Општи прашања

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Dec 10, 2011.

1. s.T.e.F.i

s.T.e.F.i Популарен член

Во city mall до 22 часот работат сите за другите локации што ги имаат низ Скопје не знам.

MagsDestiny likes this.
  2. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Многу ти благодарам :hug:

s.T.e.F.i likes this.
  3. BarbaraMorii

BarbaraMorii Популарен член

Дали сте слушнале дека тоа што е како снег што го испуштаат по свадби бил штетен?Човек што се бави со осветление со такви работи и како што гледав има доста добри видеа ми кажа мене не ми е проблем да има и снег ама го ставам на ваша одговорност..Демек тоа е чиста хемија и се има случувано на сред свадба да има повраќање или пролив од тоа а исто и за маглата...Дали знаете колку е точно ова???
    Ете за ова зборам (пуштете од 0:4)
    [/QUOTE]

4. duffi

duffi Форумски идол

[/QUOTE]
    Прв пат слушам. Нема врска ова.
    Утре ќе го прашам мм и ќе ти кажам. Нивната фирма се бави со ова.
    Едит: машината за дим работела на коцки лед. Така да тука ништо штетно нема.

Last edited: May 21, 2017
    cresa-jagoda and Rebecca_R like this.
  5. orhideea

orhideea Форумски идол

[/QUOTE]
    Сум била на свадба каде што испуштија премногу чад или снег (нез како се вика), на првиот танц, не слушнав некој да се пожали. Напротив беше прекрасно и сите се воодушевија.

cresa-jagoda and BarbaraMorii like this.
  6. Bankarkata

Bankarkata Истакнат член

Девојко јас ти кажувам што работам нема што да ти аргументирам. Ако си толку сигурна повели во било која експозитура било која банка и прашај нема што да се докажувам, ти кажувам дека неможе да се има повеќе од една трансакциска едно лице во една банка, тоа ми е работа, а ти може и доктор на науки по банкарство да си па коа неможе неможе, системски не е возможно да се направи тоа, еден матичен број една трансакцуска сметка во банка, освен ако немаш поише матични броеви...
    Нема да лажам на форум, одговорив на прашање затоа што знам затоа што тоа го работам и сигурна сум, а не дека негде сум прочитала и од памет дека зборам. Незнам што има за аргументирање тука, кога неможе неможе, аргументот побарај го у најблиската филијала.

cresa-jagoda, blackwave and Dust like this.
  7. BarbaraMorii

BarbaraMorii Популарен член

Прв пат слушам. Нема врска ова.
    Утре ќе го прашам мм и ќе ти кажам. Нивната фирма се бави со ова.
    Едит: машината за дим работела на коцки лед. Така да тука ништо штетно нема.[/QUOTE]

Ај баш прашај и дали секоја таква машина работи на ист принцип...Да не оваа шо ми кажа тој да е на нешто друго шознам....А може и нешо потешко му иде со тој ефект.... па така збори...незнам стварно...А без тие ефекти друго што и да има залудно ми е....

8. Ano

Ano Форумски идол

Едно е да не дозволува законот, а сосема друга работа е да не поддржува банкарската апликација на која работите во банката во која работиш. Ама очигледно ти несакаш ни да се потрудиш да го сфатиш тоа.

Во секој случај немам намера, ниту потреба повеќе да ти реплицирам и докажувам.

9. Bankarkata

Bankarkata Истакнат член

Ми се мешаш во професијата и работата што веќе 6 години ја работам и во сон ја знам и доведуваш луѓе во заблуда, затоа после трчаат по шалтери неможат работа да си завршат затоа што некој како тебе што нема допирна точка со банка прочитал нешто што не го разбира и тврди работа што не е возможно да се направи.
    Очигледно си многу тврдоглава личност и несакаш да прифатиш факт што ти го кажува личност што секој ден отвара трансакциски сметки. Сите банки работат по тој систем, едноставно не е возможно ниту логично да имаш повеќе сметки во една банка. Можеш да имаш девизни колку сакаш кои се прикачени на едната главна трансакциска сметка и книшки ако сакаш можеш сто да си отвориш ама трансакциска сметка е една. Повели застани на мое место и отвпри уште една сметка на лице кое веќр има сметка.
    Незнам зашто се расправаш за нешто за кое не се разбираш, толку ли е тешко да прифатите точен одговор?

10. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Ако баба каже - трап не лаже. @Ano @Bankarkata
    Мислам за ова дискутирате.
    Работата е што во пракса, банките не отвараат трансакциска сметка на физичко лице за секојдневно работење, туку втората, третата се врзани со кредит, депозит и слично. Најверојатно така им е полесно и системски така решено.

Член 12
    (1) Носителот на платниот промет, за вршење на работите во платниот промет, отвора трансакциска сметка на учесникот во платниот промет на негово писмено барање.
    (2) Учесникот во платниот промет може да има повеќе трансакциски сметки кај еден носител на платен промет.
    (3) Учесникот во платниот промет може да има трансакциски сметки кај повеќе носители на платниот промет.
    (4) Начинот и постапката за отворање и затворање на трансакциската сметка од ставот (1) на овој член ги пропишува гувернерот на Народната банка.

2. "Учесник во платниот промет" е домашно или странско, правно или физичко лице кое врши регистрирана дејност или друго физичко лице, кое врши плаќања во денари преку носителите на платниот промет;

Носители на платниот промет се Народната банка на Република Македонија (во натамошниот текст: Народната банка), банките кои добиле согласност за вршење на платен промет согласно со закон и филијали на странски банки и Трезорот при Министерството за финансии (во натамошниот текст: Трезорот), како посебен носител на платен промет за буџетските корисници и единките корисници и Трезорот на Фондот за здравствено осигурување на Македонија, како посебен носител на платниот промет на здравствените установи (во натамошниот текст: Трезорот на Фондот). се Народната банка на Република Македонија (во натамошниот текст: Народната банка), банките кои добиле согласност за вршење на платен промет согласно со закон и филијали на странски банки и Трезорот при Министерството за финансии (во натамошниот текст: Трезорот), како посебен носител на платен промет за буџетските корисници и единките корисници и Трезорот на Фондот за здравствено осигурување на Македонија, како посебен носител на платниот промет на здравствените установи (во натамошниот текст: Трезорот на Фондот).

cresa-jagoda and Ano like this.
  11. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Дали некој знае како апликациите од таблетот можам да ги префрлам на сд картичка?
    Пред една недела го купив овој таблет E Star 9'' но има многу мала меморија и ништо не можам да симнам на него па купив и мемориска картичка но апликациите од типот на вибер фејсбук и сл нејке да ги префрли на нејзе ами ги симиња на меморијата од таблетот а како што кажав таа е премала и ниту една апликација не ми ја зачувува.

12. kukla21

Некои може, некои не. Влези во application manager и отвори ја апликацијата и види дали копчето move to SD може да се кликне. Ако може, тогаш апликацијата може да оди на картичката, ако не ќе мора да остане на телефонот.

13. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

КАде можам да купам полнач за лаптоп поточно Асус?

14. poenta

poenta Форумски идол

Во продавниците за продажба на техника, Сетек, Нептун, Анхоч.

*Amethyst* likes this.
  15. Bankarkata

Bankarkata Истакнат член

Во пракса неможе да се направи затоа што системот кој го користат банките е така направен да на еден матичен број може да постои само една трансакциска, додека кредитите и депизитите се посебни партии на едната трансакциска сметка како и посебните валути во девизи се на истата трансакциска сметка.
    Во самиот систем кога отварам опција креирај нова трансакциска сметка пево што мора да се внесе е матичен број и ако лицето веќе има сметка автоматски се отвара веќе постоечката сметка. Како и да е навистина не е логично и воопшто не е ни потребно во една банка да имс човек повеќе сметки. Мислам зашто? Па луѓено милијарди имаат на една сметка, а ние сироти тука ќе отвараме сто сметки...
    Законов изгледа е формиран без да знаат како функционира софтверот по кој работиме во банка, впрочем како и многу други закони кај нас е без врска.

blackwave likes this.
  16. 1209

1209 Форумски идол

На таа страна требало да се логирам, таа тврди дека маилот и пасс ми се тие, а не можам да се логирам, дали некој е запознаен како оди работава со логирање на овој сервер? Плус чисто да видам си регистрирав нов маил на странава и со тој не можам да се логирам, не знам толку сум глупа или работава е нешто друго, веќе се нервирам многу.

17. kukla21

Софтвер е алатка за работа. Како може закон да се прави по софтвер?! Да не беше обратно?
    Законот е без врска затоа што банката не нашла решение да го спроведе законот?! Тезиве не ти се издржани малку.

cresa-jagoda, elimkd and Ano like this.
  18. Bankarkata

Bankarkata Истакнат член

Од која година е законов? Од кога рачно на хартија се отварале трансакциски сметки?
    Да не влегле во банка прво да прашаат дали е возможно тоа пред да пишуваат секакви закони...
    Законот е без врска затоа што нема поента, а во право си дека прво е законот па софтверот.
    Како што законот стои општо за сите така и посебен закон има за банки и банкарско работење, и што ако законот вика дека имаш право кога банката неможе да ти го овозможи тоа право. Ова со законов ти е исто ко да вика "имаш право кај сакаш да си купиш леб" и ти идеш во месара ама таму нема леб... Со сила ќе им бараш да ти ја направат услугата? Во законите може што сака да пишува ама колку им е издржано тоа е прашање и врз основа на што го пишале тоа е уште едно прашање.... а и за џабе е муабетов ако не знаеме од која година е и од кој закон е извадено тоа, ако можеш напиши.
    Ова е доказ за разликите помеѓу теоријата и праксата...

19. kukla21

Апсолутно неточно. Во оваа ситуација банката е неусогласена со прописи - законот не е теорија, а софтверот на банката пракса. Законот е минимумот кој софтерот треба да го поддржи.
    Законот не може да е престар, затоа што концепт/поим на "трансакциска сметка" се воведе пред пар години.
    Имам пристап до база на закони и ова е прочистен текст на закон за платен промет.
    Ние на работа инвестираме во промени на софтвер секогаш кога има законски измени. Таков е редот.

cresa-jagoda and Ano like this.
  20. elimkd

elimkd Форумски идол

Абе четири дена се расправате и си реплицирате за едно те исто
    @Yowannty спиеш ли мирно? Хаха:D