' started by koritsaki, Jan 6, 2011.

1. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Od srbija, se dogovoriv se vo nis da me ceka spremno. Tuka nemaa neotvorena i imase znacitelna razlika vo cenata.

kukla21 likes this.
  2. SecretName1

SecretName1 Истакнат член

Здраво :) Дали некоја од вас ја има Maxi Cosi Gia или Cybex Balios S, да сподели искуства, која би била подобра?

3. MissWitch

MissWitch Истакнат член

За која количка/марка станува збор? Разгледувам периодов колички па чисто да знам кои може да се најдат во Србија поевтини.

4. Pacient srna

Cybex, imaj vo predvid deka pokraj razlikata vo cena sto ke ja vidis online i taxfree treba da zemes.

5. MissWitch

MissWitch Истакнат член

Како оди со таксфрее од Србија (никогаш не ми текнало да барам)? И може ли да ми посочиш некои продавници од таму да разгледам он лине?
    Фала

6. Pacient srna

Najdobro ti e da vidis za kolickata sto ja sakas koj e distributer ovlasten za taa drzava. Za mojata na primer bese aksa i jas gledav na www.aksa.rs .
    E sega vo prodavnicata ti davaat formular za taxfree-treba da nosite pasos i potoa srpskiot carinik da vi udi pecat na izlez. Parite se zimaat od prodavnicata pri sledna poseta ima rok od 90 dena mislam. Ako pazaris poveke raboti imaj vo predvid deka limit po lice e 350evra nad toa moze da te carinat. Ili ke se izmolis so nasite carinici da te pustat ili ke najdes nekoj poznat tamu:)

MissWitch likes this.
  7. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Јас ја одбрав Џиа. Се' уште не сме ја користеле, ќе ти кажам први впечатоци:

Позитивно:
    - Квалитетна е, цврста. Рамката не мрда кога ќе стежнеш. Сакав да земам количка на Чико, од оваа причина не купив, тие што ги видов беа премногу климави во рамката. Џиата е цврста.
    - Материјалите се супер, не изгледа како нешто што ќе го поти.
    - Одговара транспортер на Joie, па може и поефтино да поминеш во тој дел.
    - Ова ми беше најважно: количката е лесна, но голема, за детенце до 22кг. Останатите што ги гледав беа до 15 кг. Чисто за пример, види како изгледа дете од 14кг во Макси-Кози Нова (таа ми доаѓаше предвид, поради ова не ја купив). Е сега, ова зависи од дете до дете. Моево уште од почеток се покажува поголемо на ехо. На последниов преглед е две недели напред. (facepalm) Може нема врска, ама имав некој страв да не ја надрасне пред 2 години, а планираме патувања и ќе ни треба за да одмара од шетање. :D Во повеќето случаи количка до 15кг е сосем доволно. После веќе си го возиш на точаче.
    - Лесна е за управување и супер компактно се склопува.
    - Тркалата би требало да се добри на нерамен терен. Ова не го пробав, но од тоа што читав по ривјуа на Амазон, би требало да се ок.
    - Добра е за зимска употреба поради добрите тркала и стабилноста. Добра е и за летна, зашто материјалите не потат и е релативно лесна.

Негативно:
    - Седиштето не се вади. Се става транспортер свртен кон тебе, но седиштето ќе биде тука и спуштено.
    - Седиштето е соодветно за новороденче ако го спуштиш скроз, но не може да го свртиш кон тебе, што би било проблем во првите месеци.
    - Не доаѓа со зимска прекривка, дополнително треба да се купи футмаф.
    - Рачката не се подесува. Ако сте со просечна висина (ние сме 167 и 180 и нешто), одговара супер. Не знам како би било за пониски или многу високи. Намерно е направена со повисок и понизок дел, па би требало да е соодветна - ќе фатиш кај што ти одговара. :D
    - Најнегативно е што ја нарачав онлајн, а од Бебе Хоум не пратија никаква фискална или сметкопотврда. Гаранција би требало да има, но како ќе важи без сметка? Ептен непрофесионално во тој поглед.

Не е идеална за новороденче и на почеток ќе треба малку да се импровизира (со транспортер и со седиштето свртено напред), но за парите мислам дека добив добар квалитет. Од 6+ ќе му биде одлична.
    Во принцип, секоја што ја гледав имаше предности и слабости. Идеално изгледа навистина нема.

8. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Од 4 ќе може да го возиш на 45%. Барај им сметка на бебехоум. Со тоа ја регистрираш на сајтот и имаш доживотна гаранција.

JuLleE, IRBBB and LivingGlam like this.
  9. 0ли

0ли Форумски идол

Не праќаат сметка за онлајн, тоа се расправав со нив за последната нарачка од таму.
    Единствен начин да добијам фискална е да купам во продавница. За каква било онлајн порачка не се издавало фискална туку фактура, а ни фактура не добив.

10. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Немаат обврска за фискална, ама фактута, испратница, да

LivingGlam likes this.
  11. 0ли

0ли Форумски идол

Се едитирав погоре, ништо не ми испратија.
    Не им е првпат, и претходно не ми испраќаа. ]:)

jarec6 likes this.
  12. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Со здравје да се вози, да се вмешам во муабетот.
    Од истите причини кои ги наведе на бебе 15 месеци купивме ваква количка само од Joie. Горе долу исти перформанси.
    Бебешката количка од Чико ни стана премала, бебе стоеше како искривено, ужас. Плус имаше и некој проблем со седиштето, се правеше ама ете мама издејствува за нова.
    Исто и нашата нова не се врти кон тебе, ама за второ ќе земеме транспортер и готово. А лесна е, детето си ужива. Зедовме футмаф од Енци Менци топло бања.
    Не сте згрешиле.

LivingGlam likes this.
  13. SecretName1

SecretName1 Истакнат член

Супер. Ти благодарам за споделеното искуство :) На изглед ептен ми се допаѓа, а плус и на попуст е сега, па се мислам да ја купам неа.

jarec6 and LivingGlam like this.
  14. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Некој искуство со количкава? Момрнтално е доста намалена во бебе хоум. Screenshot_20210129-233104_Facebook.jpg

Naatashka123 and jarec6 like this.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Поназад пишувавме за оваа јас ја имам ја користам корпата и транспортерот ја сум презадоволна од неа супер ми е ми прај мерак

LivingGlam, kostovaivana and jarec6 like this.
  16. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

И јас сега брзо прашував за неа. Неколку страни поназад веќе пишувале некои членки, прочитај си.:)

kostovaivana likes this.
  17. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Фала многу милички! :hug:

Naatashka123 likes this.
  18. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Дали мислите дека е неопходно транспортерот да може да се монтира на количката? Дали е искористен така транспортерот?
    Имам од кај да позајмам транспортер, па се мислам да земам количка без транспортер :wasntme:

19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

За мене да
    Моментално е 4мес дома само во транспортер го успивам возејќи го, но можеш и да го клацкаш без количката па пак ќе врши работа. Едино ми вршело кога одиме во парк па не мора корпата да ја мкнам за 30мин шетање вадам и ставам на количка. Бебе ми нема проблем да се вози во корпата...
    Но сепак не е дека толку често сум го користела може да се "преживее" и ако не пасува на количката

Em4e711 likes this.
  20. 0ли

0ли Форумски идол

Транспортерот ако се монтира, ќе ти служи за ако треба да го однесеш до лекар и да не го носиш транспортерот во раце.
    Не е неопходно да се монтира, но од кола до лекар или до дома ќе го носиш во раце.
    Мојот транспортер е доста тежок и со ситуацијава скоро никаде не го пуштаат и мм да влезе, па ако не ми се ставаше на количката, ќе се искилавев.
    Ако сакаш да позајмиш, не мора да купуваш, ќе се снајдеш и со него.

Em4e711 likes this.