Poleka se spremame za krstenka zaedno so rodendenot ,imav procitano za cokolatca po poracka so ime dali nekoja znae kade moze da poracam i okolu daruvanje na kumovite sakam da bide pari (takva e situacijata)kako da im gi dadam vo pliko ili nesto pointeresno
Мајки дали знаете што треба да купи кумот на бебето за крштевка? Ние ќе правиме крштевка за 2 недели, па да знам што да си потражам од кумот, мислам да не претерам многу.
Според адетот треба кумот да го облече после крштевањето. Значи се од него вклучувајќи и бањарка за од коа ќе го избањат. Исто обично и торта носи кумот. Другото е договор. Дали ќе му купи нешто или ќе му даде пари или едноставно ќе се договорите да не се дарувате. Исто и во црква тој дава пари.
Јас можам да ти одговорам како кума, два пати крштевавме, старо кумство од моите и двата пати ги прашавме што сакаат што им треба за децата дали хранилка, точаче, дубак итн. Сега еве и за кај другарка кај која бев старосватица сама си спомна дека се мисли да си земе летна количка па јас се понудивонудив тоа да биде полклон од мене. Обично од старите останало дека се носи нешто златно ама еве ние земавме за едното точаче такво трицикал а за другото хранилка, ценовно до 100 евра беа секое,а им се најдоа за разлика од злато, некако идејата за злато за бебе ми е без веза искрено, али тоа мене Во црква си носевме облека за бебињата и си плативме, за едното плус и торта а за другото не носевме бидејќи крштевката беше со првиот роденден, веќе имаа голема торта. Е сега си прашавме им понудивме опции па тие си избраа, сами да ми спомнеа нешто од околу што им е потребно исто ќе беше ок, ама не целно да бараат нешто конкретно мислам конкретен бренд што може ценовно нема да ми одговарало. Поентата ми беше ако прашаат што ти треба кажи си слободно некои работи што ти се потребни ама не нагласувај конретен бренд или продавница, баш за да не претераш, да им оставиш можност ценовно да се вклопат а и да не испаднеш некултурна
Мајки, дајте идеи што да купам за дарови за сестрата на кумот и мајка му-старата кума? Ќе дојдат и тие на крштевката, па што да им земам нешто симболично, но сепак убаво не да е ептен малку...дајте предлог?
Ја прочитав цела тема и страв ме фати. И ние планираме крштевка во скоро време и муабет падна за дарување и реков ај да прочитам овде. Ама овде телевизори, таблети, од пиле млеко. 1000 евра трошоци??? Ама секако секој ќе си прави колку му е чергата. За првите две дома ги чекавме гостите и ги крстивме пред 40 дена и јас не бев во црква. Е сега сакам да бидам присутна, не дека и тогаш не сакав, ама млада и слушав постари. Ќе го крстиме по 40 дена. И сега здравје планираме во кафана, зошто немам сили со три деца да спремам дома, и само најблиските кои пак се берат. За дарување сега размислувам и ќе купам една постелнина и тоа ќе биде се. И за првите две беше така. Кумовите ги облекоа децата и донесоа злато(кое беше минимално) и торта. И ние не се потрошивме ни тие. Така е најдобро. Наместо да ги фрлам толку пари, ќе си купам што ми треба за бебенцето. И мислам не треба да се фаќа замерка кој колку донел и е најдобро со договор. Може едните имаат, другите не, па после јас толку дадов тие ништо.
Многу касно видов што си пишала но се надевам ќе ти помогнам .... за такви чоколатца имам порачувано преку фб ателје Палачаров. А за пари за кумовите можеш да му ги дадеш во украсни кутивчина има по цвеќари.
Naskoro ke pravime krstevka ,pa me interesira sega neli pravat masa koja e ukrasena so baloni ,cokolatca ukrasen carsaf int.Sega taa masa za sto potocno sluzi ,tortata se sece tuka se delat mafini ili kako???Malku sum smotana aj kazete iskustva??
Тоа ти е кенди бар, не е задолжително да го имаш, по твој избор си ставаш што сакаш и си го правиш како сакаш ти да биде, инаку е за сите гости, кој што сака кога сака си зема. Ако сакаш ти, на таа маса може да се сече тортата, нема проблем за тоа.