Крштевка

Discussion in 'Бебе' started by soncicko, Feb 6, 2011.

1. An-na

An-na Форумски идол

Закажавме во ресторан Маргер. Многу ми се допадна местото, токму такво какво што барав. Фала ти @darcy Ќе пишам како сме поминале.
    Јас искрено не мислев да ја терам крштевкава со сите адети, ама кумовиве т.е кумата ептен и е мерак и сака да си истера сите адети. Јас не мислев да ги дарувам, ниту пак тие да ми купуваат сулудо скапи поклони, ама... сепак ќе им купиме таблет. Што мислите, добар ли е подароков? Со сигурност знам кој и како им се допаѓа, а немаат. Плус, мислам дека е универзален подарок за сите тројца т.е сите ќе може да си го користат.

darcy likes this.
  2. Rabbit

Rabbit Форумски идол

@An-na мислам дека супер подарок е таблетот, а и плус дека знаеш дека тоа си сакаат, полн погодок (fingers)

Ние закажавме во Градина, бевме и ептен ни се допадна со многу зеленило и голема фонтана и недај Боже ако заврне се е покриено.
    Сакав да ве прашам кога е дарувањето на кумовите за крштевка?
    Дали тоа е прави во црква, ресторан или некој друг ден пред денот за крштевка?

An-na likes this.
  3. bittersweet

bittersweet Форумски идол

@Rabbit како ќе си се договорите така ќе оди дарувањето, обично се дарува во ресторанот каде се дава ручекот ама кој како си сака така си прави, ако не ви е битно да видат другите кој што дарува тогаш може и некој ден пред крштевката.

Rabbit likes this.
  4. bile1986

bile1986 Истакнат член

Кај нас во Битола се оди пред крштевката да се канат кумокте и тогаш се даруват а др гости не се даруват

5. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

@An-na пиши искуство како сте поминале ,и јас се мислам таму за првиот роденден и крштевка,нас рано ни е септември ама и мене премногу ми се допаѓа,тенк ју ;)

6. ilyan

ilyan Популарен член

Nie planirame krstevka za Ilinden,na 2 ri avgust, no neznam dali e vo red deka e praznik, neraboten den.. Zeelba ni e toj den zatoa sto kerkickata ni se vika Ilijana, pa krstevkata da I bide bas na imendenot.

Пчела likes this.
  7. An-na

An-na Форумски идол

Обавезно ќе споделам искуство :)

TIGARCE86 likes this.
  8. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Мислам дека нема да има никаков проблем што е празник, прашај си за секој случај, иначе многу убаво име имате :)

ilyan likes this.
  9. bile1986

bile1986 Истакнат член

I nie planirame za togas na imendenot na mazot mi mislam deka se pravat krstevki plus godinava e vo nedela

10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

И ние κонечно заκажавме κρштевκа(додеκа се ни се туκа баба и дедо) за 2ρи август. Ќе славиме во ρестоρан,ни се собиρаат повеќе од 70души(10деца),па наρеден месец почнувам со подготовκи.
    Ρоденденот ни е 4дена после κρштевκата,па ќе го пρавиме тогаш,а званично означување ќе имаме само со деца(и ρодители)во игρотеκа на денот на ρоденденот.

TIGARCE86 and joy1 like this.
  11. irenna

irenna Популарен член

Јас ја закажав крштевката, е сега имам милион прашања. На крштевка ќе бидат моите, свекрва ми и свекор ми, золвата со внука ми, сестра ми и зет ми, кумот и кумата, старосватицата со партнерот.
    После крштевката одиме во ресторан да славиме роденден,таму ќе дојдат уште 20-30 луѓе.
    Кого треба јас дадарувам и кога се дарува, пред црква или во ресторан ? Освен тоа што треба за во црква има ли кумот други обврски?
    Каде печатевте покани за роденден?
    Уф, :sweat: ова како свадба да организирам.

12. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Se e rabota na dogovor, kako se dogovorite taka,se pretera po malku vo poslwdno vreme, sosema si vo pravo, kako svadba da se organizira... kako se dogovorite taka, bitno vam da vi e ubavo.

irenna likes this.
  13. joy1

joy1 Форумски идол

Ние во август ке ја крштеваме здравје заедно со роденден ке славиме.Околу 20 души се собират негови,мои и кумови.Доволно е.Ке закажам во црква од таму во кафана и толку.Дома не чекам никого.Свекрва ми напнува прво дома да сум ги пречекала па во црква па во кафана.Сметам непотребно е сетоа тоа и гужва и трошок.Ке ги дарувам само кумовите (ке се договориме околу подарокот заедно со нив) ,старосват немам.

stefanija70 likes this.
  14. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Ние се уште не сме го одредиле точниот датум, но би сакале некаде септември / октомври да биде, таман веќе ќе седи а и жештините нека поминат. Е сега прашањето ми е се даруваат само кумовите? И некој предлог околу избор на поклон? Навистина е тешко да се избере добар поклон за некој што има се:worried:

15. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Секој си прави различно и како и одговара ние кога го крстивме буцко мој јас сите што беа на ручек ги дарував, а имав околу 20 гости, здравје после само роденден ќе си правиме.

16. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Ние сме здравје септември роденден и крштевка заедно ќе имаме 25 гости вкупно,ќе ги дарувам кумовите и старосватовите,најверојатно ќе правиме во сено парк спроти џевахир зградите или во Маргер се двоумам помегу нив,тема ќе ни биде Мики маус тоа знам сигурно :inlove:

ZojaP likes this.
  17. zuto

zuto Форумски идол

Мајки во недела правиме крштевка. Ми рекоа дека ручекот после крштевката треба да е посен. Ме интересира дали мора сѐ да е посно или не е толкав грев ако има и мрсно на трпезата?

18. t-sweet

t-sweet Популарен член

Јас колку што знам до петровден е посно до 12јули се пости, меѓутоа покрај посната трпеза можеш да си ставиш и мрсно... Тоа е мое мислење

19. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Петровденските пости се затоа така ти е кажано. Ние правевме на Вечигден ручекот беше мрсен.

zuto likes this.
  20. zuto

zuto Форумски идол

Значи не мора да е сѐ посно?