Што се носи при барање на кумови? Кои се денешните “традиции”? Не сме баш во тек а сакаме да ги испочитуваме. Исто така - Како да им кажеме дека не очекуваме ништо во однос на поклони и сл. (се ќе покриеме ние) без да ги навредиме?
Ако мислиш да ги каниш, пијалак во екибана направено. А за трошковите најубаво е да се консултираш со нив како и што сакаш. Не би требало да се навредат за трошковите.
На некои места се носи пијалок и цвеќе или нешто слично убаво спакувано и украсено. На некои места се носи и подарок. Ние кога бевме кумови подарок ни дадоа на денот на свадбата, а кога правевеме свадба и на кумот и на старосватицата им купивме подарок кога ги каневме. Зависи во секој град е различно. За подарок купивме часовници. Инаку трошокот (ако не се смета главниот поклон) за кум е платно и свеќи за во црква и околу 2000 денари исто се плаќа во црква така што не е некој голем трошок. Повеќе е трошок главниот подарок и тие сами да се спремат и да се дотераат. Сметам дека освен ако не се во лоша финансиска состојба да не спомнувате ништо од тоа дека сами ќе покриете зашто може да ги навредите. Спомнете само ако видите дека се колебаат поради финансиска причина.
Договор со младенците и зависи од тоа како младенците ја имаат замислено свадбата. Ние на две места бевме кумови и на две старосвати и на сите места имаме различно искуство. Едната свадба имаше матично на еден датум, свадба на друг без црква. На сите настани кумовите се задолжително присутни. Во договор со младите може кумовите да превземат организација на пред-брачни забави. Кај сите исто беше тоа што дадовме пари како поклон поголема сума отколку ако би биле обични гости. Се друго зависеше од желбата на младенците. Двете што беа со црковни венчавки имаше материјали за во црква, украсени свеќи, бонбони за во црква, плаќање во црква како дополнителни трошоци. Во некои делови од земјата на пример традиционално кумовите плаќаат за бидермаер (ама не секој тоа го почитува пример јас си купив каков сакав не му беше обврска на кумот тоа), некаде кумот плаќа за невестинска торта (ова некогаш зависи и од ресторан до ресторан). Потоа како кумови ќе имате обврски и околу крштевки ако ги има.
Што би препорачале за поклон кон тие што ќе ни се кумови. Ние не сме земени во црква и сега ќе го правиме тој дел. Кога се регистриравме им дадовме поклони тогаш за фала истото го направивме и кога ја крстија ќерка ми. Сега они ќе ја крстат жена ми и ќе не венчаат нас. Незнам што да гледаме освен класиките што се, ташна, накит, каиши и така натака. Исто би сакал помош ако некој знае што би им дале на нивните деца. 2 машки деца 14 и 9. Фала за помошта.
sakam da prasam za sovet i mislenje uste od prethodnata godina decko mi go pokanija da bide kum i prifati staro kumstvo 4ta generacija bidejki nevestata e od stranstvo ke ima 2 svadbi ovoj mesec i vo septemvri nie sme 3god vo vrska prifati bevme na vecera veke me vikat kuma e sega jas zakazav operacija i nema da mozam da bidam prisutna na svadbata naredniot mesec ne mozam ni da odlozam ni da premestam kako da im kazam? i dali e neprijatno sekako ke dadam podarok t.e. decko ke dade i od dvajcata podarok i se mislam da im pisam poraka ubava decko mi e okej so toa bidejki ja znae sostojbata no mene mi e neprijatno shto moze uste da napravam?
Нема зошто да ти е непријатно. Здравјето гледај си. Еве кај нас не дојде многу блиска личност поради смртен случај пред свадбата. Не замеривме воопшто.
Ако те почитуваат доволно ќе те разберат. Дечко ти ќе биде сигурно присутен. Друг ден ќе си одбележите, доволен е гестот да те разберат дека за здравје се работи. Секако на сите ни е пред се здравјето. Едниот од вас ќе биде таму секако.
Еве сега денес нас не известија дека невестинскат торта требело да е од кумот, бидермаерот, бонбоните, платно свеќи секако, не знам и порциите да не треба? Од сите околу мене и на маж ми страна расфрчкани низ Мк, еден не ни потврди дека тоа е така, само кумашините. Не знам.. ние за наша свадба сами си плаќавме торти, бидеемаер девер и старосват штикли. Наместо повеќе пари во плико, јас за торта невестинска треба 300 евра оти желбата им е на 3 спрата ауу ауу
@Bubish26 , во мојот крај кумот носи торта ама помала, симболично што се вика. Не сум слушнала јас цела ја плаќа. За мојата свадба и кумот и деверот и старосватот се понудија дадат пари колку што сметаат, искрено таа сума пред неколку години беше по околу 1000-2000 денари, за да не се трупаат многу торти. Тие пари ги искористивме и додадовме за баш свадбената да се плати. Си имавме порачано доволно голема за сите гости и плус да остане некое парче. Едит: кумата се понуди наместо буќет цвеќе за дома по невеста и во сала, да ми го купи бидермаерот. И така бидна. Секако не планиравме цвеќе да собираме по дома.
isto i na decko mi kazaa ne treba nisto torta bidermaer shtikli se e od mladozencite samo vo crkva plaka kumot i ako saka vecerta prase vo salata e od kumot znam za torta deka se dava simbolicno kolku saka kumot predlozi no rekoa nema potreba veke e poracana platena i nema potreba od pari niti druga torta i tatko mi koga bese kum bese isto podarok i vo crkva plaka kumot drugo ne se dava nisto