Крштевка

Discussion in 'Бебе' started by soncicko, Feb 6, 2011.

1. Eho

Eho Истакнат член

Ако мислиш на пара за поклон за да биде златно, не мора баш да биде пара. Може било што златно. Ние еднаш дадовме златен привезок во кружна форма со гравиран светец (соодветно на името на бебето), еднаш дадовме обетки златни, за девојче. А ако сакате стриктно паричка златна да дадете, има паричка и паричка, помали поголеми. Сè зависи колкав ви е вам буџетот, и како си сакате вие. Мислам сега 1 грам злато е околу 6-7 илјади. Ние кога баравме злато за поклон кога одевме во златара кажувавме до која сума, и ни покажуваа што може да се купи :)

Simon4e0507 likes this.
  2. Eho

Eho Истакнат член

А иначе на тема крштевка, многу ме интересира дали е пракса да не се пере крпата што кумата ја носи за бебето? Мене сите ме прават ненормална дека велам не ми е ок бебе во неперена крпа да го завиткам/бришам. Ќе огрдела крпата ако се исперела. Ко божем некој од дома ќе однесе користена крпа за крштевка, се знае дека секој има ќеф и купува нова... и на крај краева, ќе кажам на мајката дека ќе купам крпа и ќе ја исперам. Не знам дали јас сум забегана со перење работи... и за себе, а особено за бебе :)
    Да, и да не е перена ќе помине, ама па зошто, којзнае во кои магацини прашини биле материјалите и крпите, пред да стигнат во раце кај нас...

3. simona_baby

simona_baby Популарен член

Обавезно перена и бањарка и алиштата

Eho likes this.
  4. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Обавезно перена, од едно перење сигурно нема да огрди, а и да огрди, поважно е да не се исфрли бебето. Апсолутно си во право што сакаш перена.
    Јас кога бев кума, ја прашав мајката со кој прашок пере за бебето и ги исправ со таков и бањарката и облеката.

Eho likes this.
  5. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Правилно размислуваш и така треба да постапиш. Не мора да ги пушташ во машина, можеш само да ги поминеш со млака вода и малку течен детергент.
    А дали е пракса, не знам. Најдобро е кумата да праша/каже, односно да се договори со мајката.
    Мојата кума не ги имаше испрано алиштата, а веројатно ниту крпата за бебе. На бебето ништо не му беше, се помина во најдобар ред, но мене некако шубе ми беше. Но, сепак не и замерив.

Eho and Mila0000 like this.
  6. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Обавезно испрани и бањарката и алиштата.
    Бидејќи ептен сме блиски со кумата на мене дури ми ги даде алиштата и бањарката јас да си ги исперам со прашокот што си го користам за бебето, ги испеглав и ги вратив на неа.

Eho likes this.
  7. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Како бе така неиспрано за бебе :(
    јас намене не облекувам неиспрано.

Eho likes this.
  8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Мене кумата ме праша со каков прашок переме за и да таа да ги испере алиштата.
    Ми рече испрала се, за крпата не ми ни текна да ја прашам ама ете верувам дека испрала.

Eho likes this.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Купив златни обетчиња. е да и хулахопчиња , боди :)

Mila0000 likes this.
  10. eli25

eli25 Форумски идол

Да толку е ,115 евра грам .

Јас исправ се , како неиспрано за бебе .

Mila0000 and Eho like this.
  11. Maria921

Maria921 Активен член

Дајте предлог за старосватови што да им земам поклон. Дали некој ваучер па сами да си купат што сакаат или пари да им дадам. Колку отприлика давате за поклон за нив? :?:

12. Mandela

Mandela Истакнат член

А зошто за старосвати поклон? Старосватите немаат никаква улога на крштевка. Само за кумовите сум купувала, исто и блиски само кумовите ги дарувале.
    Ако ептен сакаш, земи нешто симболично.

hannybanny, Maria921 and Marijanche33 like this.
  13. Maria921

Maria921 Активен член

Па се распрашав и некои даваат и на старосвати поклон. Глупаво ми е ако очекуваат поклон, а јас ништо да не им дадам. Вака ќе земам нешто симболично да не ми биде криво после

Mandela likes this.
  14. Mandela

Mandela Истакнат член

Да си испереш се. Ништо нема да му биде на пешкирот. Мислам сепак, бебето е побитно нели :)

Ај што е чувано по магацини, нова облека е третирана со формалдехид и други конзерванси и при здрав разум никогаш не би облекла нешто непрано на бебе.
    За моето дете, кумата ми се јави да праша со што перам за да испере се со тој прашок. Лани јас крштевав двомесечно бебенце, исто прашав со што му ги перат алиштата, исправ и испеглав се (и пешкирот го пеглав) како што би направила и за мое дете.

Eho likes this.
  15. Orchidea

Orchidea Популарен член

Како бе неперени? Каде ова? Некој адет е таков? Па бебе е, нежна кожичка.
    Кога бевме кумови се исправ со прашокот што го користам за моето, посебно. Дури и со неговите алишта не ги перев.
    Е за син ми крпата на километар мирисаше на омекнувач, што сметам дека воопшто не е во ред. После 3-4 перења едвај се изгуби.
    Мој совет прашај ја мајката каков прашок користи за бебенцето и купи таков, или дај и ги на неа, нека си испере се и ќе ти ги врати. Нема тука ќе огрди. За бебе станува збор.