Купување стан

Discussion in 'Дом' started by rajna-vojvoda, Feb 20, 2012.

1. JustOneBoy

JustOneBoy Активен член

Мислам дека евтините станови ќе си ги раздаваат во партија или на пријатели. Знаеш колку станови треба да се градат за испод цена за да падне цената на квадрат. Па минимум пола од тоа во моментот што се гради.

Плус државата ќе почне да гради на државни земјишта, сосема на краевите на Скопје.

Дополнително стан во градба од држава не би купил. Готов да. Очекувам дека доколку почнат да градат згради нема да си ги испочитуваат роковите. Како се што се гради државно и се касни така и со зградите. Не дај боже да дојде друга власт.

Од друга страна за проектот купи куќа купи стан. (тој порано што беше)
    Според мене беше смислен да ги наполни банките со пари. Најмногу ми пречеше тоа што беше врзан да мораш да го отплаќаш минимум 20 години, а да не смееш да го исплатиш предвремено во првите 10.
    Тоа значи банката зима 20 години камата на кредитот, а кој знае како одат работите знае дека банката каматата ја зима во првите години, а после тоа си ја исплаќаш главницата.

eliesaab likes this.
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

1400е м2 нагоре за понова зграда. Нашиот стан е земен 900е м2 во 2016, сега може да го продадеме одма за 1500е м2 заради распоред и отворен поглед.

MorskaSirena and Mumoftwo30 like this.
  3. MareZ

MareZ Активен член

Zdravo, Imame stan kupeno vo Dame Gruev vednas pozadi kam marketot megjutoa celiot tret vlez ne e seuste zavrsen od vnatre , pa sakav da prasam dali imate nekoi informacii okolu istoto?

4. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Тие оддамна требаше да се готови станови, без имотен лист ви е купен?

5. MareZ

MareZ Активен член

Nie imame pred dogovor skluceno bidejki e vo tek na odplata , trebashe da bide vseliv stanot uste pred 3godini no seuste nema nisto . Vkupno se 4vleza vo koj 3 se zavrseni i vseleni , no edniot vlez zeza..

6. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Знам дека нешто така беше, барајте го инвеститорот.

MareZ likes this.
  7. unlucky

unlucky Истакнат член

Здраво, дали има некој да сподели искуство со зградите на Урбан Сити Проект, градат во Кисела Вода и Центар.
    Фала однапред,

8. i13dk

i13dk Истакнат член

Дали има некој купено стан во East gate living да сподели како е задоволен од градбата, функционирање на гаражите, подно парно греење итн?

9. Cka

Cka Форумски идол

Многу погрешна информација даде.

10. forca_m

forca_m Активен член

здраво.
    ме интересира кои услови треба да се исполнат за купопродажба . на стан?
    да е до 30 000 евра и во скопје . нека е и стар
    има ли некој да ми ги одговори прашањата со груба проценка

11. Forca

Forca Популарен член

,,Имењак по nickname" :)

Види секоја банка има различна политика за одобрување на станбени кредити од тоа што јас го знам банката прави проценка на имотот (и процената може да не биде иста како продажната цена) па врз основа на тоа колку нето плата земаш, дали имаш други долгови (обврски) за отплата, итн. ќе одлучи банката кој износ ќе ти го одобри за кредит, притоа ратата за станбен кредит не смее да биде над 50% од вкупните нето примања.
    Пример хипотетички, аплицираш за 30 000 евра, банката го проценува станот на 25 000 евра, и согласно според твоите месечни нето примања ти одобрува станбен кредит од 20 000 евра за X месеци, со хипотека и жирант (или со кокредитобарател), е сега дали ќе ти одобри кредит прво треба да си вработен на неопределено време повеќе од 6 месеци тоа е општо правило мислам кај сите банки, па тие после проверуваат во МКБ, дали си кредитоспособен, дали си презадолжен итн., а кои специфични документи ќе ти побараат тоа треба да си прашаш во конкретната банка, како што кажав секоја банка своја политика, за една можеби нема да си кредитоспособен, за друга може ќе си кредитоспособен.
    Ова е тоа што знам од општо, ако некој знае подетално нека појасни.

forca_m and FreeToGo like this.
  12. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Јас да додадам дека банките имаат право да те одбијат ама и глупава политика да не ти кажат зошто.
    Јас проверуваат трансакциската, многу гледаат дали играш игри на среќа, кладилници, онлајн betting, и сл. и тоа е една од причините за која одбиваат.

Forca and SummerGirl like this.
  13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се проверуваат. Дали имаш други кредити. Дали редовни ги плаќаш. Дали редовно си ги плаќал тие што си ги имал претходно. Дали имаш брзи кредити. Се чешлаат.

Forca likes this.
  14. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Да, преку МКБ, ама мислам дека немаат увид во трансакциска преку тоа, туку само ако имаш сметка во истата банка од кај што бараш кредит.

SummerGirl likes this.
  15. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Мислам дека и за други банки може да проверат. Нели го имаат на увид матичниот број. А за трансакциска имаат увид од банката. На мене и на маж ми ни ги гледаа изводите. Ова беше пред короната. После тоа ги стегнаа условите. Не даваат кредит на секој.

16. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Да де да, ама на пример ако имаш сметка во Комерцијална ама бараш кредит во НЛБ, овие од НЛБ не можат да ти ги видат трансакциите од Комерцијална, само кредитите (ако ги имаш)

SummerGirl likes this.
  17. forca_m

forca_m Активен член

немам јас . таков проблем со кладилници од било . каков тип.
    мене ме интересира на пр. дали ако ми дозволат станот да го исплаќам 30 години, а цената му е до 40 000 евра може некако да се направи ратата да не е поголема од 180 евра ?

18. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Све зависи од платата колкава ти е. Како што ти кажале повеќе, ратата не треба да надминува 50% од платата. Мислам дека има калкулатори по сајтовите на банките, провери си.

forca_m and mira.mira like this.
  19. !@#

!@# Истакнат член

Здраво,дали има некој да сподели искуство со дуплекс во новоградба?

20. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Има ли некој искуства со Кеша Инженеринг?